torstai 12. lokakuuta 2017

Founders PC Pils

Founders PC Pils
Alkossa laajalla rintamalla esiintyvä jenkkipanimo Founders on monien muiden craftpajojen tapaan ottanut tuotantoon modernisti humaloidun Pilsin. Kun lagereiden uudesta tulemisesta alettiin puhua, elättelin toiveita lähinnä perinteisemmän pään esiinnostamisesta tsekkipilsit, hellesit ja kellerbieret etunenässä*. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että kenttä on kallistunut enemmälti päivitettyjen lagermakujen suuntaan, missä siinäkin on toki puolensa. Kehitys kehittyy ja se on usein ihan hyvä juttu.

Rehdinmallisiakin pilsejä on toki markkinoille saatu ja jotenkin soisinkin modernisoinnin aallon etenevän ennemminkin vanhan mantereen hyväksi havaittujen lajikkeiden varassa, ronskia katkeruutta tai ehkä jalohumalaista aromikkuutta nykyaikaan sopivammaksi säädellen. Petolintumaisia elämyksiä näkisi siis mieluusti useammin.

Foundersilla on kuitenkin otettu oman alueen vahvuudet hyvin käyttöön. Chinookilla, Cascadella ja Centennialilla humaloitu olut edustaa India-etuliitteisten lagereiden maailmaa ja makuhan on humaloinnin osalta kuin paremmissakin IPOissa. Näppärä kokonaisuus, jota testasin myös kotisirkkojen kanssa.
Pleasantly crisp, perfectly clean and profoundly crushable, PC Pils is our take on the classic Pilsner style. While Noble hops have been the preferred choice of Pilsner brewers around the world, we went with some of our favorite American varieties. Piney Chinook, pleasantly citrus Cascade and punchy Centennial make this an easy-drinker with floral hop characteristics. Pretty cool, if you ask us.
*salaisesti toivon toki tummien doppelbockien esiinmarssia vaaleiden tovereiden säestyksellä, mutta en rehellisesti jaksa uskoa niiden mediaseksikkyyteen, vaikka nahkahousut aika jees onkin.

Founders PC Pils
Founders PC Pils
Vaaleankeltainen, kauniisti vaahtoava Pils. Tuoksu on ihan kiva. Ei ihan perinteinen tsekkipils, vaan hedelmäisempää tyylisuuntaa edustava. Sitrusta, appelsiinisempää tulokulmaa ja ehkä kukkaista nektariakin. Silti suht kevyt, raikas.

Maku myötäilee tuoksua. Sitrus, appelsiinin kuori ja kukkaisuus ovat hyvin esillä vasten vaaleaa mallaspohjaa. Ennen purevanlaista takapotkua makupuoli taantuu hyvin miedoksi mutta nousee uuteen kukoistukseen jälkiliun porteilla. Olut antaakin itsestään eniten aivan heti alkupyöräytyksen jälkeen sekä melko runsaana kaikuvan jälkimaun puolella. Lopputahdit kuljetaan sitruskukkaisen purevissa tunnelmissa ja ihan kivahan tämä kokonaisuutena lopulta on.

Tuomio: Moderni Pils sitruksisen kokonaisuuden teesein.

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti