Syksy on saapunut ja virkistävä sade on piiskannut pohjolaa
jo hyvän tovin. Näinpä olutpuolellakin katseet on suunnattu yhä vahvemmin
lämpimän paahteisten sävyjen suuntaan ja laseihin on kaadettu syvän maltaisia
makuja sisäisen lämmön ruokkimiseksi. Pääkaupunkimme linnoituspanimon* valikoimista
löytyy tähän lajiin sopivia vaihtoehtoja useampikin, tässä niistä kaksi.
Suomenlinnan Zander StoutForeign Stout / 8,0% |
American Stoutiksi ristitty Zander Stout oli osa viime kevään
Alkon pienpanimokattausta. Olut hupeni rivakasti hyllyistä muistaakseni Hesarin
makuraadin voitokkaiden tulosten esittelyn jälkeen ja jäin itse paitsi koko
herkusta. Olutta löytyi kuitenkin pari viikkoa sitten lähi-Alkoni hyllystä,
vaikkei sitä monopolin nettisivuilla edes mainita. Tartuin tilaisuuteen sen
enempiä kyselemättä ja kyllähän tämä hieno stout on…
Suomenlinnan linnoituksen lippu on liehunut Bastioni Zanderilla koko linnoituksen historian ajan. Nykyään bastionilla liputetaan aina 12.5.-29.9. sen kunniaksi, kun itsenäisen Suomen lippu nostettiin salkoon ensimmäisen kerran 12.5.1918, ja senaattori Svinhufvud kastoi Viaporin linnoituksen uudelleen Suomenlinnaksi.
Zander on tummanpuhuva, kauramaltaasta pyöreyttä saava ja
vahvahkonlainen (8,0%) stout. Se on humaloitu Pacific Jadella ja
Centennialilla. Tarjolla on siis mukava yhdistelmä perinteikkään rauhallista
paahtomallassoljuntaa ja modernin greippistä humalan poljentoa. Oivallista!
Suomenlinnan Zander Stout |
Mustahko, rusehtavalla vaahdolla varustettu olut. Tuoksu on suklaisen maltainen, paahteinen ja tumman leipäinen. Kypsää hedelmääkin on, samoin kahvia ja sitrusvivahteista raikkauttakin. Aika runsas ja puhutteleva.
Maku on runsaampi, osin kärkevämpi ja vivahteikkaampi. Suklaata, paahteista maltaisuutta jopa kahvisella särmällä. Mukana on kevyttä nokisuutta ja reunoilta tujuakin paahdetta, mutta se antaa vain hyvää vastapainoa suklaan makeammalle puolelle. Taustalla kypsää, tummaa hedelmää. Lopussa sitrushedelmäistä purevuutta jälkimaun kaikuessa paahteen ja greipin sävyisenä. Kohtalaisen muheva, hivenen huulia tahmaava tuntuma on oivallinen ja kokonaisuus on kaikin puolin hienosti hiottu paketti. Onhan mainio olut.
Tuomio: Suklainen Stout sopivalla humalan puraisulla varustettuna.
Pisteet: 38/50
Suomenlinnan Helsinki PortteriPorter / 5,6% |
Helsinki Portteri sen sijaan löytyy Alkon
paikallisvalikoimasta, mutta on tilattavissa myös maakuntiin handelin
verkkopalvelun kautta. Tuote on tuttu vuosien takaa, ajalta, jolloin tykkäsin
istuskella koulupäivän päätteeksi Kuopion Gloriassa, jossa tuohon aikaan oli
pieni, mutta varsin pätevä, vaihtuva ja yllätyksellinen olutvalikoima. Eräänä
syksyisenä iltapäivänä Helsinki Porter täydensi Haandbryggereiden, Cantillonien
ym. Savossa harvinaisten tuotteiden tarjontaa ja näinpä se päätyi erään
istunnon myötä hanasta lasiini. Ison kaupungin menoa Kuopiossa, kerrankin. Eh…
Helsinki Portteri ja meri...
Mustalla, kevyehköllä portterilla on kaunis vaahto. Tuoksultaan olut on paahtunut ja maultaan hieman lakritsainen. Nimensä se saa, tietysti, kotikaupunkinsa Helsingin mukaan. Yhtä lailla sateella ja paisteella se ilahduttaa kulkijoita jotka löytävät tiensä merellisen kaupungin ravintoloihin ja pubeihin.
Olut on Zanderia selvästi kevyempi, mikä näkyy myös maun
puolella. Ohueksi sitä ei kuitenkaan kannata haukkua, sillä syvyyttä löytyy
riittävästi, maku ei piilottele eikä tuntumakaan kalpene lajissaan. Aivan samaa
soljuvuutta tai lämpöä Helsinki Portterissa ei kuitenkaan ole, mutta erilaisia
tuotteita nämä toki muutoinkin ovat. Hyvä valinta näin syksykeleihin.
Suomenlinnan Helsinki Portteri |
Maku myötäilee tuoksua, suklaa lienee hieman runsaammin esillä.
Paahtomaltaisuutta, limppua ja kahvia. Tuoksun tavoin mokkaa ja nokea, mutta
myös kevyelti kypsää hedelmää. Tuntumaltaan keskirunsas, ei siis järin tunti vaikka maussa
syvyyttä onkin. Jälkimaku pääosin suklainen, hieman paahteinen ja nahkainen.
Tuomio: Perusvarma ja tasapainoinen Porter.
Pisteet: 35/50
Pisteet: 35/50
*Vantaallahan nämä pullotteet taidetaan valmistaa, mutta jotenkin panimon oluiden ajattelee automaattisesti olevan edelleen saarelta lähtöisin. Tästä mielikuvasta en tietty edes halua luopua, sillä antaahan se mukaan ihan omanlaista tunnelmaansa...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti