keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Paulaner Original Münchner Dunkel

Paulaner Original Münchner Dunkel
Niin se vain on syksykin kohta täällä ja kyllähän tässä muutama maltaisempikin pataolut maistuisi. Jaa no, nehän toki maistuvat aina. Paulanerihan kaikki ainakin vehnästä tuntevat, mutta pakko myöntää että tämä oli ensikerta kun panimon legendaarinen Münchner Dunkel tuli henkilökohtaisesti koettua.

Original Münchner Dunkel ei tietenkään mitään ylimaallista tai poikkeuksellista maistajalleen tarjoa, mutta sen tasapaino, makujen runsaus ja tiivistunnelmainen tumman lagerin taika ovat jotain, mikä nostattaa syvää arvostuksen tunnetta juomaa maistellessa. 

Tummalla lagerilla on Baijerissa myös pitkät perinteet ja esimerkiksi Münchenin alueen kovaa pohjavettä kehutaan etenkin tummasävyisempien lagereiden valmistusta suosivaksi. Olut valmistetaan Münchner- ja Pilsner –maltaisen rungon varaan, Herkuleen, Tauruksen sekä Hallertauer Traditionin mestaroidessa humalapuolella.
It does not get much more historical or more noble than this: Until the 1930s this was Bavaria’s only beer. Despite the later success of Münchner Hell, our Münchner Dunkel is still a star today: Mahogany brown, sparkling with full flavour and roast aroma with a hint of dark chocolate. Under the creamy mocca-coloured head beats a strong Munich heart of finest barley malt.
Paulaner Original Münchner Dunkel
Punertavanruskea, kevytvaahtoinen ja kirkas lager. Melko tumma, hehkuva. Mallaspainotteinen tuoksu on hyvä. Paahdettua toffeisuutta, siirappikuorista leipää, kevyen kuivakakkuista tuntua melko syvässä ja tummasävyisessä paketissa.

Maku jatkaa syvänmaltaisen tien kulkemista. Tumman maltainen maunkuva henkii paahtunutta siirappisuutta, limppua sekä toffeeta nostavaa jälkiruokaleivosta. Kevyttä paahdettakin tuntuu olevan, lopussa kivasti nipistävää yrttisyyttä sekä jälkimakua kuivempaan suuntaan vievää mausteisuutta. Pitkä kaiku on kuitenkin toffeisen maltainen ja limppuinen, mutta tuo pieni potku ja puraisu tekee linjaan sopivan, lyhytkestoisen poikkeaman. Tuntumaltaan olut on keskirunsas, vahvuutta syvempi ja sinällään jämäkkäkin. Makumaailma on varsin runsas eikä laatua voi kuin kehua. 

Tasapaino, yhteensovitus ja viimeistely pelaavat tässä maltaisessa näytelmässä hienosti.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti