keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Vehniän Juhannussahti 2018


Vehniän Juhannussahti 2018

Tämänvuotinen juhannus sai mieluisaa jatkoa vielä heinäkuun porteillakin, kun Vehniän virallinen juhannussima tavoitti allekirjoittaneen. Logistinen yhteys oli juhannusliikenteen vuoksi hivenen solmussa, joten juhlajuoman toimituksen annettiin suosiolla odottaa pyhien pöhinän laantumista ja samalla itse juomakin sai muutaman lisäpäivän tasapainon löytämiseen. Odotus kieltämättä kannatti, sillä tämän vuotinen juhannussahti oli kenties parasta, mitä Vehniältä on lasiini saakka päätynyt.

Jalojuoman vahvuudeksi muodostui tällä kertaa maltillisen toimiva 7,2% ja seuraavaksi tulilla kuuluu olevan Laukaan pitäjää edustamaan lähtevä SM-kisasahti. Näistä lähtökohdista onkin hyvä lähteä kisaamaan, sen verran suunmukaista ”protoerää” oli nimittäin tarjolla.

Sain samassa toimituksessa myös pullolliset paikallista omenasiideriä ja APAa eli Vehniällä valmistuu nyt sahdin lisäksi myös kotiolutta ja artesaanisiideriä. 6,1-prosenttinen Vehniä Pale Ale myötäilee Fat Lizardin California Pale Alen reseptiikkaa ja on tiettävästi ensimmäinen gluteeniton kotikeitos, mitä pääsen maistamaan. Tuo kaksikko jää kuitenkin odottamaan lomapuuhia, sillä nyt puhutaan sahdista:

Vehniän Juhannussahti 2018
Taas aika tumma, ohuelti oranssinen ja soljuva sahti. Tuoksu on muheva. Kypsää banaania, tummaa toffeeta ja paljon maltaisuutta. Makeanlainen, hivenen mausteinen ja syvälinjainen.

Maku on hieno. Se ei ole tuoksun mitoissa makeuden suhteen, vaikka toffeista maltaisuutta ja tummunutta banaania etenkin alussa riittääkin. Rukiinen, rouhea kuivuus ja mausteisuus antavat sahdille oman, hyvänlaisen leimansa ja myös kataja pääsee esiin lopussa, josta suht tarraavaa katkeruuttakin löytyy. Huulet tahmaantuvat ja jälkimaku lämmittää... Oikein hyvä.

Joutuuko taas käyttämään fraasia, ”kenties Vehniän parasta antia tähän mennessä”, vai miten sen yleensä olen muotoillutkaan. Homma on joka tapauksessa otettu hienosti haltuun ja sahti on ensiluokkaista.

Pisteet: 42/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti