tiistai 17. toukokuuta 2022

Tornion Lapland Red Ale

Tornion Lapland Red Ale

Tornion Lapland-sarja keskittyy varmaotteisten klassikoiden tehtailuun ja pääpaino on panimon mukaan oluissa, ”joita ei tarvitse pruuvailla sipistellen vaan niitä voi nauttia reilusti saunan lauteilla tai ruokaravintolassa viinin vaihtoehtona”. Se ei toki tarkoita, etteikö olutharrastelija™ niistä jotain irti saisi, mutta kovinkaan kurttuotsaista hörhöilyä ei ehkä kannata lähteä väenvängällä harjoittamaan.

Lapland Red Alen teossa on ollut mukana kansainvälistä väriä aiemmin Guinnessillakin työskennelleen panimomestari James Hueyn muodossa. Kahdentoista Guinness-vuoden jälkeen Huey perusti oman Walled City Breweryn kotiseudulleen Derryyn. Ensikertaa mies vieraili Torniossa jo 2017 ja tätäkin Red Alea on sitä myöten ollut saatavilla vastasaapunutta näytepakettia aiemminkin. Liekö miestä toisten pohjolassa näkynytkään, mutta ainakin resepti on edelleen hyvässä käytössä.

Lapland Red Ale on punakanruskea, Challengerilla humaloitu ale. Olut on monien torniolaisten tapaan myös gluteeniton. Luulin jo tätä joskus maistaneeni, mutta niin vain näkyy makumerkintä ainakin blogin puolelta puuttuvan. Aika korjata siis tilanne.


Tornion Lapland Red Ale

Punakanruskea olut vaalealla vaahdolla. Tuoksussa karamellista maltaisuutta ja kypsähköä hedelmää.

Maku on hyvä, vähän kepeä, muttei vetinen. Päävärinä punakkaa, karamellista maltaisuutta ja hedelmäistä humalaromia. Lopussa kevyttä katkeroa, jälkimaku on pitkä mutta hieman kevyt. 

Helposti lasista katoavaa menoa, hillittyä tasapainoa ja hyvää makua. Hieman runsautta lisää tunnelmaan, niin oltaisiin jo lähellä lajin optimia. Toimii toki näinkin ja osuu minusta hyvin olutsarjan syvimpään ideaan, ei ehkä niinkään harrastelijoiden runsaudenhalun täyttämiseen.

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti