torstai 5. toukokuuta 2022

Panimoyhtiö X Tropical Ale

Panimoyhtiö X Tropical Ale
  •  Tyyli: American Pale Ale
  • Alk.%: 5,5
  • Panimo: Panimoyhtiö X, Jyväskylä, Suomi

Panimoyhtiö X:n hieman ennakkoa ottanut kesäuutuus on yksi koeluontoisen Xperimental-sarjan laajempaan tuotantoon päätyneistä hedelmistä. Kesäisen mehujäämäinen olut huokuu mausteena käytettyjen aprikoosien, mangojen ja persikan makuja. Myös ulkomuoto on hyvin yhteensopiva makutarjonnan kanssa.

Humalaakin mausta voi hyvin poimia, vaikka hedelmäisyyden päälähde aidoista hedelmistä löytyykin. Sitruksinen puraisu sopii oluen lopetukseen hyvin ja vaikka hedelmäisyys aika reipasta onkin, on oluen olomuoto raikas ja sopivan suoraviivainen – ei pyreisen paksu saati lainkaan makea. Vaikka lisähedelmöidyt touhut pientä varauksellisuutta päässäni usein herätteleekin, on Tropical Alen idean kanssa kyllä onnistuttu hyvin. Enteilen tästä kesäsuosikkia moneen lasiin.


Panimoyhtiö X Tropical Ale

Kaunis, kesäisen vaalea, sameanlainen olut. Tuoksu on jännä. Ensinuuhkaisu tuo mieleen purkkiananaksen, mutta kokonaiskokemus ei lopulta ole niin imelän hedelmäinen, kuin alkuun vaikutti. Hyvä niin. Aprikoosi lienee parhaiten esillä, muut lisähedelmät vahvistavat taustaa hyvin trooppishedelmäisessä tuoksussa. Humalten osuus ei tunnu nousevan kummemmin esiin eli ehta hedelmä on tuoksun päälähde.

Maku on aika hyvä. Hyvin kesäinen ja kesähedelmäinen. Oluenmuotoinen mehujää tulee ehkä ensimmäisenä mieleen. Aprikoosi ja persikka nousevat mielikuvissa eniten esiin. Tunnelma ei kuitenkaan ole pyreisen soljuva, vaan miellyttävän suoraviivainen, ilmeeltään kuiva ja pirteä. Ei siis ylimääräistä makeutta eikä kesäjuoman tehokkuutta lannistavaa makujen raskautta havaittavissa. 

Lopussa hieman katkeruutta ja sitruskin saa otetta touhusta. Oluen idea on onnistuttu kyllä saamaan pakettiin erinomaisesti: se tarjoilee ison annoksen mukaan lisättyjen tropiikin hedelmien makumaailmaa ja on samaan aikaan todella raikas, virkistävä ja kepeärunkoinen, vaikka makua runsaasti löytyykin. Humala puraisee sopivissa määrin ja leikkaa tunnelmaa läsnäolollaan erittäin onnistuneesti.

Kesäolutta sanan monessa eri mielessä.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti