maanantai 9. toukokuuta 2022

RPS Pint of NEIPA Please

RPS Pint of NEIPA Please

Kuopiolaispanimo RPS on osunut omaan suuhun varsin hyvin etenkin trooppissävytteisissä IPA-tuotannoissaan, joten tämäkin Pint Please -yhteisön kanssa kokoon saatettu NEIPA kiinnosteli vastaan tullessaan kovasti. Pint of NEIPA Pleasen reseptiikka on rakennettu Pint Please -sovelluksesta saadun datan perusteella ja sitä on sovitettu parhaan mukaan yksiin aplikaatioaktiivien mieltymysten kanssa.

Esimerkiksi oluessa käytetyt humalat on poimittu parhaimmat Pint Please -arviot saaneiden kauppavahvuisten NEIPA-juomien reseptiikoista. Tilastotieto kiehtoo allekirjoittanutta kovasti ja humalten mukaan nostettu ”kärkinelikko” on osin hieman yllättäväkin (Loral, Mosaic, Citra, Sabro), sillä olen käsittänyt etenkin Sabron jakavan olutkansaa todella rankasti kahteen ja puoleen leiriin: osa tykkää kovasti, moni ei voi sietää ja jossain lienee vielä ryhmä, joka ei asiaa sen suuremmin taida edes ajatella. Itse pidän sen kookosmaisen pyöreästä annista, joten sen mukana oleminen ilahduttaa kellaristia kovasti.

Loralin suhteen kuulun taas siihen leiriin, etten oikein ole saanut siitä suuremmin vielä kiinni, mutta ilmeisesti sen olemassaolo ei maistokokemuksiani ainakaan haitannut ole. Stratan puuttuminen oli jonkinasteinen yllätys lähinnä henkilökohtaisten mieltymysten tasolla. Mutta pätevältähän tuo lista kyllä vaikuttaa, joten mitäpä sitä sen enempiä diletantin pöydässä ruotimaan.

Olutta on tarkoitus kerronnan mukaan myös jatkokehittää eli sen reseptiikkaa hiotaan kuluttajilta saatavan palautteen myötä entistä ehommaksi. Tavoitteena ei ole enempää eikä vähempää, kuin luoda Suomen paras ja maistuvin dataan perustuva olut. Jatkoa on siis luvassa. Homman starttihan ei sujunut Strömsön malliin, vaan ensimmäinen tölkityserä jouduttiin vetämään pois myynnistä hapettumisen vuoksi. Suoraselkäinen ja panimon kannalta toki harmillinen toimenpide, joka kertoo että oluen laadun suhteen ollaan tosissaan liikkeellä. Arvostan.

Nyt purkkiin on kuitenkin saatettu uusi erä ja olut on saatu jakeluun kurantissa kunnossa. Hyvinhän se tuntuukin lasista hupenevan eli kyllä kuluttajadatan analysointi on selvästi kantanut hedelmää.

RPS Pint of NEIPA Please

Samea, hedelmäisen keltainen olut nätillä mutta nopealla vaahdolla. Tuoksu on mukavan trooppinen. Mangoa, aprikoosia ja sitrushedelmiä löytyy monipuolisella otteella.

Maku kohtaa tuoksun määreet yhteneväisessä hengessä. Sitrusta, limen kuorta, aprikoosia ja mangoa... Myös muut tropiikin sävyt mainitaan ja jälkimakuun nousee myös Sabron hauskaa kookosta. Sen läsnäolo tuo mielikuvaan usein runsautta, mikä tapahtuu myös tämän oluen kohdalla. Siitä huolimatta hyvinkin sessioitavaa kamaa (ainakin yksittäistölkkinä), missä kohtaa mukava juotavuus ja runsaanlainen makumaailma.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti