tiistai 3. toukokuuta 2022

YMIS Patajärvi Golden Ale

YMIS Patajärvi Golden Ale

  • Tyyli: Golden Ale
  • Alk.%: 5,3
  • Panimo: YMIS Panimo, Tikkala, Jyväskylä, Suomi

YMIS julkaisi vastikään jo toisen oluensa, joka hupeni hedelmäisen Lastu Witbierin tapaan hyvää vauhtia Mehtosen kyläkaupan hyllystä. Kertaalleen kuivahumaloitu Patajärvi Golden Ale saa nimensä Tikkalan kylämaisemaa hallitsevan, veden täyttämän maanpinnan syvänteen mukaan. Tuon vesialtaan aamuauringossa kimmeltävää pintaa tarkkailevat myös panimolaiset omista koti-ikkunoistaan, joten sen päätyminen oluen nimeen lienee hyvinkin luontevaa.

Oluen etikettiä komistaa sorsa, mikä herätti myös erään espanjaa taitavan olutharrastajan mielenkiinnon Instagramin puolella. Pata kuulemma tarkoittaa espanjaksi naarassorsaa (tms. ankkalintua), joten etiketin ja nimen tarjoama sanaleikki miellytti kielentaitajaa kovastikin.

Itse olut tosiaan edustaa kuivahumaloitua, vaaleaa ja usein ehkä suottakin tylsäksi miellettyä Golden Ale -tyyliä. Kuten ehkä Lastun myötä arvata kuitenkin saattaa, on tähänkin olueen tuotu mukaan vähän modernimpaa makumaailmaa ja otetta. Itse jopa yllätyin sen runsaan trooppisesta ja aromaattisesta olemuksesta. Oluesta on tuloillaan myös reseptiikaltaan hieman viilattu versio, joskaan kamalasti tässäkään ei kyllä tuntuisi sorkkimisen tarvetta olevan.

Sain pari pulloa testiin vappua vasten ja maistelinkin tuotteen jääkaapin kautta viilennettynä. Patajärvi lähestyy tunnelmissaan aromaattisemmin humaloitua American Pale Alea, mutta kun sen Golden Aleksi tietää ja osaa runkoa vähän humaloinnin alta esiin kaivella, ei tyyliraja mielestäni vielä vastaan tule. Ei, vaikka kovasti kyllä yritystä löytyy, mikä kyllä aivan täysin mielestäni sallittakoon. Hyvä meno Tikkalassa saa siis jatkoa ja toivon mukaan niin tekee Patajärvikin. Sen arvo nousee arvaamattomaksi kesää kohti liikuttaessa.

Patajärvi on Tikkalan- ja Ylä-Muuratjärven kylän lempeä sydän. Kaulushaikaran huutelu ja viitasammakon kurnutus kertovat rakkaan kotijärvemme tarinaa kesäiltaisin. Kovimmat kalastajat voivat koittaa saada siimansa päähän järven syvimmässä kuopassa elävän jättikuhan, joka on katkonut kokeilijoiden siimat jo vuosien ajan. Halusimme nimetä panimomme toisen oluen oman järvemme mukaan.

Kevyen Golden Alen kivijalkana toimii uniikki Golden Promise -perinnemallas, joka keskustelee runsaan aromihumaloinnin kanssa mielestämme loistavasti.

YMIS Patajärvi Golden Ale

Vaaleankeltainen, hieman utuinen olut valkealla vaahdolla. Tuoksu on hedelmäinen, varsin trooppinen. Humalointi vaikuttaa odotelmia selvästi runsaammalla ja modernimmalta.

Maku on hieno, erittäin kesäinen ja tuoksun tapaan melko runsaankin trooppishedelmäinen. Raikas, silti runsasmakuinen olut, jossa runko ei ole ns. tiellä, vaan tukee humalten tanssia vaaleana, kepeänä alustana. Selkeänä, konstittomana ja tyyliin sopivan eleettömänä.

Tasapaino on hyvin hallussa ja olut sulaa suuhun. Lopussa on mukaan hyvin mahtuvaa katkeroa, joka ei käy kiinni liian terävästi, muttei jää seinäruusuksikaan.

Onnistuneesti modernimpaan suuntaan viritetty näkemys hennosta ja herkästä oluttyylistä. Ei ehkä vielä aivan olla kolkuttelemassa APA-lajin talonovia, vaikka ajotien porteilla vähän ehkä käydäänkin.   

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti