lauantai 9. helmikuuta 2013

Alkon pienpanimo-oluet 2013: Nokian Tuplakeisari

  • Tyyli: Doppelbock
  • Alk.%: 8.0
  • Panimo: Nokian Panimo, Nokia, Suomi
Pirkanmaalainen bock, Nokian Tuplakeisari. Mahtipontinen nimi tällä suodattamattomalla doppelbockilla. Alkon pienpanimoerään kuuluva tuote joka jostain syystä on herättänyt alusta saakka mielenkiintoni. Ehkä syynä on juurikin kolmella eri humalalla maustaminen (Hallertau Magnum, Perle ja Spalter Select). Tai sitten se, että hyvin tehty doppelbock on herkullista tavaraa, eikä ole mitään syytä olettaa etteikö Nokialta sellainen onnistuisi. Kun puhutaan oikeasta doppelbockista, kannattaa heti alkuunsa pyyhkiä mielestään laivalta rahdatut tuplapukit ja kumppanit. Tyylinä tämä on varsin vanha, tiettävästi ensimmäisinä ko. oluita panivat Munchenin Franziskaanimunkit jo 1600-luvulla, ruuan korvikkeeksi paaston ajalle (”nestemäistä leipää”) – tottakai.

Doppelbock ei ole bock-oluisiin nähden tuplavahvaa, vaikka nimestä näinkin saattaisi päätellä. Alun perin nimitys tuli käyttöön, kun entinen vahva olut (eli bock) jäi vahvuudessa jalkoihin. Perinteisesti näiden alkoholiprosentti pyörii siinä kahdeksan (8%) kieppeillä, mutta poikkeuksiakin on. Bock-oluille on tyypillistä runsas maltaisuus. Maistetaanpa sitten.

Nokian Tuplakeisari
Viettelevän ja rauhallisen kastanjanruskea, niukka vaahtoinen olut. Tuoksussa makeahkoa mallasta, kuivattuja hedelmiä ja jotain toffeeseen viittavaa, todella ohuessa mittakaavassa. Varsin pliisu, eikä todella selkeästi aistittava alkoholin tuoksu auta asiaa. Maussa haaleasti siirapinkin vivahteita saavaa makeaa maltaisuutta, tummia, kuivattuja hedelmiä ja sitä samaa alkoholia, mutta ei niin raa’assa muodossa. Loppumaussa kuivaa mausteisuutta ja hapanta marjaisuutta, mutta humalointia ei odotetunlaisesti tästä löydy, ennemminkin pienenä sitruksen vivahteena ja jälkimaun hienoisena karvautena. Ei oikein iske, suutuntuma on keskitäyteläistä hipova, mutta makumaailma loppuunsa melko mitään sanomaton voimakkuudeltaan, ohkainen. Ehdottomasti pettymys, jostain syystä latasin tälle hieman suuremmat odotukset, sillä toivoin Nokian tuotoksen yltävän saksalaisten esikuviensa tasolle – tai edes lähelle. Tällä kertaa homma jäi puolitiehen, valitettavasti.

Pisteet: 28/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti