torstai 14. helmikuuta 2013

Olutmaistelu- ja pienpanimoilta – Palokka Savukataja-portterin ensimaisto

Ystävänpäivän aattona sekalainen joukko oluen ystäviä kerääntyi Jyväskylän Harry’s pubiin, paikalla oli niin opiskelijoita kuin varttuneempia työssäkävijöitä, aloittelevia oluen harrastajia sekä muutama kokeneempikin kettu. Tapahtuman aiheena tietenkin oluen maistelu. Illan isäntä, useita maisteluita vetänyt Mika Silajärvi esitteli ja maistatti meille neljä pienpanimo olutta illan aikana. Lisäksi kuultiin tarinaa Mikan puuhaamasta Panimoyhtiö Hiisistä. Illan esiintymiset täydensi vielä Jyväskylän Olutkulttuuriseuran puheenjohtajan Sampo J. Välimaan pitämä puhe koskien seuran toimintaa sekä tietenkin hyvää olutta. Nämä ovat mielestäni aina hienoja tilaisuuksia tutustua uusiin makuihin ja samalla kuulla tarinaa oluiden takaa. Ehdottoman sopivia myös uteliaille, ei niin asiaan perehtyneille herkkusuille. Etukäteistietämystä ei vaadita vaan sinne voi mennä avoimin mielin oppimaan. Suosittelen. Tämä oli toinen itse kokemani tilaisuus ja mukavaa oli jälleen. Tunnelma on rento, ainut jännitystä aiheuttava tekijä on uuden oluen maistelu. Lisäksi tietoiskut ovat mielenkiintoisia, ei liian teoreettistä kirjaviisautta. Kirjoittelin tämän ihan infotakseni ko. tapahtumista, niiden luonteesta sekä kertoakseni omat arviot illan tuttavuuksista ja jakaakseni lopuksi muutaman tiedonjyväsen. Ensin oluisiin:

Ensimmäinen olut oli tanskalainen, vaalea lager joka on pantu Belgiassa. 

To Øl Raid Beer

 To Øl Raid Beer
Hieman samea, pehmeän oranssinen, hieman kellertävä olut. Tuoksultaan hyvin IPAmaisen hedelmäisiä piirteitä henkivä. Trooppista hedelmäisyyttä on alkuun runsaasti, mutta ajan kanssa se tasoittuu. Sitrushedelmäistä ja ruohoista katkeroa sekä männyn pisteliäisyyttä. Taustalla makeahkoa, vaaleaa mallasta ja rusinaa. Kovin ale-suuntaan viittaava. Maussa vahva humalointi uhkaa peittää kaiken alleen, mutta runkoa on sen verran hyvin, ettei tätä humalamehuksi voi haukkua. Katkeroissa greippistä karvautta, ruohoista raikkautta ja pihkaista tunnelmaa. Ns. perinteisille lagerin ystäville varmasti suuri shokki, itselleni maistuu hyvin. Rapsakka ja katkera, ei niin hedelmäinen kuin tuoksusta hekumoin. Tuntuma keskitäyteläinen, ehkä hivenen vettyy loppua kohden. Mikkellerin vastaavaa humala-pilsiä tasapainoisempi suoritus.

Pisteet: 35/50

Loput kolme maistiaista olivatkin sitten kotimaista käsityötaitoa. Toinen maisteluannos on peräisin Malmgårdin tilalta ja löytyy useista maitokaupoistakin.

Malmgård Huvila Brown Ale

Tuoksun syvä maltaisuus on aavistuksen makeaa ja leipäisen paahtunutta. Karamellista makeutta kautta linjan, kuivaa pähkinää ja keksiä. Sivussa aavistus marjaista happamuutta. Miellyttävä ja tasapainoinen tuoksu. Maussa maltaan makeus on hieman väistynyt happamuuden ja kuivahkon pähkinän tieltä, myös keksiä, hienoista toffeeta ja yrttistä loppumakua löytyy. Saksanpähkinäsuklaa tulee mieleen osasta makua. Keskirunsas hiilihappoisuus hieman raikastaa tuntua, muuten suht tunkkainen, punertava ja lempeän lämmin. Hieman yksioikoinen, kuten tyyliin kuuluu, runkoa voisi olla ripaus lisää mutta varsin maistuva olut tämäkin on. Omimmillaan juurikin nahkasohvalla nurkassa nautittuna (näin sen teinkin).

Pisteet: 33/50

Illan tastingit.

Kolmannesta oluesta aluksi hieman hämäännyin. Melko kylmänä eteen tuotu olut muistutti huomattavan paljon sahtia, mutta vaahdon muodostus ja hiilihapot saivat epäilemään. No ei ollut sahtia, en niin väittänytkään.

Plevnan Weizenbock

Koskipanimon, paremmin Plevnana tunnetun tamperelaispanimon tuotteet ovat aina mukava tuttavuus, sillä niihin en kauheasti ole törmännyt. Aprikoosin oranssi, tasaisen samea vehnäolut, joka siis tuoksuu kovasti makealle ja banaaniselle sahdille. Tuoksussa tarkemmin runsaasti pehmennyttä banaania, hiivaa ja hienoista käymisaromia, vehnämallasta joka on aavistuksen paahteista reunoiltaan. Lämmetessään esiin nousee hieman enemmän hapanta aromia. Maussa kuivaa mausteisuutta hiivan joukossa, kypsän banaanin makeutta ja melko hyvin havaittavan greippisen katkeron kuivakkuutta. Hieman yrttejä sekä makean puoleista maltaisuutta. Tuntumaltaan suht paksu, omaa suutani viettelevä olut. Hiilihapot tekevät selkeän eron sahtiin, jonka piirteitä tässä on melko runsaastikin. Ei se raikkain valinta kesäterassille vehnäolueksi, mutta kyllä tämä maistuu muutenkin, vaikka heti keväällä.

Pisteet: 39/50

Neljäs ja oikeastaan se illan kohokohta, olut jonka takia tänne oikeastaan on tultu. Eli suureen suosioon nousseen Palokka-olut sarjan kolmas tuotos.

Palokka Savukataja-portteri

Tässä sitä nyt olisi. Kolmas Palokka.
Tänään (14.2) myyntiin tulleen maitokauppaversion hieman vahvempi ”isoveli”, joka on saatavilla Jyväskylän Harry’sissä ja Vihreässä Haltiattaressa. Vitamiinipitoisuus on hieman epäselvää vielä tässä vaiheessa siitä syystä, että panimomestarin mukaan oluen vahvuus olisi 7,2% kun taas Harry’siin tuodun tankin korkissa lukee 7,5%. Itseltäni kaksi ensimmäistä jäivätkin kokonaan maistamatta hitaan liikkeen vuoksi, nyt olin onneksi eturivissä.

Syvän musta porter-olut. Tuoksu on voimakkaan savuinen, palvarin savukinkkua nahkoineen, lämmintä maanläheisyyttä uhkuva. Hentoa happamuutta aistittavissa, liekkö sitten käytetyistä katajanmarjoista peräisin. On hyvä! Myös maultaan herkullista, sitä savukinkkua löytyy, oikeastaan mieleen tulee myös vanhan savusaunan seiniin imeytynyt puinen savuisuus. Savu ei kuitenkaan dominoi samalla voimalla kuin esimerkiksi Schlenkerlan Urbockista, vaan myös muille mauille on annettu mahdollisuus. Keskivaiheilla maistuu myös tumma suklaa, lopussa salmiakin suolaisuus ja lakritsi. Suutuntuma ei ole yltiöpäisen paksu, vaan sopeutuu hyvin makujen kirjoon joka on suhteellisen tasapainoinen. Sopivan haastava nautiskeluolut savun ystäville, mutta valitettavasti katajaa en mausta onnistunut poimimaan. Tuo huomioimatta mielestäni onnistunut savuporter.

Pisteet: 37/50 

Palokan maitokauppavahvuinen
Illan päätteeksi istuimme yhdessä alas keskustelemaan Palokka-oluista ja Hiisi-panimosta. Pyöreän pöydän ääreen istuutuivat tentattaviksi Hiiden Mika Silajärvi ja Mikko Mäkelä, joka on myös puuhaillut Palokka-sarjaa Citymarketin puolelta. Tarkoitus oli alun perin jututtaa panimon koko porukkaa tulevana viikonloppuna, mutta muuttokiireiden vuoksi olutmestari Tatu Hiitola oli estynyt saapumasta paikalle, joten päätettiin hoitaa homma alta pois jo maistajaisissa. Tukea sain sopivasti Olutsampoon omaa juttua tekevästä Sampo J. Välimaasta, joka ansiokkaasti hoitelikin kysymyspuolen. Elämäni ensimmäisen haastattelun lähtökohdat siis paranivat kohisten heti kättelyssä. Lisäksi mukana olivat maisteluun mukaan raahaamani elämäntapaherkuttelija Lauri ja kotipanon ammattimies Mika Laitinen, joka on osakkaana Rönnvikin viinitilan panimoprojektissa. Ei hassumpaa. Keskustelu sujui hyvässä hengessä ja välillä jutut rönsyilivät myös muihin olutaiheisiin. Leppoisa ja antoisa tuokio kaiken kaikkiaan.

Eli lähiaikoina on tulossa tarkempaa tarinaa Jyväskylän olutkulttuurin nostetilasta Palokka-ilmiön ja Hiisi-panimon tiimoilta. Kannattaa olla kuulolla jahka saan ”nauhat” purettua ja tulkittua omat pikakirjoitusmuistiinpanot. Lisäksi Olutsampo varmasti selventää asioita vielä hieman myöhemmässä vaiheessa. Elämme jännittäviä aikoja. Odotellessa kannattaa vaikka käydä maistelemassa Palokka-satsin kolmas erä.


J-P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti