maanantai 25. helmikuuta 2013

Alkon pienpanimo-oluet 2013: Malmgård Huvila Oak Porter


Alkon tämänkertaisen pienpanimo-kattauksen ehkä odotetuin tuote, Malmgårdin Huvila Oak Porter. Periaatteessa kyseessä on mainetta keränneen, Alkon tilausvalikoimastakin löytyvän Huvila X-Porterin tuunattu versio, jossa esikuvan reseptiä on hieman muutettu humalalajikkeiden osalta. Lisäksi Oak Porterin teossa on hyödynnetty vanhoja viskitynnyreitä. Perinteistä tynnyrikypsytystä, jossa siis olut laitetaan määrätyksi ajaksi kypsymään esimerkiksi viskitynnyriin haluttujen aromien aikaansaamiseksi, ei ole tällä kertaa tehty. Toimintatapa onkin ollut hieman päinvastainen, sillä tynnyristä vuoltuja tammilastuja on lisätty tekovaiheessa oluen joukkoon makua antamaan. Eli olutta ei ole laitettu tynnyriin, vaan tynnyri olueen.

X-Porteri maistuu itselleni mainiosti ja yleisesti tynnyrikypsytetytkin ovat olleet herkkuja. Toisaalta tynnyrikypsennys ei välttämättä aina ole tehnyt muutosta positiiviseen suuntaan, toivotaan tällä kertaa parasta.

Tarjoiluehdotus
 
Ulkonäöltään kaunis, todella tumman puhuva olut, jota voisikin luonnehtia lähes mustaksi. Vaalean ruskeaa vaahtoa muodostuu pinnalle parisen senttiä. Tuoksussa paahteista mallasta, tummaa suklaata ja bourbonmaista tammisuutta, lisäksi hitunen vaniljaa sekä alkoholia sivussa. Maussa lisää paahteista, hieman siirappistakin tummaa maltaisuutta, kahvia ja tummaa suklaata. Myös runsaasti bourbonviskin tammista aromia ja vaniljatankoa. Kolmannella neljänneksellä salmiakin suolaisuutta ja kuivahkoa katkeroa. Pitkä jälkimaku sisältää suklaata, kevyttä katkeroa ja bourbon-aromia. Herkullinen ja viettelevä yleismaku, jota hienoinen rungon ohuus ikävästi pääsee rapistamaan. Runkoa jää siis uupumaan, alkoholikin paistaa ajoittain läpi tehden oluesta hieman turhan kulmikkaan. Pehmeyttä ja paksuutta tämänkaltainen olut ehdottomasti vaatisi. Melkeinpä väittäisin X-Porterin viemän tämän pelin, pitääpä ottaa lähiaikoina tarkastukseen. Silti Oak Porterissa on potentiaalinsa, ehdottomasti hyvä olut pitkään nautintoon, näkeehän sen jo pisteistä.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti