lauantai 9. helmikuuta 2013

Alkon pienpanimo-oluet 2013: Vakka-Suomen Prykmestar Schwarzbock

Vuorossa Vakka-Suomen Panimon panostus Alkon käsityöläisolut-erikoiserään. Nämä oluethan tulivat myyntiin maanantaina 4.2 ja niitä on tarjolla hyvin rajoitettu erä. Prykmestar sarjan Schwarzbock kuuluu pohjahiivaoluiden eli lagereiden kastiin. Schwarzbier, mustaolut on saksalainen oluttyyli, jolle on tyypillistä maltaan esilletuonti, tumma paahteisuus ja yleensä hienoinen makeus. Humalointi ei näissä ole pääosassa.

Bock-lisänimitys kertoo tavallista korkeammasta alkoholipitoisuudesta, joten maussa on odotettavissa enemmän syvyyttä ja makujen korostuneisuutta. Esimerkiksi kahvia ja suklaata pitäisi löytyä esimerkiksi saman panimon Prykmestar Schwarzia runsaammin. Vaikka Schwarzbockin juuret ovatkin Saksassa, on tämän oluen panossa käytetty vain suomalaisia maltaita.

Vakka-Suomen Panimo on yksi lempipanimoistani Suomessa, ainakin mitä näihin paremmin saavutettaviin panimoihin tulee. Saksalaisten oluttyylien kanssa VASP on yleensä tehnyt vakuuttavaa jälkeä ja etenkin Alko-vahvuiset (yli 4,7%) ovat järjestään olleet laadukkaita ja tasapainoisia tuotoksia. Tarvitseeko erikseen mainita, että tämänkin oluen kohdalla odotukset ovat korkealla. Ainakin Schwarzbockin ”pikkuveli”, Prykmestar Schwarz on mielestäni hyvälaatuinen maitokauppaolut, joka sopii niin nautiskeluun kuin ruuanlaittoonkin. Innolla odotan mitä tuleman pitää.

Vakka-Suomen Prykmestar Schwarzbock
Todella tumman ruskea, lähes musta olut kauniilla, vaalealla vaahdolla joka jättää pitsiä laskeutuessaan. Tuoksussa leipämäistä, paahteista mallasta, hienoista happamuutta, kahvia ja salmiakkia, siirappista makeutta. Tumman puhuva ja herkullinen kaiken kaikkiaan.

Tumma maltaisuus ja saaristolaisleivän paahteinen makeus jatkuvat myös maussa. Salmiakin suolaisuus on vallannut alaa mukavasti ja katkerotkin erottuvat hyvin. Tummaa suklaata, maitokahvin happamuutta, hitunen toffeeta. Jälkimaku on pitkä ja paahteinen, myös katkeroa esiintyy. Viettelevä bock, niin maultaan kuin tuntumaltaankin. Maltilliset hiilihapot saavat aikaan vaikutelman pehmeästä, syvän tummasta nautinnosta.

Uudestakaupungista ei näköjään saada heikkoa suoritusta sitten millään, mitä näihin Alko-vahvuisiin tulee. Jälleen hieno kunnianosoitus saksalaiselle käsityötaidolle. Miksi rahdata tavaraa kauempaa, kun Suomessakin on mahdollista tehdä tämän tason oluita. Näitä pitäisi ehdottomasti olla paremmin saatavilla.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti