keskiviikko 5. elokuuta 2015

Amager / Oppigårds Building Bridges


Vuonna 2000 liikenteelle avattu Juutinrauman silta toi kiinteän maa- ja rautatieyhteyden Tanskan ja Ruotsin välille. Nyt viisitoista vuotta myöhemmin pitelen käsissäni tuon sillan ylittävän yhteistyön hedelmää – tanskalaisen Amager Bryghusin ja ruotsalaisen Oppigårds Bryggerin yhdessä juonimaa Building Bridges IPAa.

Oluen etiketti ei ole ehkä aivan sellainen mitä tanskalaisruotsalaiselta yhdistelmältä odottaisi tai toivoisi, mutta ainakin sitä mielenkiintoiseksi voisi tituleerata. Siinä mitä ilmeisimmin Juutinrauman siltaa kuvastava ruotsalaisjättiläinen kannattelee nuijansa varrella tähystelevää tanskalaista. Katse lienee suunnattu länteen, josta odotellaan saapuvaksi rahtilaivaa ruuma täynnä amerikkalaisia humalia. Tai sitten odotellaan lääkintähenkilökuntaa päähän iskettyjen naulojen vuoksi... 

Noh, Building Bridges on joka tapauksessa varustettu laajalla kirjolla humalaista hekumaa, sillä Herkules-, Chinook- Columbus-, Citra-, Centennial-, Cascade- ja Amarillo-lajikkeista keitelty soppa vaikuttaa varsinaiselta iloittelulta. Pohjoismaisempaa väriä matkaan tuo pieni tujaus taalainmaalaista hunajaa Oppigårdsin kotikonnuilta...

Amager / Oppigårds Building Bridges
Hieman oranssinen, sameahkon keltainen olut kauniilla vaahdolla. Tuoksusta löytyy hyvä kattaus trooppista hedelmäisyyttä mangon ja kiivin teesein, mutta myös miellyttävän tuore greippinen sivalluskin. Matkassa on kevyempää mäntyisyyttä sekä hienoista pihkan tuntua.

Makupuolelta löytyy niin greippisen mäntyistä purevuutta kuin aromaattisempaa, mangoisen trooppista hedelmäisyyttäkin – kevyttä pihkaakin löytyy. Mallaspuoli on vaalea, hyvin kevyttä karamellista makeutta nostava ja humalten tanssille hyvin tilaa antava. Jälkimaku on pitkä, greippisen pureva ja katkera.

Tuomio: Tyylikäs, runsasmakuinen ja toimiva humalapommi. Etiketti on karmea kötöstys, mutta olut on todella hyvä.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti