torstai 24. elokuuta 2017

Tornion Czech Style Pilsner

Tornion Czech Style Pilsner
Czech Style Pilsner, tuttavallisemmin tsekkipils, on perinteisellä tšekiläisellä keittomäskäysmenetelmällä valmistettu kultainen pilsner, jossa suomalaisen maltaan pehmeys yhdistyy Lapin veden ja tšekkiläisten Saaz-humalien raikkauteen. Laadun takaa panimomestari David Maša.
Tornion Panimo käynnisteli toimintaansa mm. Tshekeissä valmistetun Pilsin voimin, jota tuli kehuttua aiemmin mm. panimon kahden muun kauppaoluen arvioiden yhteydessä. Samaa sävymaailmaa on sittemmin saatu markkoinoille Tornionkin tehtaalta, eikä ostopäätöstä tarvinnut juurikaan arpoa. Sen verran hyvät mielikuvat tuosta tshekkiprotosta oli jäänyt, eikä kevättalvella maistettu Arctic Lagerkaan  testipenkissä pettänyt. Päinvastoin.

Tornion Czech Style Pilsner
Tornion Czech Style Pilsner aloittaa panimon uuden, alan huippupanimomestareiden kanssa luotavan tuotesarjan. Czech Style Pilsnerin teossa mukana ollut David Máša on arvostettu tekijä, joka on ollut mukana käynnistämässä lukuisia uusia panimoita useissa eri maissa. Mášalla on taustallaan panimomestarikoulutuksen lisäksi viisivuotiset erikoistumisopinnot ja hän vastaa mm. tämän Pilsin reseptiikasta. Czech Style Pilsner on valmistettu kotimaisesta maltaasta ja ”tunturipurojen vedestä” Saazin hoitaessa itseoikeutetusti humalapuolen tarjonnan.

Oman tshekkipilsini testasin eräänä loppukesän hiljalleen hämärtyvänä iltana saunomispuuhien lomassa, keskisuomalaisesta luonnosta ja hiljaisuudesta nauttien. Osuva olut siihen saumaan ja miksei muutenkin. Ja vielä kun saisi luonnollisessa vahvuudessaan, niin avot! Jännä nähdä, mitä muuta kivaa tähän olutsarjaan oikein keksitäänkään. Jostain syystä brittivedot kutkuttavat tällä hetkellä kovasti, mutta aika näyttää mitä Torniossa mahdollisesti juonitaan.

Tornion Czech Style Pilsner
Vaalea, hyvinhyvinhyvin runsaasti vaahtoa muodostava olut. Tuoksu on vaalean maltainen, ohuen leipäinen ja mukavan ruohoinen. Selkeät linjat, tyylikäs kokonaisuus. 

Maku jatkaa tuoksun tiellä. Ruohikkoisuus hieman tasoittuu ollen edelleen purevaa ja tyylinmukaista, hyvin puhdasta sävyiltään. Mallas on vaaleaa, olkista, kevyen ranskanleipäistä. Varsin kaunis ja ehyt kokonaisuus, jonka näkisi mieluusti luonnollisessa, hieman nykyistä kaupparajaa vahvemmassa muodossa. Sinällään runsas ruohon purenta voisi myös olla tehokkaampaa, mutta valituksen aiheet ovat lähinnä makuasioita. Toimii hyvin. Erinomainen olut loppukesän rantasaunan vilvoitteluhetkiin.

Tuomio: Maistuva, puhdaspiirteinen Pils pohjoisesta.

Pisteet: 33/50

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Hyvä huomio muuten, mistä lie johtuu. En ainakaan muista aihetta kummemmin ihmetelleeni laiturilla istuessani eli voisiko kuvat (ja turhan paksuseinäinen lasi) vääristää näkymää? Pitääpä ottaa uudestaan ihmeteltäväksi tämä. Tai viikko sitten otinkin, mutta jäipä tuo taas huomioimatta.

      Poista