tiistai 29. elokuuta 2017

Kotiolut: Hangaround & Nobody A Beer Wit Us?Hangaround & Nobody A Beer Wit Us?

Taas on oven takana pyörinyt jos jonkinlaista hengailijaa. Jyväskyläläiskaksikko Hangaround & Nobody Brewingin takaa kävi jokin hetki sitten tuomassa lisämaisteltavaa aiemmin poimitun Hangaround Like Nobody –IPAn jatkoksi. Matkassa oli Kimiton ja Keikyn kotiolutkilpailuun osallistunut IPA (josta tarinaa piakkoin lisää) sekä mökillä maisteltu, nyt esittelyssä oleva Witbier – A Beer Wit Us?

Leikkisällä nimeämislinjalla jatkava witti on saanut myöhemmin jo jatkoakin eli tuotekehitys jatkuu kiihkeän huuruisena. Ensipainos oli etiketin mukaan kotipanimon 12. virallinen keitos ja se rakentuu kotimaisen luomu pilsnermaltaan sekä vehnämaltaan varaan, kaurahiutaleiden täydentäessä palettia. Humalapuolelta löytyy Tettnangeria (katkero), Sterlingiä (kuiva) ja Glacieria (aromi), appelsiininkuoren ja korianterin viimeistellessä belgivehnän ominaismaut kohdilleen. Vesi on muutes kannettu Haukkalan lähteestä, mikä jo itsessään ihan mielenkiintoinen seikka...

Uudemmassa keitoksessa oli kuuleman mukaan muuteltu ainakin mausteaineiden suhteita ja lisätty Mandarina Bavariaa aromi- ja kuivahumalointiin. Varmasti hyviä ideoita, vaikkei tässäkään valittamista ollut. Aika tuhti makumaailma ja tunnelma wittiksi, mutta sehän sopii kuluneen kesän viileänlaiseen tunnelman enemmän kuin hyvin.

Hangaround & Nobody A Beer Wit Us?
Samea, erittäin runsasvaahtoinen olut on haalean keltainen, ananasmehuinen ja hämärtyvässä illassa ehkä jopa kevyen harmahtava. Runsas tuoksu on varsin puhutteleva. Suurieleinen kukkaisuus, sitrussävyinen aromaattisuus sekä vaalea hedelmäisyys täyttävät ilman. Mukana on tuoretta korianterista yrttisyyttä sekä pippuripohjaista mausteisuutta. Raikas, kirpakka ja toimiva.

Maultaan hyvin pitkälti tuoksun kaltainen. Sitrus näyttäytyy sekä autenttisen raikkauden että purevammankin puolensa voimin ja tuo kokonaisuuteen myös tunnusomaista kirpeyttään. Taustalla on vaaleaa hedelmää, runsaampaa korianterista witmausteisuutta mustapippurisella särmällä ryyditettynä.

Makumaailma on varsin runsas, lopun hyvän purennan ja etenkin sitruspuolen tuodessa mukaan tarvittavaa raikkautta ja kepeyttä. Paikoin makujen monimuotoisuus äityy raskaaksi piikiksikin, mutta solmu aukeaa varsin nopeasti. Ei sen vaarallisempaa kuitenkaan.

Hyvin kesäinen ja hedelmäinen wit lajin runsaammasta päästä.

Pisteet: 36/50

1 kommentti: