Hopping Brewsters Finnjävel |
- Tyyli: Gruit Ale
- Alk.%: 5,3
- Panimo: Hopping Brewsters, Akaa, Suomi
- Muuta: Ravintola Finnjävelin oma olut
Henri Alénin ja Tommi Tuomisen Finnjävel-ravintolan otteita
on tullut seurailtua lähinnä ensimmäisen herrasmiehen sosiaalisen median
kautta, mutta suomalaisten perinneherkkujen varaan rakentuva, leikittelevä
konsepti on toki kiehtonut tositarkoituksella sen lanseeraamisesta lähtien.
Olin myös iloisesti yllättynyt kuultuani, että ravintolaa varten on
valmisteilla myös olut ja vieläkin innostuneempi siitä, että sitä saatiin myös
rahvaan nautittavaksi – eli Alkon tilausvalikoimaan.
Finnjävelin olut on valmistettu yhteistyössä Hopping
Brewsters –panimon kanssa. Kuten olettaa saattaa, ei ravintolan omaa
mallasjuomaa ole aivan perinteisestä puusta räätälöity. Tai oikeastaan on. Erikoislaatuinen
juoma nimittäin saa makunsa mausteseoksesta, gruitista, jollaisilla oluet
aikanaan maustettiin ennen nyt valloillaan olevaa humalakasvin dominanssia. Hoppareillahan
on taustallaan hyvä lataus historiatuntemusta ja muinainen gruitalekaan ei
akaalaisille tuntematon juomalaji ole, joten yhteistyökuvio hoidettiin siinä
mielessä aika osuvassa seurassa. Mukana oluen teossa oli sommelier Samuli
Angelov.
Hopping Brewsters Finnjävel |
Se, mistä en sitten niinkään innoissani ollut, oli oluen
maustekirjon sisältö. Näin äkkiseltään nimittäin tuntuisi, että Finnjävelin
perusideaan sopivin ratkaisu olisi hakea maustekasvit ja –yrtit kotimaan
puhtaasta luonnosta, mutta sen sijaan puolukka on paritettu yhdessä
lakritsijuuren, limen ja appelsiinin kanssa. Tokihan tämä perinteisen oluen
modernimpi lähestymistapa ihan linjanmukaisesti kulkee, mutta silti mieleni
olisi enemmän tuonne mökkikuusikon huomaan kaipaillut. Makuasioitahan nämä
tietty ovat, mutta nyt valittu yhdistelmä ei paperillakaan meikäläisen
makuhermoja hivele. Eikä hivellyt lasissakaan. Voimakasmakuinen ja vivahteikas
olut jakaa varmasti mielipiteet, mikä lienee tarkoituksin. Minulle ei toiminut.
Hopping Brewsters Finnjävel |
Samea, hieman
punertavan harmaa, oikeastaan terassin pesuveden näköinen olut. No, ainakin on
rehdin maanläheinen näky. Tuoksu puistattaa
alussa melkoisesti. Lakritsijuuri ja appelsiininen sitrus ei oikein
yhdistelmänä nenääni toimi ja puolukkakin tuo mukaan lähinnä etovaa
punakkuutta. Onneksi shokki laantuu nopeasti ja kokonaisuuteen pääsee paremmin
kiinni.
Appelsiini on varsin
vahvana esillä, mutta lakritsijuuri vetäytyy ajan mittaan. Mukaan tulee
maanläheistä hedelmäisyyttä sekä lisää kevyttä puolukan kajoa. Tunnelmaa leimaa
sammalvivahteinen mausteyrttisyys sekä turhan kärkevä, lämpimän hedelmän
makeus.
Maku on aika vinkeä.
En aluksi osaa määritellä selvää mielipidettä, mutta lopulta tunnustan, etten
oikein välitä siitä. Päällimmäisenä mieleen tulee appelsiinimarmeladilla
täytetty, osin sulanut konvehti. Siinä on myös hedelmää, väljähtänyttä
limonadia, lakritsia ja taustakirjosta tulee yleisesti mieleen pakurimainen
tuhkaisuus pienellä punamarjaisella happamuudella kruunattuna.
"Jännä" on oikein hyvä sana kuvaamaan tätä olutta. Turhan jännä meikäläiselle...
Tuomio: Sekavanlainen
sitruslakugruitti.
Pisteet: 21/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti