maanantai 29. tammikuuta 2018

Alkon Pienpanimo-oluet 2018On taas se aika vuodesta...

Viilattu 5.2.2018

Alkon jo perinteeksi muodostunut pienpanimokattaus ladotaan maanantaina 5.2 Alkojen hyllyihin ja verkkopalveluun. Ennakkohuhuissa puhuttiin jopa 24:n tuotteen setistä, mutta tuoreempi tieto on sittemmin vahvistanut tarjonnan 22 olutta kattavaksi. Helmikuun uutuuksia koskevan, painetun lehtisen käsiinsaamisessa oli tällä kertaa pientä problematiikkaa "hintamuutoksesta johtuvan takaisinvedon vuoksi". Jakoon livahtaneista, alkuperäisistä painoksista löytyy myös väärä hyllyyntulopäivä, joka lupaili pienpanimosettiä tarjolle jo 29.1.

Mukana on joka tapauksessa tuhteja sävyjä, vaaleita lagereita, brittivetoja ja hyvää humalan poljentoa. Paljolti kohkattua NEIPAakin on mukaan saatu ja kattaus vaikuttaa kokonaisuutena varsin mielenkiintoiselta.

Se, onko tämänkaltainen, mystiseksi verhottu kertarysäys enää nykypäivää, lienee ihan pätevä pohdinnan paikka, mutta näillä mennään ja kyllähän tätä hetkeä aina tulee odotettua.

Oluiden "etukäteisluonnehdinnat" ovat kellaristin omaa pohdintaa saatavilla oleviin oljenkorsiin ja valistuneisiin päätelmiin perustuen. Tarkemmat speksit kannattaa tarkistaa Alkon nettisivuilta sekä myöhemmin julkaistavista arvioista.

Flying Dutchman Gosh It's Posh Elderflower White Wine Sour

Sour Ale / 5,6%
5,07€ / 0,33l
“Seljakukilla sekä suurella määrällä viinirypäleitä maustettu, Nelson Sauvinilla (kuiva)humaloitu Sour Ale. Pääkäyminen samppanjahiivoilla sekä englantilaisilla ale-hiivoilla. Olut on kypsytetty tammilankkujen päällä.”

Kimito Brewing British Rye Ale

English Strong Ale / 6,2%
4,81€ / 0,33l
"Ruis-, karamelli- ja Pale Ale -maltaiden varaan rakennettu, Admiralilla, Northdownilla sekä Challengerilla humaloitu brittiale. Rukiin osuus kuuleman mukaan n. 20% eli pitäisi siis hyvin löytyä."

Orava Brewing Orwellian Nightmare 2018

Imperial Stout / 10,0%
7,05€ / 0,33l tlö
”Kiertolaispanimon viimevuotisen ensikko-oluen uudelleenfilmatisointi Cool Head Brewin luona. Luvassa ronskisti humaloitu, mallasleipäinen, luumuinen, siirappinen kahvinen ja suklainen kokemus tuhdissa paketissa tarjoiltuna.”

Rocking Bear Brewers Tuorsniemi Bitter Ale

Bitter / 6,0%
4,98€ / 0,33l
“Länsiporilaisen Tuorsniemen alueen nimikkobitter, joka henkii katkeraa brittisävykkyyttä. Sumusaarten edustus löytyy siis vähän enempikin. Nice!”

Mallaskosken True Double IPA

Double IPA / 9,0%
4,97€ / 0,33l
"Mallaskosken (ilmeisesti) hieman jyhkeämpien perusreseptien True-oluiden esiinmarssi Alkoon alkaa Centennial-humaloiduissa merkeissä ryhdikkään Double IPAn muodossa. Kattauksen ulkopuolelta on tulossa myös 0,5l tölkkiin pakattu True Bock."

Bryggeri Helsinki Wald Forest

Aromatisoitu Pale Ale / 5,5%
4,52€ / 0,33l
”Käsinpoimituilla kuusen ja männyn neulasilla maustettu, hivenen savuinen Ale.”

Fiskarsin Drikkekammerat Pale Ale

American Pale Ale / 5,5%
4,96€ / 0,33l
"Ruukkikylä on julistettu IPA-vapaaksi alueeksi, mutta tähän kattaukseen saadaan värikäs 82 EBUn vetämä Pale Ale, jota mm. sameaksi, erittäin voimakkaasti humaloiduksi, greippiseksi, hedelmäiseksi ja havuiseksi luonnehditaan... Fiskarsilainen twisti löytyykin hiivapuolelta, jossa taikojaan tekee hiljalleen kaupallistuva norjalaisten perinnehiiva (kveik)."

Tuju Export Stout N:O 2

Foreign Stout / 8,0%
5,04€ / 0,33l
"Lappeenrantalaisten pidetyn Foreign Stoutin toinen versiointi. Paahteisen maltaisen ja suklaisen rungon päältä löytyy Columbuksen ja Willametten voimaa 60 EBUn edestä."

Iso-Kallan Cardinal IPA

India Pale Ale / 6,6%
4,00€ / 0,33l
"Galenalla, Centennialilla sekä nimenkin vinkkaamalla Styrian Cardinalilla humaloitu (52 EBU) IPA Savonmailta. Mukana belgihiivaa ja huomioitavana seikkana panimon siirtyminen pienempään pullokokoon."

Saimaan Pilsner Luomu

Pilsener / 5,5%
3,48€ / 0,5l tlö
"Targetilla ja Mandarina Bavarialla humaloitu Pils Mikkelistä. Olut on valmistettu paikallisen Mattisen tilan luomuohrasta ja kaurasta. Katkeroitakin löytyy napakasti 70 EBUn verran."

Vakka-Suomen Prykmestar Kölschbier

Kölsch / 5,0%
4,95€ / 0,5l
”Kölssi on melko harvinainen tyyli täällä meilläpäin ja VASP jos joku taitaa nämä saksalaistyylit hienosti. Humalina Hallertauer Magnum ja Hallertauer Perle (55 EBU).”

Beer Hunter’s Hermansson Barley Wine

Barley Wine / 11,0%
15,15€ / 0,75l
"Kattauksen vahvin olut vaatii myös suurimman pullon. Tuhti ja lämmin ohraviini tarjoilee täyteläisen kokonaisuuden mallasleipäistä, pomeranssista, siirappista ja paahteista hurmosta. Ei jättäne kylmäksi vaikka vähän kaverillekin jakaisi. 54 EBU..."

HIISI Pöllöhillo Stout

Sweet Stout / 6,3%
4,90€ / 0,33l
"Laktoosilla sekä mustikkapöperöllä eli mustikkamehulla (pääkäyminen) ja talkkunajauhoilla (mäskäys) maustettua Sweet Stoutia. Humalina East Kent Goldings ja Columbus, rungossa myös kauraa ja ohraa.”

Laitilan Kukko Vehnä

Hefeweizen / 5,5%
4,05€ / 0,33l
"Aiempaa vehnä-Kukkoa rungokkaampi, Magnumilla, Hersbrückerilla ja Perlellä humaloitu Hefeweizen."

Ruosniemen Panimo Lomittaja Mandarina

Saison / 6,3%
4,19€ / 0,33l
”Mandarina Bavarian aateloima, kuivahumaloitu versiointi panimon tutusta Saisonista.”

Malmgård Imperial Oatmeal Stout

Imperial Sweet Stout / 9,0%
6,58€ / 0,5l
“Kartanopanimon tuhdimpi linjaa saa jatkoa kauraisen Imperial Stoutin muodossa, jossa kaura on luonnollisesti omilta tiluksilta. Moderni humalointi viihdyttää Mosaicin, Cascaden ja Citran muodossa.”

Maku Brewing Farmhouse Ale

Saison / 8,5%
4,33€ / 0,33l tlö
"Vahvanlainen, keskitäyteläiseksi ja voimakkaasti humaloiduksi kuvailtu Farmhouse Ale luonnonläheisen maalaisidyllin värjäämin mielikuvin. Magnum ja Chinook antavat oman lisäsävynsä 64 EBUn voimalla."

Suomenlinnan Kealakekua IPA

New England IPA / 6,5%
4,93€ / 0,33l
”Kyllä, Suokki teki rehtiä NEIPAa. Nimi viittaa Hawaijille, paikkaan jossa tutkimusmatkailija James Cook koki verisen kohtalonsa 1700-luvun lopulla. Lieneekö osa humalistakin siltä suunnalta? Myös täällä suositaan nykyisin pienempää pullokokoa.”

Lammin Naakka Strong Ale

Traditional Ale / 7,0%
5,90€ / 0,33l
”Sahtimaisia, perinteisiä ja runsasmakuisia oluita on Lammin sahtiparonilta totuttu näkemään, eikä Naakka tähän varmastikaan poikkeusta tee. Olut on valmistettu Bryggerin tykönä ja reseptiikasta löytyy Pilsner-, Buchernrauchmalz ja Pale Ale-maltaiden rakennettu runko, jota Hallertau Magnum kevyesti tapailee.”

Teerenpeli Hullujussi

Porter / 7,0%
4,34€ / 0,33l
"Hullujussin paluu eli vuonna 2008 ensikerran valmistetun portterin uudelleen tuleminen. Olutta tehtiin välissä myös 5,5-prosenttisena, mutta nyt vahvuus on taas nostettu lajissa paremmin toimivalle tasolle. Aivan alkuperäiseen reseptiikkaan ei kuitenkaan ole  palattu. Maltaina Pilsner, Dark Ale, Dark Caramel ja Roasted, humalina Hallertau, Northern Brewer ja Aurora."

Radbrew Don Of Wasteland

Saison / 5,5%
4,85€ / 0,33l
"Kaarinalaispanimon sesoon luottaa NZ-humalointiin (Rakau ja Motueka) eikä epäröi erottua joukosta sanomallaan. Be-Man in the place to be - just niinkun pitääkin."

Honkavuoren Tupla-IPA 694

Double IPA / 7,7%
4,74€ / 0,33l
"Susirajan proffat ovat kavunneet kaksi kertaa Kolin korkuiselle vuorelle ja näin on syntynyt voimakkaasti humaloitu Double IPA. Tummahkon värisessä rungossa Pale Ale-, Munich-, Cara Plus 150-, Cara Pale-, Cookie- ja Caramel-maltaita neljän klassikko-C:n huolehtiessa humalapuolesta (Chinook, Centennial, Cascade ja Citra)."

8 kommenttia:

 1. Hyvä lista. Positiivinen lista. Ja näin.

  VastaaPoista
 2. Sopiiko ihmetellä Flying Dutchmanin pääsyä tohon? Vai onko kenties tällä kertaa tehty jossain suomalaisessa pienpanimossa? Muuten näyttää hyvältä listalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samalla periaatteella Mikkeller on tanskalainen kiertolaispanimo, vaikka oluet pannaan Belgiassa. Kotipaikka ratkaisee, eli ainakin minä pidän Flying Dutchmania suomalaisena panimona.

   Poista
  2. Flying Dutchman on suomalainen kiertolaispanimo, perustaja hollantilaissyntyinen.

   Poista
  3. Oho, mennyt alkuperäinen kymysys kokonaan ohi. Mutta joo, kyllähän gypsytkin mukaan mahtuu ja vaikka (todennäköisesti) DeProefilla tuo tutsmani onkin tehty niin onhan kyseessä kumminkin Suomeen rekisteröity kiertolaispanimo. Ja parisen vuotta sitten tähän settiin kuului mm. Mikkelleriä eli ei kai se niin justiinsa ole.

   Poista
 3. Laitila pienpanimo? Sama kuin Olvi teksi käsityöläisoluen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onon. Niin lakiteknisesti (vuosituotanto alle 15milj.litraa) kuin isossakin kuvassa (markkinaosuus vissiin 3% luokkaa). Ja Olvin IPAhan on varsin mainio tuote.

   Poista