sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Brekeriet Brillant & Uncle Brett IPAOtetaanpas tähän väliin muistelot parista Brekerietin brettaherkusta. Kiinnostava ruotsalaispanimohan kuuluu nykyisin hienoa työtä kotimaisen juomakulttuurin eduksi tekevän Pien-olutpuodin maahantuonnin piiriin ja on myös kohtalaisen helposti löydettävissä myös muutamien verkkokauppojen valikoimista.

Brillant kuuluu panimon Wild Punch –sarjaan eli villihiivoilla leikittelevien oluiden kastiin. Se edustaa tyylinä Saisoneita, joskin saccharomyces- ja brettanomyces –hiivakannoilla ryyditettynä. Yleisestihän nämä on Skånessä handlattu hyvin, mutta nyt jäi vähän laiha ja kylmä olo.

Uncle Brett oli sen sijaan olut paikallaan. Kokeellisten kertaerien Special-saagaa täydentävä, rehellisesti sanottuna jo ”jokin aika sitten nautittu” olut soisi paikan vakiommastakin tuotannosta. Sen verran tämä brettalla terästetty IPA nimittäin puhutteli. Luomuraaka-aineista rakennetun oluen humalina toimivat Citra, Centennial, Columbus, Mandarina Bavaria ja Eldorado, joten siinäkin suhteessa riitti paljon ihastelun aiheita…


Brekeriet Brillant

Saison / 5,5% / Brekeriet, Landskrona, Ruotsi
Tasaisen samea, mangosmoothien näköinen olut hyvin runsaalla ja kestävällä vaahdolla. Vaalea, kevyen hapan tuoksu toimii hyvin. Sitrusmaista kirpeyttä, vaaleaa, vehnää tunnustavaa maltaisuutta, pippurimausteisuutta, kevyttä hedelmäesterisyyttä sekä keskirunsasta tallimaisuutta, brettafunkkia, jota olisi ehkä odottanut löytyvän enemmänkin. Tämäkin riittää ja pysyypähän tunnelma raikkaana ja pirteänä.

Maultaan funkimpi, mutta samalla yksioikoisempi, kepeämpi ja ehkä vähän ohutkin syvyysvaikutelman jäädessä melko kevyeksi. Sitrusmainen kirpeyttä ja brettan tallimaisuus dominoivat ja ovat yhdessä melko voimakaskin pari, mutta esimerkiksi mallaspuoli jää kovin ohkaiseksi jättäen ison aukon kärkiparin taakse. Hedelmää löytyy sävyksi, mausteisuutta, noh, mausteeksi. Pettymys, vaikka kepeänä ja kirpeänä brettasourina hyvä janojuoma onkin. Brekeriet pystyy parempaankin, helposti.


Tuomio: Ohut ja turhan yksioikoinen brettasaison. Ei lajin saati panimon parhaimmistoa.

Pisteet: 29/50

Brekeriet Uncle Brett IPA

India Pale Ale / 6,5% / Brekeriet, Landskrona, Ruotsi
Kaunis, samea ja aprikoosinen olut viettelee jo ensikaadolla. Tuoksua leimaa vahvan brettainen suudelma. Nahkea tallimaisuus leijailee kuivakukkaisen, pirteän hedelmäisen ja sitruksisen kedon yllä ja kieltämättä sellainen orvalmainenkin ajatus pilkahtaa mieleen...

Maussa bretta saa hieman kevyemmän roolin, mutta on mukavasti esillä runsaan hedelmäisen alun jälkeen. Loppu taas on sitruksisen purennan ja pippurisen potkivan ryminän heiniä, hedelmäkorin taas täydentyessä pitkän jälkimaun edetessä. Ei enää Orvallin hekumaa kuitenkaan, vaikka mielikuvassa sinnitelläänkin melko pitkään kiinni. Brettainen, vaalean hedelmäinen, kuivakukkaisen parfyyminäinen ja sitruksinen IPA on joka tapauksessa IPA paikallaan valloittaen kellaristin sydämen.

Tuomio: Humalan hekumaa, brettan taikuutta. Siinäpä tämän IPAn kaunis idea ja toteutus lyhyesti.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti