torstai 18. tammikuuta 2018

Laitilan FR35H American Lager

Laitilan Fr35h American Lager

Laitilan startti alkaneeseen vuoteen oli ennätyksellisen kova. Ja tuore. Kirjaimellisesti. Nimittäin:
Yhtiö päätti toteuttaa jo jonkun aikaa pyöritellyn ajatuksen tuoreimpien mahdollisten humalien käytöstä oluen valmistuksessa ja tämä päätettiin mahdollistaa optimoimalla koko humalien toimitusprosessi aina keräämisen aloituksesta niiden käyttämiseen oluen maustamisessa. Lajikkeiksi valikoituivat amerikkalaiset Centennial ja Cascade ja niiden toimittajaksi värvättiin niin ikään amerikkalainen 47Hops, jolle teroitettiin alusta asti nopeuden olevan valttia.
Lopulta humalien toimitukseen ja käyttämiseen kului kuljetuksineen, tullauksineen ja muine erinäisine byrokratioineen vain 35 päivää, joka lienee Suomen mittakaavassa jonkinasteinen ennätys ja jonka lopputuloksena Laitilassa pystyttiin humaloimaan olut varmasti sadon uusimmilla antimilla.
Oluen valmistuksessa apuna toimineen NWP Hopsin Juhani Eloheimon mukaan yleensä tuoreinkaan jenkkihumala ei ole edes Suomessa ennen tammikuun alkua. Nyt keittopuuhiin on kuitenkin päästy jo marraskuussa eli hyvinkin ripeästi uuden sadon korjaamisen jälkeen ja sen huomaa myös mausta. Reittausblogisti tiesi kertoa, ettei kyseessä kuitenkaan ole ns. wet hopattu olut, vaan humalat on tavalliseen tapaan kuivattu ja pelletöity ennen matkaan lähettämistä. Näin ennakkospekulaatioissa vähän arveltiin ja nyt asiaan saatiin tuore vahvistus.

Pikaisen raaka-ainetoimituksen vuoksi eräkoko on rajautunut harmillisen pienimuotoiseksi ja se vähäkin ehdittiin jo kauppaamaan Turkuun paikallisten K-kauppiaiden hyllyihin. Sillä suunnalla kannattaakin olla valppaana ja hyödyntää uutuus mahdollisimman tuoreena. Toivotaan kuitenkin, että ajatus poimintakypsän sadon suoralinjaisemmasta käytöstä kantaa yhtä erää pidemmällekin ja ottaa tuulta alleen myös muiden pienpanimoiden keskuudessa. Mieleeni nousee väkisinkin kysymys, että kuinka nopeasti humalaa voisi euroviljelmiltä saada? Tuoreen humalan aateloima laatu-Pils jos mikä olisi nannaa, etenkin kun sen saisi nyt kauppoihinkin lajityypille luontaisesti sopivassa vahvuudessakin…

FR35H on tosiaan valmistettu jo viime vuoden marraskuussa, jolloin uusi alkoholilaki oli vielä juupas-eipäs-värikäslimuviina-väkeväneloskalja -keskustelun kourissa. Senpä vuoksi vahvuuskin on sorvattu vanhan kaupparajan mukaiseksi. Hyvin toimii näinkin, mutta pieni lisäterä ei varmasti pahitteeksi olisi. 

On myös keskusteltu siitä, olisiko laatuhumalista kannattanut ennemmin rakentaa rehti IPA tai edes sessio-sellainen. Tätä mietin päissäni minäkin, muttei minulla asiaan kovinkaan fanaattista mielipidettä ole. Oishan sekin kiva tietty ollut. Ravintolamyyntiinhän se olisi sitten hävinnyt, koska Alkoon ei näin nopealla tahdilla tuoretta oluterää varmaan edes saisi, mutta levikki olisi varmaan Turkua suurempi sitä myöten ollut. Teknisempää näkökulmaa tuohon IPA vs. Lager keskusteluun löytyy tuolta Reittausblogin arvion yhteydestä.

Peli on kuitenkin nyt avattu jenkkityyliin humaloidun lagerin muodossa ja hyväähän tuo on. Omat kappaleeni sain näytepaketin muodossa suoraan panimolta, mutta sijoittaisin mieluusti muutaman euron vastapainoksi, jos kauppamyynnissä vastaan vielä astelisi. Vinkkinä Laitilaan: tehkää siis lisää tätä (tai miksei sitten ihan rehdisti IPAakin).

Laitilan Fr35h American Lager
Utuinen, vaaleahkon keltainen ja melko voimakkaan, joskin kohtalaisen nopeasti hupenevan vaahdon nostava olut. Tuoksussa vastaan tulee hyvin vehreä humalaseinä, joka lähes tursuaa sitruksista ja ruohikkoista vetovoimaa. Tuoreuden voi aistia todella selvästi ja pienellä mielikuvitusleikillä suussa luulee pyörittelevänsä vastapoimittua humalakäpyä, vaikkei olut ole huulilla ehtinyt edes käymään.

Maku jatkaa tuoksun esittelemän mielikuvan ylläpitoa. Kypsää greippiä ja sitrusta löytyy niin kuoren kuin muhevamman hedelmälihankin muodossa, mutta myös mukavan sivaltavan katkeron voimanlähteestä. Lopussa on mukana myös ruohikkoa ja ehkä mausteisuuttakin ja lagerin vaalea, virkistävä olemus osuu humalavainioiden tunnelmaan pelottavan hyvin. Tietty yksi lisäprosentti runkoon tekisi kokonaisuudelle terää, mutta vähät näistä haihatteluista. Tässä on varsin mainio ja humalan tuoreutta osuvasti esittelevä laatuolut. 

Tasapaino on humalailoittelun asteesta huolimatta hienosti hallussa ja voi vain harmitella erän kovin rajattua saatavuutta. Tällaiselle olisi tilausta varmasti enemmänkin...

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti