maanantai 8. tammikuuta 2018

HIISI Iku-Turso BA 2017

HIISI Iku-Turso BA 2017
  •  Tyyli: Imperial Stout
  • Alk.%: 9,0
  • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi

Kauas on tultu HIISIn tärkeästä merkkipaalusta, sadannen oluterän glamourista. Muutaman vuoden päähän jo, nimittäin. Taisi olla vuoden 2014 elokuussa, kun rajapyykki saavutettiin ja sosiaalinen fanijoukko äänesti tumman ja tulisen keisarillisen vaihtoehdon juhlaoluen määritelmäksi. Näin tehtiin ja lopputulemaa ihasteltiin Olutkellarissakin, vaikka juhlaerästä lohkaistu ja Kyrön tynnyreissä kypsytetty versio jäikin kohtaamatta.

Suomi100 vei Iku-Turson sitten uudemman kerran tynnyriin ja se jos mikä on aina juhlava hetki näiden imperiaalisten paahdenautintojen kohdalla. Oloroson kaikua kummasteltiin kolmen kuukauden verran ja ei se tainnut kauaksi itsenäisyyspäivästä heittää, kun tynnyrissä kypsynyt gargantuaaninen olut löytyi Alkonkin valikoimista. Musasuosituksena muutes aiheellisesti Sibeliuksen seitsemäs ja eränumero tällä kertaa #543…

Perus-tursoa en muuten hetkeen ole lasiini kaatanut, joten suoraa vertailua ei edes muistikuvia hyödyntäen pysty tekemään. Nyt sitä originaaliakin (huom. ei kuitenkaan Hartwallin siis) pitää käydä hakemassa muistin virkistykseksi.

HIISI Iku-Turso BA 2017
Sysimusta, hidas ja vaaleahkolla vaahdolla koristeltu olut. Paahtuneen maltainen, kahvinen ja siirappisen limppuinen tuoksu on syvä, tummansuklainen ja jotenkin kevyesti puisevan savuinen.

Maku. Se on kaunis. Tummaa suklaata, kahvista paahteisuutta, tummaa mallaslimppua ja edelleen kevyttä savua. Tai siihen jotenkin yhdistyvää tunnelmaa. Syvänpunakka marjaisuus tuo mukaan voimakkaan punaviinimäistä kajoa, kuin pihanperän lyhdyssä hiljalleen loistava kynttilä ikään. Mukavaa. Suklaa korostuu maun loppupuolella, jossa sitä tukee kevyt mausteisuus sekä tiivistyvä limpun siirappisuus. Myös katkeronpuraisu tuntuu ja se jatkaa matkaa edellä mainittujen kanssa pitkälle jälkimakuun, missä myös lämmöntunne kuivattaa poskipintoja ja nielua. Salmiakki jäänee viimeisenä sävynä suuhun... ennen uutta aaltoa. *whooshhhh….”

Tuomio: Monipuolinen tynnyri-IS HIISIn aarreaitasta.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti