torstai 4. tammikuuta 2018

HIISI x Borg Brugghús Kojufylleri

HIISI x Borg Brugghús Kojufylleri
  • Tyyli: Sour Ale
  • Alk.%: 4,5
  • Panimot: HIISI, Jyväskylä, Suomi / Borg Brugghús, Reykjavik, Islanti

HIISIn ja islantilaisen Borg Brugghúsin suomikollabo tuli julki aivan loppuvuodesta ja sen eloisaa, rytmikästä poljentoa sekä silminnähtävää hauskanpitoa ilmentävä etiketti nosti hymyn huulille. Pohjoisen taivaan tunnelmalliset revontulet luovat oivallisen taustavärityksen ilomieliselle iloliemeilylle musiikin pauhatessa pitkin tuntureita. Tästä huolimatta levimäinen hiihtokeskushelvetti tuntuu ihastuttavan etäiseltä ja menoon olisi varmasti mukava pulahtaa mukaan.

Suomalais-islantilaisen yhteistyön hedelmä on nimeltään Kojufylleri. Se kääntyy G-alkuisen hakukoneen käännösohjelmalla muotoon: kerrossänky humalassa (isl. kojufyllerí). Sanan yksi virallisempi määritelmä kuuluu “fáir saman eða jafnvel bara einn að drekka sig fulla(n) í heimahúsi” eli huonolla islannintaidollani ymmärrettynä kyse on jonkin sortin kalsarikänneistä – pienellä porukalla tai yksinään suoritettuna. Kerrosänky kai liittyy asiaan laivamatkustuksen verran eli sana lienee lähtöisin merimiespiireistä ja viittaa laivahyttien nukkumismuotoon eli pieniin koppeihin sulloituhin kerros(tapaisiin)sänkyihin. Vieraissa satamissa aikaa on sitten kulutettu näissä rakennelmissa istuen ja tiukkaa tiputellen, mistä nimitys ainakin osaltaan on lähtenyt muotoutumaan. Analyysini on tuskin aukoton, mutta pikaisella hakukoneilulla useammasta lähteestä kokoon kerätty vaihtoehto yhdeksi totuudeksi…

Oluen tyyliksi on valittu Sour Session Ale eli kevyttä, sessioitavan hapanta ja kivasti humaloitua menoa on tarjolla. Ja sitä se kieltämättä onkin – sessioitavaa souria ihteään. Kojufylleri on humaloitu Enigmalla,  tuoreeltaan trendaavalla aussihumalalla, joka tarjoaa hyvin sourmaiseen makuun osuvia aromeita, kuten punertavia marjoja, pinotgismäistä rypäleisyyttä, melonia sekä yleistä trooppisuutta.

Omaan korvaan Kojufylleri kuulostaa jonkinlaiselta virolaistermiltä tupaantuliaisille tai tunnelmaa nostattavan seurueen saapumiselle juhliin. Ehkä etiketin kuvalla on tämän kanssa jotain tekemistä. Tai sitten ei.
Hiisi and Borg Brugghús have banded togeteher to create a sessionable sour ale hopped exclusively with Enigma hops.

Quaffable, chewy, tart and aromatic - the perfect form of nordic cultural exchange. And the perfect beer for a night in. The perfect beer for kojufyllerí.
HIISI x Borg Brugghús Kojufylleri

Utuinen, vaaleankeltainen olut kohtalaisella vaahtokerroksella vuorattuna. Tuoksu on viheromenainen, raikas ja sitruksisen rapea. Happamuus on hieman siiderimäistäkin ja suhteellisen kevyenlaista, kuten koko muukin tuoksu.

Sessioitava sourihan tämä maun puolesta tosiaan on. Omenainen, apilainen vire kerää ympärilleen vaaleaa marjaisuutta sekä kevyempää, hieman kirpeää hedelmäisyyttä. Kevyt maku on monipuolinen ja alati muuttuva, paikoin tuoksun aitosiiderinomainen, paikoin valkoviinimäisempi, paikoin happaman sitrusmainen ja lopulta kaikkea siltä väliltä. Tykkään…

Tuomio: Rento ja letkeä, hyvänmakuinen ja sessioitavaksi kesytetty sour.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti