tiistai 3. tammikuuta 2023

Panimoyhtiö X Xperimental Series: Belgian IPA

Panimoyhtiö X Xperimental Series: Belgian IPA

Alkakoon uusi vuosi paikallisten makumuistojen läpikäynnillä. Käväisin joulun alla pitkästä aikaa Panimoyhtiö X:nkin puodilla, mistä löytyikin puolentusinaa erilaisia Xperimental Series -lipun alla seilaavia koekeittoja testattavaksi. Ensimmäisenä maistoon pääsi pitkään kaipaamani IPA-tyyli, jota ei olekaan aikoihin tullut itselleni vastaan.

Belgityylin IPAt ovat yksi 2010-luvun lyhyehkön esiintymisaikansa jälkeen unohduksiin jääneistä IPAn alalajeista. Näistä olen tykännyt oikeastaan aina, joten valmistusinnostuksen hiipuminen on jäänyt harmittamaan allekirjoittanutta, vaikka valtaa sittemmin rajusti vallanneen NEIPAn suosion ja siihen vastaamishalun hyvin ymmärränkin. Nyt kun Belgi IPAa saatiin palauteltua makuhermojeni iloksi, alan herättelemään toiveita pienimuotoisen bretta-IPA-innostuksen puolesta. 

Panimoyhtiö X Xperimental Series: Belgian IPA

Vaaleankeltainen, kevyen utuinen olut kauniilla, runsaalla vaahdolla. Tuoksu on hyvin chouffemainen. Vaaleat belgiesterit tarjoilevat hedelmäistä antiaan, joka yhdistyy hieman mausteiseen taustakaikuun. Myös sitrusta löytyy.

Maku on hyvä. Aika napakka ja sävykäs. Vaaleaa belgihedelmäisyyttä, sitrusta ja greipin kuorta sekä valkopippurista mausteisuutta. Lopetus on terävä, mutta myös viljavan pehmeä. Jälkimaussa sekalaisempi kirjo belgimausteisuutta ja -estereitä. Ehkä hitusen rujo tällaisenaan, tiettyä tasapainoisuutta tuntuisi kaipaavan runsasluonteisen olemuksensa vastapainoksi.

Belgitunnelmaa tosiaan löytyy ja IPA-puoli jää hieman jalkoihin. Näitä ei tämä päivänä ole liikaa tarjolla, joten lisää vaan tulemaan.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti