tiistai 17. tammikuuta 2023

Kirjaesittely: Oluiden Maailma - Jouni Koskinen

Oluiden Maailma - Jouni Koskinen

Olutmaailman pitkä odotus palkittiin marraskuussa, kun Jouni Koskisen Oluiden maailma -eepos näki päivänvalon. Kirjaprojektin ympärille nivoutunutta luomisen tuskaa tuli myötäelettyä kotisohvalla loikoillen opuksen etenemistä seuranneiden blogitekstien kautta. Jouni toimitti valmiista painoksesta näytekappaleen Olutkellarinkin hypisteltäväksi, mistä olin varsin otettu. Tämän kirjan olisi tosin hankkinut varmasti omakseni itseohjautuvastikin.

Koskinen on olutkansalle tuttu hahmo eritoten ansiokkaan Tuopillinen-olutblogin kirjoittamisen myötä ja muistetaan pre-kirja-ajoilta myös Olutpostin sivuilta. Jouni onkin eittämättä kotimaisen olut(blogi)skenen taitavin sanankäyttäjä laajaa taustatietojen hallintaa unohtamatta. Aiemmissa teksteissä pitkään näkynyt vahva perehtyneisyys, monipuolisesti eri näkökulmia keskusteluun tuova havainnointikyky sekä niin rivien välistä kuin sisältäkin tursuava huumorinkukkanen tekevät kirjoittajan ulosannista miellyttävää seurattavaa. Painettu sana on hallussa ja kieli kukkivaa.

Omistuskirjoituskin löytyy.

Blogin perusarvioiden sekaan on istutettu vuosien mittaan monenlaisia hahmoja ja onkin hauska huomata, että muutamia oluttyyppejä on tuotu mausteeksi myös olutkirjan sivuille. Kirjan sisältöä täydentää kommenteillaan kolme oluthahmoa: nippelitietoa jakava olutaktiivi, teknistä puolta valottava panimomestari sekä kirjailijaan itseensä henkilöityvä, suodattamattomampaa ja herskyvämpää sanansäilää käyttävä hahmo.

Puisevaa meno ei toki leipätekstinkään osalta ole. Kyllä sieltä Koskisen kynänjäljen ja ajatuksenjuoksun tunnistaa, mikä samalla rentouttaa lukemiskokemusta sisällöstä tinkimättä. Hörähdin sanankäänteille useammankin kerran kirjaa tavatessani. Pidän myös läpi kirjan kulkevasta tavasta jättää turha pönötys omaan arvoonsa. Aiheet esitellään perinpohjin ja perustellen aina vakiintunutta tapakulttuuria myöten, mutta kerrotaan myös suoraan, mikäli yleisesti vakiintuneen käytännön todellinen arvo pohjautuu enemmänkin opittuun tapaan, markkinavoimiin tai trendeihin, eikä niinkään tieteelliseen todellisuuteen. Kirjoittajan oma mielipidekirjokin pääsee matkalla hyvin esiin, mistä opuksen muutoin tietokirjamaisesta lähtökohdasta huolimatta pidän.

Kolmisataasivuisessa teoksessa käydään läpi otsikkotasolla tuttuja juttuja: historiaa, raaka-aineita, valmistusprosessia, oluttyylejä ynnä muuta. Selkeä ja hyvin jäsennelty kokonaisuus täydentyy havainnollistavin kuvin ja kaavioin (esim. tyylimakuympyrä). Itse sisältö tarjoaa uutta ja tarkentavaa tietoa harrastajallekin sekä on omiaan palauttelemaan jotain jo alitajuntaan piiloutuneita nippelitietoja mieleen. Kirjan tekstit on jaettu kolmeen harjaantuneisuusasteeseen, joista lukija voi poimia itseään parhaiten palvelevat kokonaisuudet tutkittavaksi. Itse tosin kahlasin opuksen kannesta kanteen.

Oluiden makuympyrä havainnollistaa tyyliiltä odotettavia ominaisuuksia.
Jounin lisäämät "alaluonnehdinnat" ovat paikon varsin viihdyttäviä.

Oluiden maailma on ansiokas ja hyvin koostettu kirja maistuvan mallasjuoman taustoista kiinnostuneelle sen suuremmin harrastuneisuuden asteeseen katsomatta. Luin kirjan pienissä palasissa käynnissä olevan rakennusprojektin jäljelle jättämät voimavarat huomioiden. Meneväluonteinen kirjoitusasu ja sopiviin palasiin pilkotut kokonaisuudet mahdollistavat tällaiset satunnaisselailut mainiosti, vaikka normaaliolosuhteissa sen voisi helposti ahmia kertaistumaltakin. Jälkikäytettävyyttä helpottaa kattavasti laadittu hakemisto, joka mahdollistaa rusinanpoiminnan tiedonjanon yllättäessä.

Kliseisesti ilmaistuna Oluiden maailman voisi tiivistää fraasiin: tämä kirja kannattaisi jokaisen oluesta kiinnostuneen omistaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti