torstai 9. maaliskuuta 2023

Belhaven St Andrews Amber Ale

Belhaven St Andrews Amber Ale

Oman kylän lähikauppa palvelee arkisia tarpeitamme varsin kattavan valikoiman voimalla, mutta olutpuoli liikkeessä on aina ollut harmillisen harmaa ja hajuton. Hyllyväliä tulee kuitenkin pidettyä tiukasti silmällä ja tässä reilun viisivuotisen asiointihistorian aikana eräs asia on kutkutellut mieltäni jo pidempään: miksi hyllyssä on aina St. Andrews Amber Alea?

Oluessa itsessään ei siis mitään vikaa ole, mutta sen sementoitua esiintyvyyttä osana muutoin hyvin kapeaa tarjontaa olen lähinnä pohdiskellut. Asiaa kiinnosti siis puhtaan valikoimateknisesti. Alkuun ajattelin, että hyllyssä viipyili kertaostoerän pölyttyvä häntä, mutta havaitsin pian väliä täydennettävän kerta toisensa jälkeen, mikä oli melko suora viittaus siihen, ettei pullotteen esiintyvyys suinkaan ole vain hassu sattuma. Kauppiaskin on kaupalla ehtinyt vaihtumaan, joten liikkeen johdon oluellisesta mieliteosta ei liene enää kysymys.

Eräs helmikuinen ilta töllistelin taas uutuuttaan kiiltävää, juuri täydennettyä pullorivistöä, joka kaksi päivää aiemmin oli huvennut vain muutaman yksilön hajanaiseksi joukkioksi. Olin jo jatkamassa matkaani, kun sivusilmäni havaitsi liikettä takavasemmalla: joku napsii Belhaveneita ostoskoriinsa! Rohkaisin mieleni ja tiedustelin kohteliaasti mielipidettä ostopäätöksen aikaansaaneesta tuotteesta. Kävi ilmi, että verekseltään kiinni saamani henkilö on alkujaan saanut tuotteen asiakastoiveena kaupan valikoimiin ja se on jäänyt sinne enemmän tai vähemmän pysyvästi. Lähikauppatoiveilla on siis todistetusti mahdollista vaikuttaa tarjontaan (vaikka omani eivät vielä tulosta ole kertaakaan tuottanut).

Mukavan tarinatuokion jälkeen päädyin nostamaan pullon omankin korini koristeeksi. Olut itsessään on toki tuttu jo pidemmän ajan takaa, mutta se ei ole oikein koskaan onnistunut nousemaan niin sanotusti suosikkieni joukkoon. Belhavenin tekemisistä olen toki yleisesti pitänyt. Siinä on jotain samaa sammalmaisuutta, mitä mm. Spitfireistä löydän. Mutta pitkään kestäneen mysteerin selviämisen kunniaksi tämä, jos mikä, oli oivallinen tapa sinetöidä aihe.

Kohu-olut itsessään on kunnianosoitus kolopallon kotiseudulle, yliopistostaan ja golfkentästään tunnetulle St. Andrewsille. Tuoltahan se ”home of golf” tunnetusti löytyy ja aihehan on vähintäänkin oman oluensa arvoinen. Teeman vuoksi olinkin pohtinut, että oluen tie kauppaan voisi olla entisen naapurini aikaansaannoksia, mutta se on sitten toinen tarina.

Oluen mallaspuolelta löytyy Pale-, Crystal- ja Black -maltaita, kun taas humalointi nojaa Challengerin ja Goldingsin voimaan. Peruskelpo kauppabitteri. Ei oma suosikki tai vakio-osto muutoinkaan. Hyytävä mysteeri on joka tapauksessa vihdoin selvitetty. Mitähän jännää sitä seuraavaksi kylällä keksisi?

Belhaven St Andrews Amber Ale

Kirkas, punertavantumma olut nätillä vaahdolla. Tuoksussa kevyttä keksisyyttä, runsaampaa yrttisyyttä sekä kevyttä hedelmääkin.

Maku on varsin hyvä. Keksimäinen mallas saa seurakseen myös karamellisuutta, mutta makeutta ei ylettömästi ole tarjolla. Puumaisuutta, yrttistä katkeroa ja kepeää hedelmäisyyttä löytyy myös. Jälkimaussa on eräällätapaa märän ruohoinen katku, mikä itselläni tökkii. Ei pöllömpi, muttei myöskään sellainen brittiveto, jota tulisi useammin hankittua.

Pisteet: 29/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti