perjantai 24. maaliskuuta 2023

Thornbridge x Double-Barreled Wilder's Folly Ruby Mild

Thornbridge x Double-Barreled Wilder's Folly Ruby Mild

Thornbridge oli yhteen aikaan kovassakin huudossa allekirjoittaneen kirjoissa, eikä sen taika sinällään ole minnekään kadonnut. Ei vain ole hetkeen tullut sen makuihin tartuttua tarjonnan alati laajentuessa. Pitkäripaisessa asioidessani en kuitenkaan voinut olla sivuuttamatta silmiini osunutta purkkikuriositeettia.

Derbyshireläisten kollabo-olut Readingin seuduilla vaikuttavan Double Barreledin kanssa tarjoilee meille tyyliä, jota ei liiemmin ole vastaan tullut. Liekö olen koskaan kohdannut edes virtuaalisesti. Wilder’s Folly on näet ”vahva mild ale”, mikä äkkiseltään kuulostaa vähän hassulta, jopa hassummalta kuin Black India Pale Ale. Olutterminä ”mild” ei kuitenkaan ole alkujaan viitannut millään tapaa tuotteen vahvuuteen, vaan se on viestinyt tynnyrioluen olevan tuoretta, fressiä tavaraa, erottaen sen jo hieman seisseemmästä tuotteesta (stale). Mild soveltui siis minkä tahansa oluen etuliitteeksi, kunhan se vain oli tuoretta.

Sittemmin termistö on kuitenkin elänyt ja mild on vakioitunut tummahkon, bitteriä miedommin humaloidun ja maltaisemman brittioluen nimikkeeksi. Vaaleitakin mildejä on, mutta ne ovat harvalukuisempia. Vahvuus on asettunut nykyisemmin sinne vanhan kaupparajamme alapuolelle

Thornbridgen ”Ruby Mild” -lisäviitteellä kulkeva Wilder’s Folly edustaa kuitenkin edellistä totuutta runsaampaa näkemystä 6,5%:n vahvuudellaan. Panimo kuvaa tuotetta klassiseksi esimerkiksi tyylissään, minkä paikkansa pitävyyttä on omalla osaamisellani aika mahdotonta todentaa suuntaan tai toiseen. Uskottava siis on.

Humaliksi olueen on valikoitu Ernest ja Whitbread Golding Variety (WGV), kun taas mallaspuoli nojaa Low Colour Maris Otterin, Crystalin, Caramaltin sekä suklaa- ja vehnämaltaan liittoon. Olutkoira tiesi kertoa, että Wilder’s Folly viittaa samannimiseen, 1700-luvulta peräisin olevaan huvimajaan lähellä Double Barreledin toimipaikkaa.

Thornbridge x Double-Barreled Wilder's Folly Ruby Mild

Punakanruskea, oikeastaan aika tumma olut runsaalla vaahdolla. Tuoksu on aika mieto. Tummahkoa, karamellista mallasta ja jotain viinimarjapensaisuutta.

Maku on hyvä. Kevyen karamellinen, tummahkon maltainen olut antaa alkuun suklaisiakin tunnelmia. Sittemmin esiin nousee mustaherukkaa lehtineen, pähkinää ja kukkaisuutta. Maltaan matkassa kulkee myös paahteisuutta, etenkin jälkimaussa. Oikein hyvää.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti