torstai 23. toukokuuta 2024

De Moersleutel Crank the Thiols

De Moersleutel Crank the Thiols

Hollantilainen De Moersleutel on ollut omaan suuhun ihan toimiva tekijä, joten nappasin lähi-Alkosta panimon uudehkon sumu-IPAn testiin. En yleensä osta pitkäripaisesta kauppakamaa lainkaan, mutta tässä kohtaa en hoksannut tiirata tölkkiä sen tarkemmin. Kyllähän mehukalja saisi yleisesti vähän ryhdikkäämpää olla…

No, onneksi Crank the Thiolsin juonena toimiva tiolibuustaus eli humalaromeiden ”sulkeutuneista” osasista ilon irti ottavan valmistusmenetelmän aikaansaama yltäkylläisyys sentään kiinnostaa. En ole varma, onko näitä uuden ajan tioli-oluita tullut aiemmin edes maistettua. Ei ainakaan tietoisesti.

Tioleistahan löytyy kaikkia IPA-trendin koukuttavia hedelmäaromeita, mutta niiden maailmaan mahtuu myös ns. toisen ääripään tuoksuja, jos asia kauniisti muotoillaan. En ole aiheeseen kovinkaan paljoa tullut pureutuneeksi, mutta lyhyesti avattuna näiden tioli-oluiden ajatuksena on saada oikealla hiivavalinnalla aktivoitua tavallista runsaammin humalaromeita iloksemme. Kotioluen tekijät lienevät aiheesta meikäläistä paremmin perillä.

Tioleiden määrät ja luonteet vaihtelevat lajikkeittain, mutta erityisen paljon vapaita, helposti hyödynnettäviä tioleita kuuluu sisältävän ainakin Motueka, Chinook, Cascada, Columbus, Citra, Mosaic ja Simcoe. Tuttuja nimiä näistä piireistä siis. Tioliyhdisteitäkin löytyy montaa sorttia ja humalissa tavattavien joukosta löytyy mm. seuraavanlaisia aromeita tuottavia epeleitä:

  • 4MMP: mustaherukka ja passion
  • 3MH: sitruuna, raparperi, eksoottiset hedelmät
  • 3MHA: passion, guava, trooppiset hedelmät
  • 3MO: persikka ja muut kivihedelmät
  • 3M4MP: raparperi ja sitruuna

Kirjoittajan syvempi asiantuntemattomuus paistanee tekstistä sen verran vahvasti läpi, että suosittelen jatkaamaan perehtymistä vaikkapa alle nostettujen artikkelien puolella. Itse päivän esittelykohteen, Moersleutel Crank the Thiolsin, humalavalintoja en onnistunut löytämään, mutta eiköhän se kirjo noita perinteisiä sumu-lajikkeita myötäile.

Lallemand: What are thiols and their role in hop biotransformation? 

Hop Culture: The Top Hops for Thiols

De Moersleutel Crank the Thiols

Kaunsi, sysisamea, vaaleankeltainen olut valkoisella vaahdolla. Tuoksu on runsasluonteinen, kypsän nektariininen, sitruksinen ja aprikoosinen. Yleistrooppisuutta löytyy myös runsaasti taustalta.

Maku on sameutta uhkuva. Kypsää nektariinia, mutta myös kypsää sitruunaa. Limen kuorta, aprikoosia ja tropiikin aromaattisuutta. Kepeäpiirteistä, silti runsasta makumaailmaa tarjoileva laatu-NEIPA.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti