sunnuntai 19. toukokuuta 2024

Weisse Taube

Weisse Taube

Panimokaupunki Bambergin oluthistoriasta löytyy siihen syventyvälle paljon ammennettavaa, mutta varmasti myös isolta yleisöltä herkästi unohtuvaakin. Olutkauppa Bierhotekin perustaja Christian Klemenz on kuitenkin osaltaan varmistamassa, että unohduksen aste pysyisi matalana. Hän ja hallendorfilaisen Brauerei Rittmayerin panimomestari Georg Rittmayer ryhtyivät toimiin vuonna 2018 ja herättivät henkiin jo sata vuotta sitten sammuneen Weißtaubenbrauerein muiston.

Weißtaubenbrauerei oli Zinkenwörthin varrella 1900-luvun alkupuolelle saakka toiminut panimo, jonka juuret ulottuvat nykytietojen mukaan aina 1500-luvulle saakka. Alkujaan pieni panimo kasvoi ajan myötä ja oli kaupungin suurin toimija vuonna 1818, noin vuosisata ennen, kuin sen oluellinen tarina päättyi vuonna 1916.

Panimon tilat ja pihan entinen biergarten jatkoivat eloaan kaupungin juutalaisyhteisön kokoontumispaikkana aina toiseen maailmansotaan saakka. Rakennus vaurioitui sodan viimehetkinä pahoin ja se purettiin vuonna 1947. Panimon historian henkiin herättämisen toinen päämäärä onkin vaalia panimoon kytkeytyvän historian muistoa ja osa oluen tuotoista ohjataankin Bambergin juutalaisyhteisön hyväksi.

Oluena Weisse Taube edustaa perusvarmojen Hefeweizeneiden laajaa kaartia. Vahvasta Bamberg-kytköksestään huolimatta se valmistetaan kaupungin ulkopuolella, noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevassa Hallendorfissa

Weisse Taube

Vaaleankeltainen, kevyen samea olut valkealla vaahdolla. Tuoksu on keskirunsas, neilikkainen, yrttinen ja pehmeän vehnämaltainen.

Maku on hyvä, hieman ehkä kevyt. Vaaleapiirteinen tunnelma nojaa pehmeähköön vehnämaltaisuuteen, neilikkaisuuteen ja lopun tuttuun mausteisuuteen. Kevyesti vaaleita estereitä, ei banaania kuitenkaan. Kuivempaa tunnelmaa selvästi, jälkimaku mausteinen ja neilikkainen, hieman myös yrttinen. Perusvarma. 

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti