sunnuntai 5. toukokuuta 2024

Trondheim ja ØX Tap Room

Kanalen rautatieaseman edestä nähtynä.

Aallonmurtajan takana näkyy Munkholmen

Käväisin pari viikkoa sitten tiivistunnelmaisella työmatkalla vuonojen maassa. Aikaa omatoimi-ihmettelyyn on näillä reissuilla yleensä hyvin rajatusti, mutta pitkän matkustus- ja asiapitoisen rupeaman päätteeksi tulee kuitenkin aina hieman jaloiteltua ja samalla tutustuttua ympäröiviin puitteisiin.

Matkan ensimmäinen etappi, Trondheim, saavutettiin Helsinkiin osuneen lumikaaoksen ansiosta muutaman mutkan kautta. Olin katsellut etukäteen valmiiksi jokusen kiinnostavan turistikohteen, jotka jäivät myöhästyneen aikataulun vuoksi kuitenkin tällä kertaa kokematta.

Kanalenin rantaa ehti junaa odotellessa kuitenkin ihastelemaan, samoin kaupungin sataman maamerkkinä toimiva energiaihme Powerhouse Brattørkaia tuli kierrettyä tarkasti ympäri.

  
Meren äärellä kohoava PowerHouse on avaruusalusmainen ilmestys.

PowerHousen "silmä" näkyy kauas kaupunkiin ja sen taakse.

Tiesin jo etukäteen, että maltaisten makujen äärelle ei suuremmin ole aikaa istahtaa, mutta listasin kuitenkin muutamia mielenkiintoisia keskusta-alueelta löytyviä paikkoja kaiken varalta. Lista on kasattu kävelyajatuksella eli kovin kauaksi keskustorilta ei näissä ole lähdetty. ØX Tap Room on ainoa, jossa ehdin piipahtamaan, mutta pari muutakin ”ikkunaa” tuli käveltyä mielenkiinnosta ohitse:

Den Gode Nabo 

Sijainti 

Olutlista

Reilun parinkymmenen crafthanan olutpaikka Nidelvan ylittävän turistisillan itäpuolella. Tämä paikka olisi ollut turistille hyvä tärppi, sillä viereiseltä Gamle Bybrolta avautuva joenvarsintalojen näkymä lienee Trondheimin kuvatuimpia.

Antikvariatet

Sijainti

Olutlista

Antikvariatet sijaitsee Den Gode Nabon ”naapurissa” eli pelipaikoilla sekin. Kirjakauppamaisen sisustuksen myötä varsin houkutteleva olutkohde on käsittääkseni hieman intiimimmän kokoluokan toimija, josta kuitenkin löytyy reilun kymmenen hanan levyinen valikoima. Paikallinen Monkey Brew vaikuttaisi olevan erityisen hyvin edustettuna täällä, mutta havainto voi olla ajankohtariippuvainen.

Trondhjem Mikrobryggeri

Sijainti 

Olutlista

Kivenheiton päässä torilta, sivukujan mutkasta löytyvä Trondhjem Mikrobryggeri on yksi kaupungin monista pienpanimoista. Panimoravintolaan en tällä kertaa ehtinyt, mutta ihan leppoisalta paikalta se ohikävellessä vaikutti. Oluen lisäksi keskustapanimolla tislataan myös tiukempaa tavaraa, mikä ei taida Norjassa ihan kamalan tavatonta olla.

Habitat

Sijainti

Olutlista 

Kävelykeskustan laitamilla sijaitseva Habitat lienee Den Gode Nabon kanssa kaupungin laajimman valikoiman pisteitä. Reilut parikymmentä hanaa tarjoava paikka vaikutti myös ennakkoon kaikkein sumuisimmalta. Jos en olisi painottanut paikallisuutta olutvalinnassani, olisin todennäköisesti suunnannut tänne.

Daglighallen Bar & Mikrobryggeri

Sijainti

Pyöreän talon kulmikkaassa osassa toimiva Daglighallen vaikuttaa sympaattiselta ja Antikvarietin tapaan intiimiltä pikkupaikalta. Trondheimin opiskelijayhdistyksen (Studentersamfundet) pyörittämä panimo on toiminut aina vuodesta 2014 lähtien ja vaikka se ehkä hieman syrjemmässä toimiikin, olisi se vielä hyvin talsittaen saavutettavissa.

---

Kanalenin rantaa ja lähistön pikkukujia.

Muita keskustasta silmään osuneita, ehkä hieman paremman valikoiman paikkoja ovat Moskus ja pullovalikoimaltaan internetkehuja saanut Diskoteket. Satamassa toimivalla Monkey Brewllä ei käsittääkseni ole omaa taproomia, mutta pieni ja kapeilla aukioloajoilla varustettu puoti löytyy. Apinapanimon naapurista sen sijaan toimii Trondheimin suurtoimija, Ringnesin (Carlsberg) nykyisin omistama E. C. Dahls Bryggeri, jonka hanahuone on kuulemma käymisen arvoinen.

Hieman kauempaa löytyisi ainakin Hammerheadin ja Austmannin panimot, mutta niissä vierailu vaatisi jo hieman enemmän aikaa ja vaivaa. Etenkin ensinmainitun taproom näyttää kuvien perusteella aika hienolta.

Jotain listasta jää varmasti myös uupumaan... Trondheim on mukavan oloinen ja kokoisekseen vireä teknologiakaupunki. Tuonne tekee mieli palata ihan jo ympäröivän luonnon puolesta, mutta myös itse kaupungissakin riittäisi vielä paljon nähtävää.


Valo Trondheimin illan pimeydessä

ØX Tap Room

Mutta jottei kaupunkiesittely jäisi kovin teoreettiselle tasolle, voisimme kurkistaa keskustorin reunalla majaansa pitävän kellaripanimoon, ØX Tap Roomin, sisälle. Valikoin ØX:n ainoaksi vierailukohteekseni paristakin syystä. Aikaa oli käydä yhdellä ja paikallinen tekeminen kiinnosti, joten panimoravintola olisi siihen varsin osuva valinta. ØX myös osui reitilleni ennen nurkan takana toimivaa Trondhjem Mikrobryggeriä, joten ehkä sattumallakin on jotain tekoa päätöksen suhteen.

Näkymä heti etuoven takaa.

Eteiskäytävä on kaksiosainen. Vasemmalla kuva pääsalin kulmalta ulospäin,
oikealla etueteisestä kohti pääsalia.

Panimoravintolan 300-vuotiaaseen holvikellariin kuljetaan katutason alapuolelta avautuvan oven kautta. Ovien takaa avautuu hieman mutkitteleva ja yllättävän pitkäkin käytävä, joka johtaa lopulta avarampaan tilaan ja anniskelutiskille. Käytävä itsessään on aika hauska ja sen varrelta löytyy kasoittain Weyermannin mallassäkkejä ja rauhallisia istumapaikkoja.

Panimoravintolan yksi selkeä ominaispiirre on esille laitettu panimolaitteisto, jota on ripoteltu vähän sinne sun tänne kyhättyjen lasikoppien sisään. Esimerkiksi eteiskäytävän vasen seinämä on kalustettu oikeastaan koko matkaltaan käymistankein. Asettelusta tulee vähän mieleen Gallow’s Bird Tapiolan panimonurkkaus, mutta ØX’sissa tavaraa on ripoteltu eri puolille muutoinkin sokkeloista ja melko kookastakin tilaa. Ja sitä on aika paljon.

Panimoravintolan valikoima nojaa luonnollisesti oman tuotannon varaan, mutta löytyy hanoista jonkin verran vieraileviakin tuotteita. Hintataso on ihan maltillinen piruja maalailleisiin mielikuviin peilattuna. Ei nämä hirveän paljon Helsingin hintatasoon tottunutta yskitytä.

Pienenä yllätyksenä voidaan kuitenkin mainita ”hiljainen tippikulttuuri”: maksupääte kertoo ostoksen loppusumman, mutta asiakkaan tulee itse näppäillä se erikseen laitteeseen. Tiedustelin tiskillä sopivan tipin suuruutta, mutta mitään virallista standardia Norjassa ei kuulemma ole – 10-20NOK olisi tarjoilijan mukaan jo tosi kiva tippi.

Hanatarjonta nojaa omiin tuotteisiin.

Panimo on kiinteä osa ravintolan tunnelmaa.

Tiskiltä olisi saanut myös maistiaisia ennen lopullisen päätöksen tekemistä, mutta päätin mennä sokkona ja valita kaksi pientä annosta sen hetken fiiliksen mukaan. Saison kiinnostaa aina ja Maibock sopii kevääseen. Jälkimmäinen näkyi kooditetun batch-numerolla, mitä muiden oluiden kohdalla en havainnut. Liekö siis ensikeitto tai joku muu erikoiserä kyseessä. Pikkuannosten anniskelu tapahtuu viinilaseista.

6,2-prosenttinen Saison on valmistettu läheisen Bonsak-pienmallastamon maltaista, mitä näkyy käytetyn parissa muussakin tuotteessa. Näitä säkkejä en osannut Weyermannin antimien seasta edes etsiä, vaan hoksasin asian vasta jälkikäteen. 

Maibockista ei sen sijaan juurikaan infoa löydy, kuten ei panimon oluista noin yleisestikään. Paikasta saa ilmeisesti myös vatsantäytettä, mutta sitä varten pitänee nousta prameat portaat yläkertaan. Itse tyydyin vain kurkistamaan portaikon mutkasta avautunutta näkymää. 

ØX Tap Room #Batch 1337

Maibock / 6,5%

ØX Tap Room, Trondheim, Norja

Ensin Maibockin pariin. Olut on hieman punertava, silti suht vaalea. Hämärä tila tummentaa kuvaa totuutta enemmän. Tuoksussa yrttisyyttä ja hunajaa. Mallasta toki myös.

Maku on vaaleahkon maltainen, leipäinenkin hunajaisella pyöreydellä maustettuna. Yrttisyyttä, mutta myös jännää pajuisuutta lopussa. Maltaan runsaus on aina solidia, hieman pehmeyttä siihen mukaan soisi. Maku on maltaisuuden tapaan runsas, mutta hieman myös raskas. Ei isompaa valittamisen sijaa, mutta matkaa lajin parhaimmistoon on selvästi.

Pisteet: 32/50

---

ØX Taproom Saison

Saison / 6,2%

ØX Tap Room, Trondheim, Norja

Saison on utuinen ja kesäisen vaalea. Varsin nätti ilmestys. Tuoksussa hedelmäisiä estereitä ja mausteisuutta. Hieman makeutta mitä Maibockistakin poimin, mutta pääosin runko on suht olkinen kuitenkin.

Makumaailma on voimakas ja lopussa hieman kirpeä. Mausteisuutta on runsaasti, samoin hedelmäistä käymisaromia. Vehnävä runko ei alkuun tunnu riittävän kantamaan kaikkea, mutta tilanne paranee pienen odotuksen jälkeen ja tasapaino alkaa löytymään. Kohtalaisen miellyttävää kaiken kaikkiaan.

Pisteet: 35/50

Tankkeja on ripoteltu ravintolan eri nurkille paljon.

3 kommenttia:

  1. Tulee noita päätteen tarjoamia "hiljaisia" tippejä vastaan satunnaisesti ainakin Helsingissä, ei paljon mutta on tullut. Kuuleman mukaan todella yleistä Tanskassa, joten olisiko joku skandinaavien yleinen tapa.

    Ei kai sitä tipin määrää tarjoilijalta kannata kysyä, totta kai se sanoo että joo tippiä vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tukholmassa tuo tapa on myös maksupäätteissä yleisesti käytössä, aiheuttaa yleensä itselle aina varsinkin reissun ekalla maksulla hämmennystä kun ei muista että pitäisi summa siihen näpytellä.

      Poista
    2. Okei, nyt oli ensimmäinen kerta, kun tällainen tuli itselle vastaan. Vähän hassua, että se tapahtui suht hintavana maana pidetyssä paikassa. Sama toimintamalli oli käytössä myös Oslossa ja lentokentällä.

      Poista