tiistai 28. toukokuuta 2024

Frydenlund Juicy IPA

Frydenlund Juicy IPA

  • Tyyli: India Pale Ale
  • Alk.%: 4,6
  • Panimo: Ringnes Bryggeri (Carlsberg Group), Oslo, Norja

Trondheimissa nautitun ryhmäillallisen painikkeeksi oli tarjolla paria hanasta laskettavaa olutvaihtoehtoja. Carlsberg-omisteisen Ringnesin tavaraa pääasiassa, josta mielenkiintoisimmalta vaikutti Frydenlund-brändin Juicy IPA.

Sympaattiselta kalskahtava Frydenlund oli vuoteen 1995 saakka ihan oma panimonsakin ja lukeutui Norjan suurimpien toimijoiden joukkoon. Se oli tuohon aikaan tosin jo yhdistänyt voimansa Ringnesin kanssa, joka jatkaa Frydelundin brändin eloa omalla Nittedalin tehtaan linjastolla. Ennen Ringnes-yhteenliittymää Frydenlund oli lyönyt hynttyyt yhteen toisen oslolaisen, lopulta toimintansa vuonna 1981 lopettaneen Schous Bryggerin kanssa.

Frydenlundin brändiin liittyy eräs mielenkiintoinen seikka, joka juontaa juurensa panimon vuonna 1859 perustaneen merimiehen, Mads Ellef Langaardin, bisnessvainusta. Langaard näet ymmärsi tunnistettavuuden hyödyt ja lopulta miehen nimikirjaimilla koristellusta tähtilogosta tulikin Norjan ensimmäinen rekisteröity tavaramerkki. Tämä tapahtui tosin vasta vuonna 1884 joten liekö ajatus kypsynyt hiljalleen panimontouhujen kehittyessä vai oliko viiveen syynä byrokratian hidasluonteinen kehityskulku. Mene ja tiedä.

Kauas on joka tapauksessa tultu Langaardin ajoista, kun hanoista valutellaan Juicy IPAn kaltaista sumukaljaa. Olut itsessään on aika mielenkiintoinen, jos runsaspuoleisen aromimaailman levottomuutta diplomaattisesti ruoditaan. Ajoi kuitenkin asiansa perustason fish’n’chipsien kumppanina.

Frydenlund Juicy IPA

Utuisen samea, vaaleankeltainen olut kestävällä vaahdolla. Tuoksun trooppishedelmäinen aromi on jännä ja tuo mieleen mm. pisuaarinapin raikkaan tuoksun tai vaihtoehtoisesti voimakastuoksuisen astianpesuaineen.

Maku on ihan jees, hedelmäisyys on tosin aika pesuainemaista, hieman esanssista. Sitrusta, kiiviä ja passionia ainakin löytyy. Ei kovin juicy, enemmän aromaattinen ja kuiva. Ei sinällään pöllömpi, mutta ilman ruokaparia alkaisi tökkimään aika nopeasti. Olut on myös taustaltaan melko ohkainen.

Pisteet: 31/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti