tiistai 16. huhtikuuta 2013

Hertog Jan Dubbel


Ylevästi Brabantin (1267–1294), Lothierin and Limburgin (1288–1294) herttuan, Jan Ensimmäisen (Duke John I – John the Victorious) nimeä kantava dubbel. Alunperin Hertog Jan oli vain brändi, jonka alla Arcense Stoombierbrouwerij valmisti eri oluita. Vihdoin vuonna 1998 koko panimon nimeksi vaihdettiin Hertog Jan, mutta näyttääpä se löytyvän myös nimellä Arcense Bierbrouwerij. Arcenilaispanimo perustettiin jo vuonna 1914 nimellä Stoombierbrouwerij 'de Vriendenkring' (suom. höyrypanimo, kaveripiiri), mutta toinen maailman sota kohteli sitä ja sen ympäristöä kaltoin. Jälleenrakentaminen alkoi 1945 ja kymmenen vuotta myöhemmin uusi, modernisoitu panimo aloitti toimintansa. Vuosien mittaan panimon nimi ja omistajat vaihtuivat, kunnes 1995 nykyinen omistaja In-Bev osti sen.

Miksi panimo sitten kantaa yli seitsemänsataa vuotta sitten (1253-1294) eläneen herttuan nimeä? Sitä en varmaksi osaa sanoa, mutta ainakin referenssit tuntuvat miehellä olevan kunnolliset. Legenda kertoo, että tavallisten ihmisten seurassa viihtynyt aatelinen arvosti hyvää ruokaa ja juomaa – juhlia joissa olut sai virrata vapaasti. Tarinan mukaan hän juhlisti yhtä keskiajan suurinta taistelua, Woeringen taistelua (5.6.1288) oluella joukkojensa kanssa. Jotkut olettavatkin hänen olleen legendaarinen Gambrinus ('Jan primus' = Jan de eerste) – olutta suojeleva pyhimys (eng. the patron saint of beer). 

Herttua Jan de Eerste itse
Gambrinuksesta – oluen kuninkaasta – onkin olemassa useita tarinoita, vähän riippuen kehen historian henkilöön se milloinkin yhdistetään. Vaihtoehtoja on siis Janin lisäksi muitakin. Gambrinuksen myytistä on olemassa myös sadunomainen tarina köyhästä lasinpuhaltajasta, joka teki saatanan kanssa sopimuksen sydänsurujen unohtamiseksi. Oluttahan se pirulainen tietenkin opetti valmistamaan. Tuon tarinan voi käydä lukemassa esimerkiksi täältä.

Tarina Jan Primuksen tiestä Gambrinukseksi on myös hauska. 1100-luvulla Brysselin panimoiden pitäjät kokoontuivat yhteen valitakseen itselleen vahvan ja rohkean johtajan. Valinta tapahtui kilpailuna, jossa tehtävänä oli kantaa suuri – luonnollisesti täysi – oluttynnyri kahden kivenheiton päässä olevaan maaliin. Ensimmäinen tästä suoriutunut olisi uusi johtaja. Myös herttua Jan oli ilmoittautunut kilpailuun. Hänet kuvataan useasti vahvaksi ja älykkääksi mieheksi, joten hän tarkkailikin aiempien yrittäjien epäonnistuneita kantoyrityksiä. Kun hänen vuoronsa vihdoin koitti, asettui hän maahan makaamaan ja käski palvelijaa lyömään tynnyrin tappi auki. Maassa maaten hän antoi oluen virrata suuhunsa ja tyhjensi tynnyrin pohjia myöten. Tyhjän tynnyrin hän sitten kantoi maaliin. ”Oluen kuningas”, panimoiden ja majatalojen pitäjien johtaja oli näin valittu.

Mielenkiintoinen tarina tämäkin, kuka tietää vaikka pitäisi paikkansakin. Siitä kotiläksy jollekin historianikkarille! Yhtä kaikki, Gambrinus on vuosikymmenten ajan ollut panimoiden ”vetonaula” maailmanlaajuisesti, joten ainakin legendasta on otettu kaikki irti. Johan tässä historian tuntia pitäessä pääsee jano yllättämään, maistellaanpa sitten tätä olutta…Pullohan on muuten mitä hienoin!


Hertog Jan Dubbel
Tumman ruskea, punertava olut. Vaahdoltaan vaaleaa, keskirunsasta ja suht nopeasti pariin milliin laskeutuvaa. Tuoksu miedonpuoleinen, toffeista makeutta ja tummaa, kypsää belgihedelmäisyyttä. Miellyttävää, melko laimeana tosin. Tästä pientä miinusta. Mausta löytyy tuoksua runsaammin vivahdetta. Päällimmäisenä tuo tumma belgihedelmäisyys, niinikään tumma, paahtuneen siirappinen maltaisuus sekä kuivahko mausteisuus. Lisäksi hienoinen alkoholin pilkahdus viimeisellä kolmanneksella, jossa myös ripaus yrttistä tuntua. Jälkimaussa tuo siirappinen makeus saa hieman pohjaan palaneita piirteitä, muuttuen kuivemmaksi, tahmaavaksi. Myös hitunen tummaa, marjaista happamuutta, joka toimii oikein kivasti. Suutuntuma keskitäyteläinen, hitusen alakanttiin runsaahkojen hiilihappojen vuoksi. Samalla osa tummasta pehmeydestä katoaa, mutta toisaalta tuo piristää muuten ehkä tunkkaiseksikin kääntyvää yleiskuvaa. Toisaalta melko perustavanlaatuinen dubbel, mutta jokin nostaa tätä omalla asteikollani keskinkertaisuudesta hieman ylemmäksi. Ei hassumpi, kyllähän tätä hiljalleen nautiskelee – ei tee edes tiukkaa. Mielestäni hyvä - ei paras, muttei huonokaan - dubbel.


Pisteet: 33/50
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti