sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Malmgård Huvila Arctic Circle AleMalmgård on yksi laadukkaimista kotimaisista pienpanimoista ja luonnollisesti yksi omista suosikeistani. Harrastuksen alkuvaiheilla Arctic Circle oli jokseenkin hämmentävä kokemus, koska siinä oli jotain ”erilaista”, kiehtovaa ja syvällistä. Nykyisinkin se jaksaa yllättää ja siksi se onkin mieluisa kumppani minulle. Saatavuus on tällä hetkellä heikohkoa, sillä Alko-monopolimme pitää tuotetta vain tilausvalikoimassa, josta sitä on saatavilla vain kahdenkymmenen pullon kertaostoksina. Hintaa tuolle puuhasalkulle kertyisi komeat 104,40€. Onneksi jotkin palvelualttiit myymälät suostuvat tilaamaan laatikon hyllyyn sitä pyydettäessä, jolloin itse voi napata ne tarvittavat kappaleet päältä pois ja myymälä ottaa loput myyntiin. Omani ostin jokin aika sitten Jyväskylän keskustan liikkeestä, mutta tällä hetkellä näitä ei sielläkään hyllyssä ole. Saatavuutta voi tarkkailla vaikkapa täältä. Arctic Circle on myös yksi niistä Malmgårdin tuotteista, joita on viety myös rapakoiden taakse (mm. Viro ja USA). Malmgårdin valikoima on muutenkin mieleeni, siitä löytyy nimittäin aina jotain tilanteeseen sopivaa.


Alkon jouluvalikoimassakin aiemmin esiintynyt Arctic Circle Ale on suodattamaton kotimaisen käsityöoluenvalmistuksen taidonnäyte. Sen erikoislaatuisuus piilee valmistuksessa käytetyissä, hieman epätyypillisemmissä ainesosissa, kuten ruismaltaissa ja tuoreissa katajanoksissa. Sinällään katajan käyttö omaa maassamme vuosisataiset perinteet, ollen olennainen osa etenkin sahdin valmistusta, mutta muiden oluttyylien valmistuksessa se on huomattavasti vähemmän käytetty raaka-aine. Ruismaltaiden käyttöä taas toivoisi kotimaiseen oluentuotantoon huomattavasti enemmän, sillä onhan se perinteisesti yksi tärkeä osa identiteettiämme ja ruokaympyrääkin. Näiden käytöstä siis kiitosta panimon suuntaan! Arctic Circle on parhaimmillaan pitkään nautiskeluun hyvässä seurassa, juuri niin kuin hyvän oluen pitääkin.

Malmgård Huvila Arctic Circle Ale
Tumman ruskea, punertava ale jonka vaalean ruskea vaahto on keskirunsasta, muttei kovinkaan kestävää. Tuoksussa miellyttävää, pehmyttä maitokahvin paahteisuutta ja tumman karamellista mallasta. Myös havuista katkeroa ja tummaa hedelmäisyyttä on tunnistettavissa. Aiemmissa muistiinpanoissani esiintyvä happamuus ei ole tällä kertaa läsnä, ehkä hienoisesti sivulla. Maussa myös paahteisuutta, mutta tumman karamellinen maltaisuus on vahvemapana esillä. Havuinen happamuus ja greippinen katkero ovat selvästi tunnistettavissa läpi maun, voimistuen loppua kohden. Pienempinä määrinä tummaa suklaata, kypsää hedelmäistä makeutta, lakritsia, salmiakin suolaisuutta ja tiraus yrttejä sekä marjaista happamuutta havujen joukossa. Suutuntumaltaan melko paksu, hitaasti nautittava ja makuisa olut. Herkullinen sekoitus karamellimaltaista, pehmeän paahteista ja sopivan rapsakasti humaloitua katajamausteista nektaria. Havuinen, katajainen happamuus toimii hyvin yhteen makeuden ja greippisen katkeron kanssa, loistava taidonnäyte katajan käytöstä. Monipuolinen, tasapainoinen ja ennenkaikkea laadukas seurustelujuoma, tätä kannattaa etsiä käsiinsä jos suinkin mahdollista.

Pisteet: 39/50
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti