sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Nokian Keisari 66 American Pale Ale

  • Tyyli: American Pale Ale
  • Alk.%: 4,2
  • Panimo: Nokian Panimo, Nokia, Suomi

Perjantaina löysin vihdoin ja viimein Jyväskylästäkin jo pidemmän aikaa oluen ystävien huulilla ollutta Nokian uutuutta, Keisari olut-sarjan 66 American Pale Alea. Olut kuulosti jo ennakkoon varsin mielenkiintoiselta ja potentiaaliselta kesäjuomalta, joten hetkeäkään epäröimättä tartuin tölkkiin Seppälän Citymarketin olutosastolla. Vesi kielellä olenkin tässä lueskellut muiden kommentteja eli näyttäisi siltä, että Nokian APA on vastannut hyvin melko koviakin odotuksia. Samoja suuria odotuksia olen itsekin tälle ladannut.


Nokian Keisari 66 American Pale Ale
Keisari 66 American Pale Ale on kotimaisista maltaista valmistettu, tölkin kyljen mukaan ”Amerikan tyyliin pantu, tuhdisti humaloitu pintahiivaolut”. Jenkkihenkeä tuo yhden suosikki humalalajikkeeni Cascaden käyttö. Lisäksi oluen teossa on mukana myös Columbus- ja Tradition-lajikkeet. Paperillahan tämä kuulostaa mitä parhaimmalta ja onhan tämän tyylilajin edustajia pitkään jo toivottu maitokauppojemme hyllyille. Hienoa, että toiveisiin on nyt vastattu ja vieläpä kotimaisin voimin. Jenkkiteemaa on haettu legendaarisesta, ehkä nykyisin jo enemmänkin kliseisestä Route 66:sta, joka näkyy niin oluen nimessä kuin tölkin kuvituksessakin. Löytyypä etupuolelta myös ohrantähkiä, humalan kukintoja sekä Golden Gate-siltakin. Panimon mukaan olutta ei suinkaan ole suunnattu pienelle oluthifistelijöiden joukolle, vaan sen uskotaan olevan myös toimiva vaihtoehto peruslagereiden kuluttajille. Katkeroita oluesta löytyy 55 EBUa, joten varsin rohkeasti on lähdetty liikkeelle kun ajatellaan, että kyseessä on laajalti kauppojen hyllyille levittäytyvä tuote, jonka tarkoitus on kosiskella myös "tavallisen" oluen ystäviä. Toivotaan, että olut löytää paikkansa suomalaisten sydämistä. Parin viikon päästä järjestettävillä Helsinki Beer Festivaleilla on muuten mahdollisuus päästä maistamaan oluen hanaversiota. Kuuskutosen kerrotaan soveltuvan mainiosti mm. grilliruokien kyytipojaksi, joten olihan tuo samantien testattava. Uusi kaasugrilli tulille ja nokialainen auki.

Grillin uusi kaveri, huomaa keväinen tausta...
Aprikoosin keltainen, suht runsaasti valkoista ja kestävää vaahtoa kaadettaessa muodostava APA. Hiljalleen laskiessaan vaahto jättää kaunista pitsikuviota lasin reunoille. Tuoksu yllättää voimakkuudellaan. Runsaanpuoleista greippistä ja mäntyistä humalointia, myös eksoottista hedelmäisyyttä ja hieman karamellisen makeaa mallasta. Tuoksu enteilee hyvää. Ja maku lunastaa tuoksun odotukset. Samat greippinen ja mäntyinen pisteliäisyys löytyy sopivan vahvana läpi maun tuntuvasta humaloinnista, jota voisi Suomen oloihin ja vieläpä maitokauppaan luonnehtia yllättävän rohkeaksi. Ei se mitään, toimii minulle mitä parhaiten. Makeahkoa mallasta löytyy alkupuolelta, jälkimaussa taas jyllää katkerot ja sitrushedelmäinen happamuus. Hienoa toimintaa Nokialta. Oikein vakavasti otettava APA on onnistuttu luomaan. Suutuntuma hitusen alakanttiin, hieman kantavuutta olisi rungosta voinut enemmän löytyä, mutta lähtökohtaisestihan tämän prosenttiluokan oluet tästä yleensä kärsivätkin. Kaiken kaikkiaan maukas olut, noussee yhdeksi suosikeistani maitokaupan puolelta. Ratkesi ensi kesän grillausjuomakin kerralla.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti