tiistai 2. huhtikuuta 2013

Amager Fælled

 • Tyyli: Golden / Blond Ale
 • Alk.%: 4,5
 • Panimo: Amager Bryghus, Kastrup, Tanska

Pääsiäisostoksilla kärryyni tarttui tanskalaispanimo Amager Brygghusin peura-aiheisella etiketillä varustettu pullo, jonka sisältö osoittautui tarkemmassa tarkastelussa vaaleaksi ale-olueksi. Tanska ja sen oluet kiinnostavat aina ja välillä on mukava kaataa lasiinsa myös muiden kuin Mikkellerin tuotteita. Kävipä vielä niinkin, että vastoin muistikuviani Fælled on ensimmäinen ko. panimolta maistossa oleva tuote. Amagerin vuonna 2007 perustettu mikropanimo sijaitsee Tanskan itäreunalla, Amagerin saarella Kööpenhaminan välittömässä läheisyydessä. Myös Ruotsin puolelle Malmöön johtava Juutinrauman silta on vain muutaman kilometrin päässä, vielä likempää löytyy Kööpenhaminan kansainvälinen lentokenttä. Panimo kehuu verkkosivuillaan olevansa ”Tanskan turvallisin panimo”, viitaten sen sijaintiin vanhassa väestönsuojassa. Lisäksi tiloja on aiemmin käytetty raamattujen varastointiin, joten munkkiluostareiden harrasta tunnelmaakaan ei pitäisi puuttua. Trappistipanimoksi Amageria ei silti kannata luulla.

Fælled (kuva: orestad.dk)
Lasissa olevan oluen nimessä ”fælled” viittaa Amagerin saaren luoteisnurkassa, Kööpenhaminan rajojen sisäpuolella sijaitsevaan yhteislaitumeen, Amagerfællediin, joka onkin ainutlaatuinen palanen luontoa suurkaupungin keskustan läheisyydessä. Alueen keskeinen sijainti aiheuttaa harmia laajenevan kaupungin maankäytön kehittämisessä ja useat fælledin harvinaiset kasvilajit ovat näin vaarassa. Amagerin saarta on laajennettu toisen maailmansodan aikana meren kustannuksella ja alue olikin pitkään sotilaskäytössä. Nykyisin monimuotoinen luonnonkeidas on ulkoilijoiden suosiossa ja panimolaiset suosittelevatkin siihen tutustumista tribuuttioluen hengessä: fillarilla tai kävellen, kunnioittaen vapaata ja vehreää luontoa. Metrolla pääsee aivan polkujen päähän, joten sopii myös lyhyempiä aikoja kaupungissa viettäville. Itse oluen teossa on käytetty mausteena mm. hunajaa ja mustaseljaa, josta keitokseen veikkaan päätyneen mm. mehujenkin maustossa käytettäviä kukintoja. Kesä mielessä maistelemaan. (Ostopaikka K-Citymarket Keljo, Jyväskylä)

Amager Fælled
Fælled on vähä vaahtoinen, haalean keltainen ja samea olut. Tuoksultaan varsin mieto, lähinnä hunajaista makeutta henkivää vaaleaa maltaisuutta ja hennon makeaa hedelmäistä aromia. Jossain määrin maanläheistä kukkaisuutta ja sitrusta, aavistuksen hapan. Muutoin suht raikas ja melkoisen keveä. Makumaailma on sinällään mielenkiintoinen, sillä siitä ei selkeästi nouse mikään ylitse muiden, muttei mitään varsinaisesti poljeta jalkoihinkaan. Makua on ihan mukavasti, mutta tämä pehmeä ”tasapainoisuus” luo ajoittaisen harhakuvan suhteellisen laimeasta juomasta - mausta puhuttaessa. Maun alkupäästä löytyy makeahkoa ja suht keksimäistä vaaleaa mallasta, tätä seuraa tuoksua reilumpi sitruksinen ote, lisäksi hieman havuista happamuutta ja kypsää kukkaisuutta. Hedelmäinen makeus ei ole yltiöpäisen eksoottista, vaan pehmeämpää ja hennompaa. Runko taas on niillä hujakoilla, että lähtisinkö antamaan kritiikkiä. Toisaalta jämäkkyyttä voisi olla, mutta toisaalta tulee mieleen, että kaipaako se sitä kuitenkaan. Makujen pehmeys ajaa hyvin asiansa ja loppuunsa sopivan kevyestä juomasta puhutaan. Hiilihapot piristävät muutoin tasaista tuntumaa mukavasti. Tunnelmaltaan maltillinen kesäjuoma, jota varmasti voisi terassilla nautiskella, niin maalla kuin kaupungissa. Jos mökkilaiturin nokkaan kaveriksi olutta ottaisin, niin miksei se kesäillassa voisi olla tämä.

Pisteet: 33/50

Kartta

2 kommenttia:

 1. Kertakaikkiaan hieno olutblogi! Toivottavasti kirjoitukset pysyvät yhtä hienoina tulevaisuudessa.

  Ensimmäinen Amager?! Kyseessä on kyllä niin hieno panimo, että suosittelen lämpimästi tarttumaan tuotteisiin jatkossakin, kun jossain tulee vastaan (=ravintolat). Maailmanluokan tuoteita (mm. Hra & Fru Frederiksen ja Rugporter)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia paljon! Yritän jatkossakin kirjoitella jotain oluiden mahdollisista tarinoista yms, mikäli niiden taustalta jotain sellaista löytyy. Eli kiva kun kelpaa.

   Tuo Amager vähän yllätti itsenikin, etten ollutkaan aiemmin näitä maistellut. Vissiin nimenä vain painunut mieleen, kun useamman vuoden seinällä roikkui Fremad Amager BK:n viiri jostain junnuturnauksesta jääneenä. No onpahan nyt olutkin korkattu, tästä on hyvä jatkaa tutustumista!

   Poista