lauantai 13. huhtikuuta 2013

Siideriarvio: Viini-Pihamaan Aito Omena 7.5%Vaikka olut onkin blogin pääasiallinen arvostelun kohde, päätin kokeilla siipiäni myös siidereiden maailmassa. Vaikeatahan tuo oli, sillä alan sanasto ja tuntemus on todella hataralla tasolla. Tämä paistaneekin asiaan perehtyneille läpi tekstistä. Siidereitä tulee juotua todella harvakseltaan, vaikka niiden mausta pidänkin – etenkin kuivemmat maistuvat kesäisin. Nyt puhun siis näistä ”oikeista”, omenamehusta tehdyistä tuotteista, en suomalaisten massatuottajien mango-banaani-ebenpuu-vanilja-aromi -sokeriliemistä. Niitä ei juo pirukaan.

Jokin aika sitten aloin pohtimaan kotimaisten viinitilojen valikoimia ja samalla kartoitin siiderin valmistajia, sekä näiden jälleenmyyntiä. Koska siideri on määritelmältään hiilihapotettua omenaviiniä, pätevät sen tuotantoon samat säännöt kuin tilaviineilläkin. Niitä siis on luvallista myydä suoraan valmistuspaikalta, vaikka alkoholipitoisuus ylittäisikin tuon turmiollisen 4,7%:n rajan. Yksi kotimaisista tuottajista on Asikkalan Kalkkisissa toimintaansa harjoittava Viini- ja Puutarhatila Pihamaa, jonka mainiosta sahdista kirjoittelinkin aiemmin tällä viikolla. Kotitilan lisäksi Pihamaa valmistaa tuotteitaan Heinolassa sijaitsevan Heila Lähiruokatorin yhteydessä, josta niitä on myös saatavilla. Sama paikka siis kuin sahdinkin haussa! Sieltäpä tämä kuivan ja kypsytetyn Aito Omenankin mukaani nappasin. Alta löytyy amatöörin näkemys tuotteesta, pisteskaala poikkeaa olutarvosteluista, nyt käytössä asteikko 1-10.

      Viini-Pihamaan Aito Omena 7.5%
Ulkonäöltään kirkas, kupliva ja pirteän näköinen, melko vaalea. Hedelmäisyys tuoreen, vihreän omenan ja vastaavan hieman käyneemmän sekoitus, hapan ja kuiva. Makeus niinikään omenamaista, eli ei lainkaan sokerisen imelää. Toimii loistavasti valkoviinimäisen makumaailman kanssa, jossa on myös vaaleaa, marjaista happamuutta ja hitunen yrttistä tuntua. Suhteellisen runsaat hiilihapot terävöittävät makua ja tekevät siitä särmikkään. Ei välttämättä raikas, mutta suhteellisen kevyt ja etenkin kesäisten salaattien kaveriksi soveltuva. Jättää suuhun hieman makean, happaman tuntuman, joka kuivattaa suuta saaden sen pakonomaisesti supulleen. Varsin maukas ja ainakin omaan suuhun loistavasti istuva siideri. Vertailukohtia ei äkkiseltään ole heittää, mutta toimii mitä parhaiten. Kesäksi voisi noutaa lisää! 


Pisteet: 8,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti