- Tyyli: Hefeweizen
- Alk.%: 5,4
- Panimo: Klosterbrauerei Ettal, Ettal, Saksa
- Pantu: Licher Privatbrauerei (Bitburger), Lich, Saksa
"Tuonti" Benediktiner... |
Ettal Benediktiner Weissbier on aikojen saatossa hiljalleen
saavuttanut kasvavaa kysyntää ja viimein munkit totesivat kapasiteetin olevan
aivan liian vaatimaton suuren kysynnän kattamiseksi. Apuun kutsuttiin
Frankfurtin pohjoispuolella vaikuttava perheyritys Licher Privatbrauerei, joka
kuuluu neljän muun panimon (Köstritzer, König, Wernesgrüner & Bitburger) tavoin
niinikään perheyrityksenä toimivaan Bitburger Braugruppeen. Perheyritys
perheyrityksen sisällä siis… Licher muuten käväisi pikaisesti (2004)
Carlsberg-konsernin ”palkkalistoilla”, mutta tuo retki loppui lyhyeen ja
yhteistyö Königin kanssa poiki viimein liitoksen Bitburger-yhtymään. Aivan
nappikauppaa yhtymän viisikon virvoitusjuomatehtailu ei suinkaan ole, sillä
vuonna 2012 yhteenlaskettu oluen ja alkoholittomien juomien valmistusmäärä oli
noin 750 miljoonaa litraa…
Benediktiner Weissbierin kotipaikka Frankfurtin pohjoispuolella: Licher Privatbrauerei - Oluen valmistusta valvovat munkit pääsevät siis reissuhommiin! (kuva: Bitburger International) |
Mutta niin… Ettalista Lichiin tulee maanteitse matkaa reilut
viisisataa kilometriä, joten aivan aidan takaa ei munkkiluostarista lisäapua lähdetty
hakemaan. Munkit valmistavat vehnäoluttaan edelleen myös Etelä-Saksassa, mutta
tarjontaa riittää lähinnä Saksan ja Itävallan markkinoille – aivan kuten ennen
yhteistyötäkin. Lichissä taasen keskitytään pääasiassa palvelemaan laajempaa
vientiä sekä joitain osia kotimaan markkinoista. Vaikka nyt Suomeenkin saadun
oluen ”export”-versio onkin valmistettu munkkien valvovan silmän alla luostarin
omalla hiivalla alkuperäistä reseptiä noudattaen, on nämä kaksi olutta erotettu
kuitenkin omiksi tuotteikseen. ”Alkuperäinen” benediktiiniläisvehnä kulkee siis
nimellä Ettaller Benediktiner Weissbier,
nyt maistossa olevan Lichter-panimon version tunnustaessa lyhyempää Benediktiner Weissbier-nimeä.
”The closest thing to heaven – Dem himmel so
nah”, sanoo oluen mainoslause. Talveksi ei varsinaisesti olisi
vehnäolutta tarvittu, varsinkaan kun tummien talvioluiden ystävää ei liiemmin
valikoimilla ole hellitty. Ehkä kyseessä on kuitenkin peliliike, joka ennakoi
aikaisempaa kevään tuloa, jota onkin jo ajoittain ollut melko vahvana ilmassa.
Mene ja tiedä, onpahan uutta hefeä taas maisteltavaksi. Ettalin
luostaripanimoon voi muuten tutustua vaikkapa tästä linkistä…
Benediktiner Weissbier |
Maussa mennään hieman parempaan suuntaan. Runsautta on ihan mukavasti ja makukirjo on melko hyvin tasapainossakin. Alku kulkee kevyen banaanin värittämän kypsän hedelmäpurukumin voimin, mutta hiljalleen hiivan tuoma mausteisuus nostaa päätään vahventuen kohti loppua, jossa se saa tukea vehnäiseltä, joskin hillityltä happamuudelta – edelleen hieman vehnäinen taikina tuosta puolesta tulee mieleen. Happamuuden ja mausteisen kuivuuden joukosta pilkottaa kuitenkin myös toffeen ruskeaa makeutta. Suutuntuma hefelle toimiva, sopuisan hiilihappoinen mutta silti riittävän jämäkkä.
Tuomio: Ei ehkä se omaa suuta parhaiten miellyttävä hefe –
runsaita makuja tarjoava Benediktiner on kohtalaisen hyvästä tasapainostaan
huolimatta hienoinen tunteiden sekamelska, jossa on joukossa häiriköivää
tunkkaistakin tuntua. Toiseen pulloon tuskin tulee sijoitettua, mutta vehnän
ystäville varovainen suositus – kannattaahan tämä ainakin testata…
Pisteet: 29/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti