lauantai 22. maaliskuuta 2014

Banoffeen janoon: BrewDog Abstrakt AB:14

  • Tyyli: Weizenbock
  • Alk.%: 10,2
  • Panimo: BrewDog, Ellon, Aberdeenshire, Skotlanti

Abstrakt-sarja

Tällä kertaa maistoon astui skottipanimo BrewDogin Abstrakt-sarjan neljästoista tuotos. Tällä hetkellä viisitoista toinen toistaan hauskemmin twistein valmistettua olutta sisältävä erikoispainosbrändi tarjoilee maistajalleen uusia innovaatioita sulautettuna ylilyötyihin raaka-ainetestailuihin ja runsaisiin makuihin. Abstrakt 14 on tähän mennessä laajimmin valmistettu erikoiserä, jonka pullomäärä hivuttelee jo kymmenentuhannen rajapyykkiä. Nousujohteisen eräkokomuutossarjan kuitenkin katkaisi jo markkinoille saapunut Abstrakt 15 - Salt Caramel Pop Corn Imperial Ale, joka maltillisti pullomääränsä reiluun kahdeksaan tuhanteen.

Pullollinen banoffea?
Nyt arvioissa oleva Abstrakt 14 on itselleni vasta toinen AB:-tuttavuus, ensimmäinen maisto oli erälukua numero kuusi ja tuo kyseinen autonkuminen black IPA löytyi tuolloin Arkadian erikoisvalikoimasta.  Tällä kertaa tyylilajiksi on valikoitunut kutkuttava Oak Aged Imperial Weizenbock, jota kehutaan vähintäänkin mielenkiintoisesti hyvin banoffeemaiseksi elämykseksi: ” As close to bannoffee pie as a beer can taste. Seriously” . Imelä banaani-toffee-piiras tosin ei mielikuviltaan kovin kauaksi makeimmista weizenbockeista heitä, joten sinällään luonnehdinta voinee pitääkin paikkansa. Parempi puoliskoni tekeekin ehkä parasta banoffea, mitä maa päällään kantaa, mutta onhan se kieltämättä aika imelä ilmestys. Herääkin kysymys, haluaako oluensa todella maistuvan ajoittain jopa haastavan imelältä jälkiruokatortulta..? No pakkohan se ainakin testata on!

Eli ranskalaisten tammilastujen kanssa lillutettua vahvaa vehnäbockia olisi tarjolla. Humalia vähän sieltä täältä: Simcoeta Jenkeistä, Saazia Tshekeistä ja Bramling Crossia Briteistä. En tarkemmin tiedä, miksi juuri ranskalaset lastut kelpasivat, mutta ilmeisesti ainakaan viinintekijöille ei ole se ja sama, että käytetäänkö tynnyreissä ranskalaista vaiko amerikkalaista tammea…

BrewDog Abstrakt AB:14
Punertava, toffeen ruskea olut kohtalaisella vaahtokerroksella. Tuoksun ensivaikutelma on paahtuneen imelä banaanilikööri, mutta hiljalleen runsaasta tunnelmasta paljastuu myös muita ulottuvuuksia. Banaaninen toffeisuus on kieltämättä vahvoilla, mutta suoranaisen imelää se ei siltikään ole – tästä pitää huolen uunipaahdetun pinttynyt vivahde, joka kumpuaa mainitun makeuden takaa. Hieman hiivaa, rinnalla kevyen yrttistä mausteisuutta sekä alkoholin lämpöä. Puoliksi liköörimäinen, tuhti ja tuntuva – makeamman koulukunnan edustaja ehdottomasti.

Kauaksi tuoksusta ei makukaan ehtine. Lopun pinttynyt karamellisuus saa seurakseen suun takaosia kutittelevan katkeron purennan, joka ei kuitenkaan äidy liiallisuuksiin – vahvimmillaan se onkin pitkähkössä jälkimaussa. Markkinointipuheissa mainittu banoffee ei tosiaankaan ole kaukana, ainakaan mikäli tutkitaan maun banaanista, hennosti paahtuneen toffeen värittämää puoliskoa. Osuva vertaus – tuohon ei oikein löydy lisättävää. Banoffee ei kuitenkaan ole yksiselitteinen Abstraktin määritelmä, siitä pitävät huolen mainittu katkeron kutkuttelu, mutta myös hiivasta kumpuava mausteinen yrttisyys. Alkoholi lämmittää ja rotevoittaa tunnelmaa tehden siitä jopa jokseenkin arvokkaan tuntuisen. Liikkeiltään hidas, kielen päällä soljuvan pehmeä – makeushan tässä varmasti jakava tekijä on…


Tuomio: Paahtuneen toffeisen banaaniliköörin ja banoffeen sekoitus, josta löytyy tiettyä arvokkuutta, mutta varmasti myös mielipiteitä jakavaa imelää makuisuuttakin. Runsas ja pehmeä, makeanlainen jälkiruoka jo ihan sellaisenaan… Banoffeen seurana hampaat varmasti sulaisivat suuhun. Hyvää on – tästä huolimatta!

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti