keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Taattua laatua Belgiasta: Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Bleuw


Charles Quintin juhlanektaria...
Voihan veikkoset! Belgialaisen Het Anker-panimon Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Bleuw saapui Servaalin kuskaamana Alkon valikoimiin ja ilolla otamme sen vastaan. Vakiovalikoimasta jo ennestään löytyvä Gouden Carolus Classic on itselleni vanha tuttu ja mielestäni todella maistuva olut, joten uuden ”keisarin” saapumista on ehditty jo mielenkiinnolla odottelemaan. Keizer Blauw nimittäin on panimon mukaan ”rikastettu” ja muutoinkin hieman modattu versio tuosta Classic-oluesta, joten odotukset eivät ainakaan siinä suhteessa pääse laantumaan. Vuosi sittenhän Cuvee Van De Keizerin pikkuveli, vaaleampi Rood (Red) oli tarjolla Alkon jouluvalikoimissa, mutta tuo ei hekumassaan itseeni toivotussa mittakaavassa iskenyt. Vahvoissa belgeissä kurkotankin mieluusti tummempaan värimaailmaan, joten senkin puolesta tämä sininen, Keizerin tumma versio lienee omaan makuun osuvampaa tavaraa.

Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Bleuwta valmistetaan vain yhtenä ajankohtana vuodessa, joka ajoittuu helmikuun 24. päivän tietämille. Tuolloin nimittäin juhlistetaan Kaarle V:n (Charles Quint) syntymää, jonka mukaan olutkin on saanut nimensä. Filip Komean poika, Kaarle V (1500-1558) hallinnoi keskiajalla Pyhää saksalais-roomalaista keisarikuntaa, joka Ensimmäisenä valtakuntanakin tunnetaan.  Keisarikunta käsitti kokonaisuudessaan nyky-Saksan, Belgian, Hollannin, Sveitsin, Itävallan, Slovenian, Slovakian, Tshekin ja Italian pohjoisimmat alueet sekä väliin mahtuvat lilliputtivaltiot Liechtensteinin sekä Luxemburgin. Tämän valta-aseman lisäksi hän toimitti myös Espanjan kuninkaan virkaa nimellä Kaarle I, eli miehestä oli ilmeisen moneksi, joten juhlajuoma hänen kunniakseen lienee paikallaan. Kaarle oli muuten tiettävästi ensimmäinen henkilö, joka vakavissaan oli ehdottanut Atlantin ja Tyynenmeren yhdistävän kanavan rakentamista Panamaan… Lisäksi kielimiehenä tunnetun hallitsijan kerrotaan puhuneen ”espanjaa Jumalalleen, italiaa naisilleen, ranskaa miehilleen ja saksaa hevoselleen”.

Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Bleuw
Kauniin ruskea, valoa vasten varsin mallikkaasti pintansa pitävä olut. Vaikkei vaahdon muodostus ylitsepursuavan runsasta olekaan, on oluen pinta käytännössä jatkuvasti ohuen ja tiiviin vaahtoharson verhoamana. Tuoksu viettelee, se hyväilee ja sulkee syleilyynsä. Pääväreistä löytyy tumman ruskeaa, paahtuneen kandisokerin reunustamaa karamellimallaspohjaa, joka on kyllästetty runsaalla määrällä ylikypsänä kuivattua hedelmäisyyttä – luumua, rusinaa, aprikoosia… Pehmeän, osin pinttyneen imeltyneen verhon halkaisee sopivasti ilmoille leijaileva lakritsijuuren ja aniksen ryhdistämä yrttitarjoilu sekä vienosti lämmittävä alkoholin henkäys. Nyt toimii ja kovaa!

Maku toimii tuoksun tavoin, joskin yleisilme on pohjaa kohti terävämpi eli osa pehmeydestä on karissut makukirjon voimistumisen myötä. Rusehtava, reunoiltaan paahtunut kandisokerin makeus sekoittuu karamelliseen maltaisuuteen, josta voi poimia myös hivenen kauraleipäistäkin pehmeyttä. Myös tuoksusta tuttu, kypsänlainen kuivattu hedelmäisyys ottaa hyvää roolia tummine makuineen ja saakin seurakseen astetta voimakkaamman yrttikirjon aniksen, salmiakin ja lakritsin voimin. Alkoholi lämmittää, lopussa hieman myös polttelee kurkun päässä, mutta sulautuu kokonaisuuteen varsin mainiosti. Intensiivinen, silti ajoittain pehmeä, tiivis ja rönsyilevä… Suutuntumaltaan miellyttävän tuhti, muttei tunkkaisuuteen syyllistävä kuitenkaan. Tasapainoinen kokonaisuus, joka toimii kyllä hurjan hyvin.

Tuomio: Runsaista makuja, monipuolista tuntumaa tarjoileva tummempi belgiolut, jossa jopa paahtuneita ominaisuuksia saava sokerinen imeltyneisyys haastetaan kuivattujen hedelmien sekä yrttitarhan voimin. Viettelevä, hekumallinen ja silti riittävän haastava – yhdyssanalla kuvaillen: belgiherkku! 

Pisteet:  43/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti