torstai 6. maaliskuuta 2014

Mike Murphyn Euroopan valloitus ja Lervig Brewers Reserve Rye IPA



Tarinan hahmo: Mike Murphy (kuva: Lervig Aktiebryggerie)
Täytyy heti kättelyssä sanoa, että pitkästä aikaa vastaan sattui olut, joka herätti suuria tuntemuksia heti ensi nuuhkaisusta lähtien! Hyviä oluita on toki tullut viime aikoinakin maisteltua, mutta tämä jotenkin onnistui säväyttämään astetta syvemmällä tasolla… Kyseessä on siis norjalaispanimo Lervig Aktiebryggerin ruis (D)IPA, jonka viimeisen edustajan kaappasin lasiini Kuopion Maljassa. Sinällään hassua, että pari päivää aiemmin olin lueskellut mielenkiintoista triviaa panimon olutvelhon, amerikkalaisen Mike Murphyn taustoista ja oluturan vaiheista. Voisinkin tässä hieman valottaa tätä mielenkiintoista tarinaa ennen itse oluen esittelyä…

Mike Murphyn tie - Italiaa ja Tanskaa vuoron perään


Italian kautta Tanskan craft beer-vallankumousta nostamaan lähtenyt Murphy päätyi viimein Norjan Stavangeriin aloittamaan vuonojen maan omaa oluttaistoa suurteollisuutta vastaan. Kuinka tähän on päädytty? Tässä lyhyt tiivistys taipaleesta: Washingtonissa lähtöisin olevan Murphyn (s. 1972) matka oluen ihmeelliseen maailmaan alkoi lain harmaalta puolelta hänen valmistaessaan kotiolutta yhdeksäntoista vuotiaana – osavaltion laki kun kieltää alkoholin alle 21-vuotiailta. Kapinahenkeä ilmassa siis jo hyvissä ajoin! Vakavemmaksi olutharrastus muuttui vuosi ennen milleniumia hänen muutettuaan amorin nuolen sokeisemana Italiaan. Tuolloisen naisystävän omistaman italialaisbaarin takahuoneessa sai alkunsa Murphyn ensimmäinen, kaupallisia oluita valmistava panimoyritys – Rome Brewing Co. Pastamaan tuolloinen oluttarjonta ei jenkin makuhermoihin oikein uponnut, joten omaa taustaa hyödyntäen hänelle tarjoutui tilaisuus valmistaa makunsa mukaista olutta ja samalla kerryttää rahaa sukanvarteen. Käsittääkseni samaisen panimon aikaansaannoksia on tänä päivänä Italiassakin suureen suosioon nousseen IPA-tyylin ensimmäinen edustaja…

Italiasta matka jatkui eron myötä Tanskaan vuonna 2005, jossa perusteilla ollut GourmetBryggeriet kaipaili sekä välineitä että oluen valmistuksen ammattilaista palvelukseensa. Murphyllä olikin Rome Brewing Co:n jäljiltä tarjota molemmat, joten uudet kuviot jatkuivat Tanskassa tutuilla välineillä. Viisivuotisen Gourmet-pestin aikana Murphy nauttikin arvostusta mm. Ratebeerin parhaimmaksi (2008) rankatun portterinsa ansiosta ja on uransa aikana tehnytkin yhteistyötä mm. Bjergsøn veljesten (Mikkeller & Evil Twin) sekä Andreas Kissmeyerin kanssa. Tämän lisäksi Murphy oli yksi seitsemästä  tanskalaispanijasta, jotka yhteistyöllä valmistivat World Beer Cupin sarjassaan voittaneen Seven-imperial stoutin (2010) Nørrebron tiloissa Kööpenhaminassa! Tätä ennen, oikeastaan Gourmet-kauden puolivälissä Murphy käväisi hetken myös Italiassa (2008), Bierra Del Borgo-panimon patojen äärellä. Italialainen tehokkuus ei häntä kuitenkaan miellyttänyt, joten paluu Tanskaan tapahtui vain parin kuukauden reissun jälkeen. 2010 oli seuraavan maiseman vaihdoksen vuoro Harboe Bryggerin ostettua Gourmetin toiminnan - olihan panimo nopeasti noussut yhdeksi Tanskan nopeiten kasvavista pienpanimoista, joten suuremman toimijan väliin tulo oli odotettavissa. Suuntana oli tällä kertaa etelän sijaan pohjoinen – tarkemmin sanoen Stavangerin kaupungin olutperinteitä jatkamaan ryhtyneen Lervig Aktiebryggerin panimorakennus.


Vuonojen maa - lagerista craft beeriin



http://www.lervig.no/
Lervig Aktiebryggeri - Stavangerin helmi

Murphy saapui Boknavuonoon siis 2010, mutta itse panimo oli ollut toiminnassa jo seitsemän vuoden ajan. Sinällään on ihan oikeutettua sanoa, että Lervig perustettaessaan säilytti yli satavuotisen oluen valmistusperinteen Stavangerissa, sillä samaisena vuonna Ringesin (Carlsberg yhteenliittymä) omistukseen 1989 siirtyneen Tou Bryggerin toiminta ajettiin alas ja siirrettiin Osloon. 1800-luvun lopulta saakka kaupungissa toimineen panimon lopettamista seurasi paikallinen boikotti ja pieni ryhmä stavangerilaisia perustikin miljönääri Kristiffer Stensrudin johdolla kaupunkiin oman, itsenäisen panimon – sen nimeksi tuli Lervig ja nykyisin sen omistuspohja jakautuu noin neljällekymmenelle osakkeenomistajalle… Kuuleman mukaan häävejä oluita ei Lervigkään alkuvuosinaan valmistanut ja Murphyn saapuessa paikalle, taistelikin panimo pääasiassa markkinaosuuksista suurten massalagertuottajien kanssa – tuotanto keskittyi siis suurelta osin vaaleisiin lageroluisiin, joiden laatu ei kuulemma eronnut massatuotetuista suurbrändien salkkuoluista. Tanskasta vauhtia ottanut Murphy esittelikin janoiselle yleisölle pian jotain poikkeavaa, nopeasti kulttimaineeseen alueella nousseen Happy Jack APAn! Vielä ennen ensimmäisen vuoden päätöstä, oli norjalaisittain melko suuren pienpanimon (kapasiteetti 3,5milj.l/a) nurkkaan ilmestynyt myös miehen ”oma” micro-panimo, jonka pienempikokoiset laitteistot mahdollistivat myös erikoiserien ja tilausoluiden valmistuksen.

Lervig oli muuten Norjan ensimmäinen "erikoisoluita" tölkittänyt panimo...
(kuva: Lervig Aktiebryggeri)
Myös vuosi 2011 alkoi tehokkaasti ja Lervig laski markkinoille Norjan ensimmäisen winter alen, hetki sitten Alkonkin valikoimissa piipahtaneen Brewers Reserve Winter Alen. Se oli samalla myös panimon Brewers Reserve-erikoissarjan ensimmäinen olut. Muutamassa vuodessa entinen lager-panimo onkin valmistanut oluita saisonista imperial stouttiin, joskin pilsner on edelleen yksi myydyimmistä tuotteista. Lervigiä onkin ajoittain arvosteltu craft beer-termin väärinkäyttämisestä sen suuren koon vuoksi, mutta Murphy ei moisesta kanna huolta:

”Some may argue that we are not a craft brewery based purely on the size of our brewhouse, but I beg to differ, I am a craft brewer and I am brewing these beers as I always have brewed, just on a bigger scale. Putting 60 kg of dry hops into a 60,000L tank is fun!”

Suuresta kapasiteetistaan huolimatta toiminta ei pyöri vielä äärirajoilla, vaan nykyiselläkin kalustolla tuotanto on hyvinkin mahdollista tuplata. Esimerkiksi vuonna 2012 panimon tuotanto oli noin miljoonan litran luokkaa, joten kolme-ja-puolikertainen kapasiteetti mahdollistaakin myös viennin laajentamisen Skandinavian ulkopuolelle. Viime vuoden kasvuksi povattiinkin 30%, tämän toteutumisesta en kuitenkaan vielä tietoa löytänyt, mutta olutta virtaa nykyään myös Italiaan ja Espanjaan. Murphyn kädenjälki näkyy nykytoiminnassa vahvana ja myös ”erikoisemmat” oluet ovat tulleet tuotantoon jäädäkseen. Oluiden nykyinen brändi on muuten brittiläisen katutaiteilja Dotmasterin käsialaa ja ainakin mainitsemani Lucky Jack on etiketistään pokannut palkintojakin…

Rye IPA ja onnellinen ukkonen...
Pitkä tarina, mutta varmasti varsin tiivistetty sellainen. Mike Murphy on kuitenkin mies, joka on ollut osaltaan suunnannäyttäjänä Italian, Tanskan ja nyt Norjan olutkulttuurin murroksessa – taistelussa maistuvamman oluen puolesta. Sen tarkemmin en miestä tai hänen tekojaan tunne, mutta inspiroivaa informaatiota on aina mukava jakaa! Siitä sitten sujuvasti päivän olueen, eli alussa mainittuun Lervigin Rye IPAan… Alun perin paikalliselle olutravintolalle, ilmeisesti kansainvälistäkin kunnioitusta nauttivalle, Cardinal Pub & Barille pantu tilausolut, joka yleisön pyynnöstä nostettiin mukaan panimon Brewers Reserve-sarjaan. Reilusti yli 100 IBUa katkeruutta, rukiilla ja kauralla täydennetty mallasrunko – kuulostaa kieltämättä herkulliselta kokonaisuudelta. Sinällään hauskaa, että kyseinen olut on Lervigin ensimmäinen (D)IPA, eli perinteisimmästä puusta ei silläkään saralla lähdetty veistelemään. Murphyn henkilökohtainen blogi löytyy täältä: EXPAT Brewer's Blog.

"Boring Beers are for Boring People!" - Mike Murphy

Lervig Brewers Reserve Rye IPA 




Lervig Brewers Reserve Rye IPA
Tasaisen utuinen, kauniin aprikoosinen olut ihan mukavalla vaahdolla varusteltuna. Tuoksu valloittaa ja vie mielen jostain syystä kohti maaseudun kesään. Tropiikin hedelmäisyyttä tuoksu toki tursuilee, mutta yleiskuva kääntyy kuitenkin heinikkoiseen, ennen kaikkea apilankukkaiseen niittytunnelmaan - porstualle kaatunutta sitruskoria unohtamatta. Eli yrttiä, heinää ja medentäytteistä kukkaisuutta, sopiva kerros sitruunaa sekä vaalean karamellista maltaisuutta rikastettuna vaalean leipäisellä imeltyneisyydellä. Oh ja voi, hyvää on!

Maku jatkaa muistojen matkusta! Oikeastaan arvion voisi ytimekkäästi lopettaa tähän ja siirtyä nauttimaan juomasta täysin rinnoin... Kunpa vain osaisikin... Mistä aloittaisi? No makua piisaa, se on vivahteikas ja monipuolinen. Hedelmäkori täyttyy aprikooseista, passionhedelmistä ja kumppaneista - sitrushedelmä raastaa kuortaan pihkaiseen mäntylevyyn, jota pureskellaan loppumaun puolella hieman runsaamminkin. Yleiskuvaa kuitenkin hallitsee yletöntä hedelmäisyyttä hieman vahvemmin pohjoismaisen niiittymaiseman kesäinen tenho. Heinikon seasta löytyy tuoksun tavoin apilaa, villiyrttejä mutta myös ahomansikkaa. Hennompi, hieman vaalean limppuinen maltaisuus säestää karamellisella tunnelmallaan, muttei nouse liikaa esille taustalta. 

Tuntumaltaan hieman keskimääräistä täyteläisempi, kohtalaisen laiskastikin liikkuva olematta silti tunkkaisen tuhti. Jälkimaku on muun maailman tapaan runsas, pitkä ja pureva. On kyllä kaunis olut!

Tuomio: Sitruksisen rapea, niityn tuulahdusta hedelmäkoriin tarjoileva makuelämys, josta saa kiinni monelta kantilta. Kaunis, monisyinen ja vivahteikas nautinto, joka ei jätä kylmäksi. Osta, nauti, rakastu! Tätä veisin kotiinkin, jos sitä vain saisin..!

Pisteet: 42/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti