lauantai 8. maaliskuuta 2014

Alkon Pienpanimo-oluet 2014: Loppulasku

Kaikki hyvä loppuu aikanaan, eli Alkon pienpanimo-olutsatsin läpikäynti on loppuyhteenvetoa vaille valmis. Eri forumeilla ja asiantuntijapiireissä oluet saivat melko laajasti jakautuneen vastaanoton eikä soraääniltäkään tällä kertaa vältytty. Omaan suuhun tämän kevään kattaus kuitenkin istui varsin hyvin, eikä selkeää heittopussia melko tasaisesta sarjasta esiin noussut. Ilahduttavia yllätyksiä sen sijaan löytyi useampiakin, tasaisen varmoja olutnautintoja tarjoiltiin myös laajalla kirjolla. Pidän tilastoista, joten ihan mielenkiinnosta tein vertailun Olutoppaaseen syötettyjen keskiarvojen ja itse antamieni pisteiden kesken (tilastot otettu Olutoppaan etusivulta 5.3.2014 klo 20.59).

Koko komeus...

Jo nopea vilkaisu paljastaa, että Olutkellarin olosuhteet näyttäisivät olevan varsin suotuisat oluiden nautiskelun kannalta - ajoittain jopa reilujakin keskiarvon ylityksiä arvioissa nimittäin esiintyy. Tokihan monessa tapauksessa melkolailla siellä keskiarvon rajoilla liikutaankin, mutta tietyt yksilöt siis keräsivät melko reilunkin määrän kiitosta verrattuna yleiseen mielipiteeseen. Noh, makuasioita, sanoisi eräskin pienpanimoyrittäjä - näistä lienee turha sen suuremmin kiistellä. Hyvin siis maistui kautta linjan, mutta taulukon alle voisin nostella vielä muutamia ajatuksia parhaiten mieleen jääneistä oluista... Tarkemmat analyysit kaikista oluista löytyy niiden omilta arviosivuilta.

Olut Olutkellarin arvosana Olutoppaan keskiarvo Erotus
Stadin Panimo Double Oat Malt Stout 39 35,3 3,7
Hiisi Pläkki 38 35,1 2,9
Malmgård Emmer Tripel 37 35,3 1,7
Bryggeri Helsinki Senaattori 36 33,4 2,6
Lammin Sahti Pyy 36 30,8 5,2
Suomenlinnan Thor Bock 36 28,6 7,4
Saimaan Marsalkka Double IPA 36 31,4 4,6
Beer Hunters Mufloni Keripukki 36 35,4 0,6
Rekolan Amerikan Eno 36 34,4 1,6
Teerenpeli Mokkamatti 35 34,8 0,2
Pyynikin Käsityöläispanimo Presidenttisahti 35 34,7 0,3
Laitilan Kievari Agricola 35 31,6 3,4
Vakka-Suomen Prykmestar Kahvi Stout 35 28,1 6,9
keskiarvo 36,2 33,0 3,2

Stadilainen tuplakaurastout siis valloitti kärkisijan pistetaulukossa ja se ansaitseekin itseoikeutetusti tämän keväisen tarjonnan kunniamaininnan. Kyseessä on tyylilaji, joka yksinkertaisesti puhuttelee allekirjoittanutta syvästi ja StaPalla oli homman juju alusta asti selvillä. Osui ja upposi!

Taulukon mukaisesti tumman rapea hiisiläinen ja kartanopanimon tuhti muinaisvehnätripel nousivat edukseen linjasta poikkeavalla, kiehtovalla ja ennen kaikkea ennakkoluulottoman maistuvalla reseptillään. Hiisin cascadian dark ale iski jo syksyn "pimeän pullon" tarjonnassa, mutta iskostui makuhermoihin uudemman kerran nyt keväällä - useampi pullo tuli haettua myös varastoon. Emmer Tripel sen sijaan tarjosi muinaisperinteiden kunnioituksen lisäksi myös mielenkiintoista mutusteltavaa suun puolelle ja ansaitsee arvostuksensa tässä läpikäynnissä ehdottomasti. Kahden melko erilaisen panimon keittokattilat siis tarjosivat kumpikin mieluisan makuelämyksen, jolla erotuttiin muusta joukosta hienosti edukseen.

Myös saksalaiset oluttyylit osataan Suomessa, tästä hienona osoituksena pääkaupunkikaksikkomme loihtimat Senaattori doppelbock- ja Thor Bock-oluet. Mallasnautinnot ovat viimeaikoina jääneet hieman statistin rooliin vallitsevan humalavillityksen myötä, mutta tämä kaksikko muistutti perinteisen mallasleipämakumaailman viettelevästä hekumasta - huikeita ruokajuomia kaiken muun hyvän lisäksi!

Joukon mustalammas lienee lammilainen, melko haastavasti saalistettavissa oleva Pyy-olut. Karrikoidusti "hate it, or love it"-lausahdus ei liene kaukana perinteisempää makumaailmaa tarjoavan, maanläheisen metsälinnun kohdalla. Itseeni tämä teki erittäin positiivisen vaikutuksen ja on mielestäni erikoismaininnan suorituksestaan ansainnut. Maistuvaa tavaraa oli tarjolla siis muutoinkin, mutta tämä kuusikko nousee muisteloissa parhaiten mieleen.

Pyynikin suuntaan toki on nostettava hattua sahtiperinteen henkeä ihmisten huulille tuovan, reseptiikaltaan uraauurtavan Presidenttisahdin vuoksi - kulttuuriteko, jollaista tässä maassa ehdottomasti kaivataan! Olihan se myös hyvää, luonnollisesti..!

Hekumaa, traditioita, uuden etsintää ja kaikkea kivaa siltä väliltä - kuulostaa hienolta ja sitä se onkin, mutta kaikella on kuitenkin hintansa. Pihvin jälkeen on pakko haukata hieman kuivakkaa valmissämpylää, eli pieni sananen nautintojen hinnasta...Kolmentoista oluen lajitelma teki nautiskelijan kukkaroon vajaan seitsemänkympin (68,90€) loven, joten aivan pikkusummista ei enää tässä vaiheessa voida puhua. Keskimääräinen litrahintakin ylittää neljäntoista euron lukeman olutkohtaisen arvon liikkuessa vajaasta kympistä noin kahdeksaantoista euroon litralta (9,80-17,91€/l). Laaja haitari selittynee jo pienpanimoiden melko vaihtelevalla koollakin, mutta onhan alla olevassa taulukossa myös hieman ihmettelemisen aihetta siihenkin vedoten. Esimerkiksi maamme selkeästi suurimman pienpanimon, eli Laitilan Agricola on yksi kattauksen kalleimmista oluista ja Alko-ensikertalaisen, huomattavasti pienemmillä volyymeillä toimivan Hiisi-panimon Pläkki taasen asettuu toista euroa keskitason alapuolelle...

Hyviä makuja, mutta etenkin hinnoista tuli porua...

Hinnan muodostumiseen en sen suuremmin ota kantaa, mutta tässä ei suinkaan ole tarkoitus osoittaa syyttävällä sormella panimoita - taustalta löytyy huomattavasti monisyisempi verkko ja Suomessahan kaikki on tunnetusti kallista...etenkin kaikki kotimaassa valmistettu. Hinnan muodostuksesta voi lukea tarkempaa tietoa esimerkiksi Äyräväisen Sepon viime vuonna julkaisemasta esimerkistä: Oluen hinnan muodostuminen Alkossa.

Olut Hinta Pullokoko Litrahinta
Stadin Panimo Double Oat Malt Stout 5,91 € 0,33l 17,91 €
Hiisi Pläkki 4,53 € 0,33l 13,73 €
Malmgård Emmer Tripel 5,51 € 0,5l 10,82 €
Bryggeri Helsinki Senaattori 5,85 € 0,33l 17,42 €
Lammin Sahti Pyy 5,56 € 0,33l 16,85 €
Suomenlinnan Thor Bock 5,38 € 0,5l 10,56 €
Saimaan Marsalkka Double IPA 4,42 € 0,33l 13,09 €
Beer Hunters Mufloni Keripukki 3,98 € 0,33l 12,06 €
Rekolan Amerikan Eno 6,99 € 0,5l 13,98 €
Teerenpeli Mokkamatti 3,96 € 0,33l 12,00 €
Pyynikin Käsityöläispanimo Presidenttisahti 5,90 € 0,33l 17,88 €
Laitilan Kievari Agricola 5,91 € 0,33l 17,61 €
Vakka-Suomen Prykmestar Kahvi Stout 5,00 € 0,5l 9,80 €
keskiarvo 5,30 €
14,13 €

Mutta niin. Kuvetta sai todella kaivaa ja se lieneekin osasyynä mielipiteiden jakautumiseen useaan leiriin. Maistuvista mauista huolimatta korkeahkot hinnat herättivät soraääniä ja luonnollisesti nostivat odotukset melko korkeiksi - tai ainakin vaatimustaso tuotteen makuelämyksiä verrattaessa pulitettuun euromäärään nousi peruspilsneriin nähden moninkertaiseksi. Onhan lähes kuusi euroa melko paljon pikkupullosta perushyvää saksalaistyyppistä olutta...just saying. Eli hinta/laatu-suhde ei tänä vuonna kovinkaan hyväksi muodostunut, mutta koska lainsäädäntö ja monopolin kankea toimintamalli on mikä on, on meidän (toivottavasti vain) toistaiseksi tyydyttävä tähän. Mieluusti otan vastaan myös ensikeväisen pienpanimokattauksen Alkon valikoimiin, mutta onhan se jo vähintään surkuhupaisaa, mikäli tilannetta ei saada sitä ennen millään tavalla korjattua! Lisää avoimuutta peliin ja arvostusta pienpanimoille muulloinkin kuin kerran vuodessa! Ulosmyyntioikeutta, monopoliriippumatonta sellaista odotellessa... Itse haluan juoda pienpanimo-olueni hymyssä suin - monopolilla tai ilman...

J-P

2 kommenttia:

  1. Itsellä on vielä muutama maistamatta ja muutamasta maistellusta oluesta vielä arvioikin julkaisematta. Päällisin puolin näistä on jäänyt positiivinen fiilis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, hyvää tekemistä kaikin puolin - pari todella positiivistä yllätystäkin. Hintataso ja se tosiasia, että näitä on tarjolla vain kerran vuoteen, jäävät kismittämään...

      Poista