maanantai 10. maaliskuuta 2014

Struise Black Albert


Belgapanimo Struisen ”Musta Albert”… Tämä on kiehtonut jo pidemmän aikaa ja vastaan tullessa oli pulloon luonnollisesti tartuttava. Belgian Royal Stoutiksikin kutsutta, belgialaisista raaka-aineista valmistettu imperial stout, joka omaa vahvuutta kunnioitettavat 13%. Alun perin Albert pantiin mainelaisen olutravintolan, Ebenezers Pubin valikoimiin, mutta löytyy jo vähän laajemminkin tarjolta nykyisin.

Belgian Royal Stout
Mikä tahansa kuppila Ebenezers ei suinkaan ole, vaan tämän Lowellin pikkukaupungissa sijaitseva olutravintola kykenee vastaamaan vähän vaativammankin olutharrastajan janoon. Pelkästään hanoja ravintolasta löytyy kolmekymmentäviisi kappaletta, joista valtaosa on varattu laadukkaille belgioluille – ällistyttävän hanatarjonnan voi kukin käydä toteamassa ravintolan kotisivuilta. Samalla voi silmäillä hieman pullovalikoimaa, josta kummallisesti näyttäisi löytyvän myös suomalainen Katja-olut, joka lienee kuitenkin Lammin Sahdin jo lopetettu Puhti, jota on harvinaisena suomalaisoluena myyty aikaisemmin myös USAan – liekkö nimessä vain kirjoitusvirhe, Katajanahan tuo rapakon taakse nimittäin vietiin.  Mitähän vuosikertaa tuokin sitten on, mutta ravintola onkin tunnettu laajasta valikoimasta eri-ikäistä kypsyteltävää. Varastot tursuavat lukuisten oluiden eri vuosikertoja – huhujen mukaan jopa ennennäkemättömän laajalla skaalalla. Pääosa ”vintage”-eristäkin on perujaan belgialaisia, mutta löytyy juomavalikoimista myös runsas kattaus USAn parhaiden panimoiden tuotoksiakin – kaikille luulisi siis löytyvän jotakin!

“Sure you can order a Budweiser here. But if you did, you’d be missing out on the opportunity of a lifetime. We have 35 beers on tap—mostly Belgian. And over 1000 bottled beers of many different vintages in our cooler and cellar.”

Alberttia pidetään myös Struisen Black Damnation-sarjan esikuvana, joka tähtääkin vaativien olutharrastajien makuhermoihin tarjoamalla käänteentekeviä ja eri tyylejä yhdisteleviä olutkokemuksia. Belgian kuudennen hallitsijan, nauravaksi kuninkaaksi kutsutun Albert toisen mukaan nimetty mustaakin mustempi olut, joka vahvasta rungostaan huolimatta on petollisen helppoa juotavaa…

“Despite the 13% ABV, you’ll find Black Albert to be dangerously drinkable. With its thick, tar-like body, it’s definitely a sipper, but the alcohol is very well-hidden. It pours pitch black and retains a strong caramel-colored head, despite the ABV. Every sip bombards you with roasty bitterness and the unique sweetness of real Belgian candy sugar. Black Albert: get tattoo’ed from the inside.”

Struise Black Albert
Black Albert on nimensä mukaisesti musta, joskaan valoa vasten en sitä uskallakaan lähteä tutkimaan. Tuoksu on tuhti, voimaisa ja syvyyksiinsä sulkeva. Tummaa, jokseenkin suklaista espresson paahteisuutta, luonteikasta marjaisuutta sekä hyvänä mausteena lakritsijuurta. Nahkea, tumman ruskea ja vivahteikkaan mystinen - syvä. Voiko tuoksu olla tahmaava? Tummaa, paahtuneen siirappista imeltyneisyyttä voi nimittäin kaivella tuoksun reunoilta kohtalaisen runsaasti. Aijjai...

Myös maku on syvä, tunnelmaansa imaiseva ja viettelevän taipuisa. Aivan tuoksun tapaan se ei kuitenkaan onnistu valloittamaan, joskin tietynlainen öljyinen soljuvuus tekeekin siitä  erittäin mielenkiintoisen. Alkuun runsaan paahtunutta, silti hienosti pehmyttä espressoa sekä kaakaomaista suklaisuutta - hiljalleen lakritsijuuren, hennon salmiakin sekä punertavan marjaisuuden pyhä liitto valtaa alaa nostaen loppumaun pinttyneen siirappireunuksen kauniisti esiin... Tahmaavaa, tummaa ja paahteista - sitä tämä on! Marjaisuus saa maut soljumaan suussa lakritsin kirvoittamana, mutta se tuo esiin myös todella kypsää, tummaa hedelmäisyyttäkin. 

Loppumaku on runsas, riittoisa ja paahtuneen siirapin liimaavan vaikutuksen vuoksi melko tujakkakin - myös humala pääsee sopivasti pinnan alta näykkäämään. Alkoholi on hienosti piilossa, vahvuus ja yleiskuva eivät muutoinkaan oikein kohtaa, mutta ei tämä missään nimessä lisää paksuutta tuntumaansa kaipaisikaan! Se viimeistään tukahduttaisi kaiken alleen, nyt toimii vielä hyvin... 

Tuomio: Espresson ja suklaan viettelyksen kautta nopeasti öljymäisesti liikkuvaksi, pinttyneen siirapin, lakritsijuuren ja salmiakin temmellyskentäksi muuntautuva syvä, viettelevä, maailmaansa vääjämättä vetävä olutnautinto. Varmasti jakaa mielipiteet tahmaavan imeltyneisyytensä vuoksi, mutta kun makeahammasta tuppaa kolottamaan, niin mikäs sitä on kieltäminenkään! Tämä on hieno olut!

Pisteet: 41/50

2 kommenttia:

  1. Onkohan täällä kritisoimassa kilpailevan tapahtuman järjestäjät? Onko teidän mielestänne Oktoberfest olutjuhla vai tapahtuma, jossa on olutta? Siellähän saa vain yhtä olutta teltassa. Lippupalvelu kertoo lipun hinnaksi 17.50 sisältäen heidän kulujaan, joten mistä tuo 30€?. Esiintyjistä sanottakoon, että kyseessä taitaa olla enemmän bileet kuin konsertti ja tässä tapauksessa Osmos Cosmos on ehdotonta A-luokkaa. Hyvä, että joku yrittää tehdä tasokkaat bileet. Niitä jotka eivät tee muuta kuin valittavat on jo ihan tarpeeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älähän sotke Osmos Cosmosia Black Alberttiin... ikinä, missään... ;)

      Poista