keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Keliakia, olut sekä luontaisesti gluteeniton uutuus: Green's India Pale Ale

Gluteeniton olut… Itselleni melko harvinainen tuttavuus ja pienen salapoliisityön tuloksena selvisikin, ettei tarjonta aivan valtavan suurta Suomessa vielä ole, vaikka suuntaus paranemaan päin nykyisin jo onkin. Selvittelin hieman aiheen taustoja oluen suhteen, joten tarjolla onkin pientä silmäiltävää arvioinnissa olevan oluen seuraksi. Haluan kuitenkin muistuttaa lukijoita, etten ole alan asiantuntija (oluen saati gluteeniyliherkkyydenkään):

Huom! Seuraavan tekstin kirjoittaja ei ole aiheen asiantuntija, vaan itsenäinen kirjoittaja, joka on koonnut tiedot kasaan erinäisistä lähteistä. Mikäli aihe koskettaa lukijaa henkilökohtaisesti tai jos olet epävarma oluiden soveltuvuudesta itsellesi, suosittelen kääntymään virallisten tahojen, kuten Keliakialiiton puoleen. Tämä teksti on tarkoitettu lähinnä lyhyeksi tiedonannoksi blogin lukijoille. Tiedolla on tapana myös vanhentua – senkin vuoksi virallisemmat kanavat ovat suositeltavampia reittejä etsiä tietoa aiheesta jo pelkästään ajantasaisuuden vuoksi. Tämä teksti on kirjoitettu 17.6.2014.

Gluten free
Gluteeni on vehnän, ohran ja rukiin sisältämien varastoproteiinien, gliadiinin ja gluteniinin, muodostama valkuaisaine, proteiini. Gluteenilla on merkittävä rooli esimerkiksi leivän ja leivonnaisten valmistuksessa. Jauhoista ja vedestä tehtyä taikinaa vaivattaessa gliadiini ja gluteniini järjestyvät gluteeniksi, eli tiiviiksi, venyväksi ja joustavaksi verkostoksi, joka antaa taikinalle sen sitkon.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa elimistö ylireagoi gluteeniin, joka herkistyneillä vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Suomessa on noin 30 000 diagnosoitua keliaakikkoa ja joka vuosi määrä kasvaa noin parilla tuhannella. Keliakiaa arvioidaankin esiintyvän jopa 2%:lla suomalaisista. Ainoa hoito on elinikäinen ja tarkka gluteeniton ruokavalio. Keliakiaa sairastava ei voi siis käyttää lainkaan vehnää, ruista tai ohraa sisältäviä elintarvikkeita ja ruokia.

Keliakia ja olut:Olut on ollut kielletty keliaakikon ruokavaliossa syksyyn 2005 saakka, jolloin Keliakialiiton asiantuntijaneuvosto otti kantaa oluen soveltuvuuten keliaakikoille. Keliakialiiton asiantuntijaneuvoston mukaan olut sopii keliaakikoille, mikäli sen gluteenipitoisuus ei ylitä 20mg/kg, yritys on omavalvontasuunnitelmassaan varmistanut riittävät toimenpiteeen gluteenittomuuden turvaamiseksi ja yritys on sitoutunut jatkuvaan gluteenipitoisuuden seurantaan. - Keliakialiiton asiantuntijaneuvosto painottaa, että keliaakikon tulee rajoittaa gluteenittoman ohrapohjaisen oluen juontia korkeintaan kahteen 0,33 l:n pullolliseen päivässä, jotta päivittäinen gluteenin saanti ei nouse liian suureksi.” (lähde: Keliakialiitto)

Gluteeniton olut vs. luontaisesti gluteeniton olut: Luontaisesti gluteeniton olut valmistetaan tyystin ilman gluteenia sisältäviä viljoja, kuten ohraa, ruista tai vehnää. Näitä korvaamaan voidaan käyttää esimerkiksi durraa, tattaria, riisia tai maissia. Gluteeniton olut sen sijaan yleensä valmistetaan ohrapohjaisena, mutta sen gluteenipitoisuuden tulee jäädä alle 20mg/kg. Molemmissa tapauksissa prosessi on tarkoin valvottu ja raportoitu, eli pelkillä raaka-aineilla ei valtuutusta keliaakikkosopivuusmerkintään saa. Luontaisesti gluteeniton vaihtoehto on näistä kahdesta turvallisempi.

Siinäpä aihekuvaus pähkinänkuoressa. Keliakialiitto on myös listannut muutamia oluita, jotka todistetusti soveltuvat keliaakikoille. Lista on lyhyt kuin ruotsalaisista sotasankareista kertova kirja – mukana on sekä kotimaiset, että ulkomailla valmistetut, Suomesta saatavat tuotteet. Myös Glu.fi-sivustolle on listattu soveltuvia oluita. Pienpanimoistamme vain Laitilan Kukko-sarjan oluet (Vehnää lukuun ottamatta) kantavat kyljessään Keliakialiiton Gluteenittoman tuotteen merkkiä (katso koko tuotelistaus tästä). Aiemmin myös Nokian ja Mallaskosken oluet alittivat 20mg/kg rajan, mutta panimot luopuivat varotoimena merkinnästä satojen vaihtelevien pitoisuuksien vuoksi. Ainakin Nokian Panimon sivuilla ilmoitetaan, etteivät satokauden 2012 mallasohrasta valmistetut tuotteet sovellu herkkyydestä kärsiville.

Green's
Green'sin tarina ja heidän IPAnsa

  • Tyyli: India Pale Ale (gluteeniton)
  • Alk.%: 5,0
  • Panimo: Green's, Hazel Grove, Stockport, Englanti
  • Pantu: De Proefbrouwerij, Hijfte, Belgia
Ja jottei päivän pääepistola pääsisi unohtumaan, niin otetaanpa juttuun mukaan otsikossakin esiintyvä gluteeniton uutuutemme. Stockporttilainen Green’s on nopeasti noussut maailman suurimmaksi gluteenittomien oluiden tuottajaksi. Idea kyseisten oluiden valmistukseen syntyi omakohtaisen kokemuksen kautta. Derek Green oli painiskellut keliakian ja oluen himon ikävän yhdistelmän kanssa vuodesta 1988 saakka, kunnes vihdoin vuonna 2002 hän päätti tehdä asialle jotakin. Tekstiilialan hommansa lopetettuaan Derek pureutui kunnianhimoiseen projektiin: kuinka valmistaa maistuvaa ja gluteenitonta olutta? Tyhjien kahmaisujen, tuloksettomien neuvotteluiden ja testien jälkeen onni vihdoin kääntyi. Derek löi viisaat päät yhteen belgialaisen professorin kanssa, jolla oli keliaakikko-tytär ja yhteinen päämäärä. Asiat etenivät ja vihdoin vuonna 2004 Green's julkisti Britannian ensimmäisen luontaisesti gluteenittoman oluen. Alkuvuodet mentiin muutaman tuotteen voimin, mutta 2008 kehitetyn innovaation ansiosta myös laajemman tuotekirjon tekeminen mahdollistui – keksittiin nimittäin keino poistaa gluteeni ohramaltaista. Kasvavan panimon tuotekirjoon kuuluukin tällä hetkellä jo kaksitoista eri olutta – aina kuivahumaloidusta lagerista dark aleen ja IPAan!

Panimon oluet ovat siis joko luontaisesti gluteenittomia tai sitten deglutenoituja – eli ne eivät sisällä lainkaan mainittuja proteiineja sisältäviä viljalajeja tai sitten mallasohrasta on uuden menetelmän avulla poistettu halutut proteiinit. Esimerkiksi kotimaiset Kukko-oluet taasen sisältävät ohraa, jonka gluteenipitoisuus on riittävän alhainen täyttääkseen aiemmin esitetyn määritelmän (>20mg/kg). Green’sin luontaisesti gluteenittomien oluiden raaka-aineina käytetäänkin perinteisen ohramaltaan sijaan mm. hirssiä, riisiä, tattaria ja durraa sekä muissa keliaakikkoystävällisissä myös deglutenisoitua ohraa. Kaikkien tuotteiden pitäisi tätä myöten sopia hieman herkemmillekin keliaakikoille, jotka eivät normaalisti pysty ohrapohjaisia gluteenittomia oluita nauttimaan. Oluet täyttävät myös vegaanien vaatimukset, sillä Green’sillä oluita ei kirkasteta eläinperäisillä aineilla, kuten esimerkiksi kalan uimarakosta valmistettavalla isinglassilla. Näiden lisäksi oluita mainostetaan täysin vapaaksi perinteisistä allergeeneistä kuten yllämainituista kaloista ja äyriäisistä mutta myös erinäisistä pähkinöistä, munista, soijasta, laktoosista, maidosta, sinapista, selleristä ja seesaminsiemenistä.

Discovery oli saarivaltion ensimmäinen luontaisesti gluteeniton olut...
Entä onkos tällaisella, vain gluteenittomia tuotteita valmistavalla panimolla edellytyksiä pysyä pystyssä? Panimon johtaja David Waren mukaan etenkin viime vuonna yritys joutui kovan kysynnän vuoksi myymään usein eioota, sillä menekki oli niin valtava. Yhtenä syynä tähän on ravintola-alalta tuleva paine, sillä gluteenittoman aterian tilaava asiakas haluaa saada myös oluensa gluteenivapaana. Green’sin tuotteiden myötä tällaistenkin oluiden valikoimaa on voitu pitää ilahduttavan laajana, mikä tietysti työllistää panimon päätä entisestään. Kotimaan lisäksi myös vienti vetää – tällä hetkellä ”greenejä” rahdataan Suomen lisäksi ainakin Itävaltaan, Brasiliaan, Kanadaan, Italiaan, Ruotsiin, Irlantiin, Norjaan, Uuteen-Seelantiin sekä USAan… Panimolla arvellaankin, että tänä vuonna saavutetaan käännekohta, jossa gluteenittomista oluista tulee valtavirtaa ja suosio kasvaa myös kohderyhmän ulkopuolella – ainakin bodareiden keskuudessa suosio on kasvussa.

Nyt Alkoihin saapunut Green’s IPA on tuoreeltaan ehtinyt pokkaamaan palkintojakin. Keväällä se sai vyölleen Best Gluten Free Beer-tittelin FreeFrom Food Awardseilla (FFFA) Lontoossa, vain jokunen hetki ensimmäisen julkistamisensa jälkeen. Oluen tuotekuvaus on mielenkiintoinen ja rehellisesti sanoen hieman sekavia tunteita sen tapittaminen nostattaa. Tottahan olut pitää maistoon ottaa, vaikkei mallastetut hirssit, durrat ja tattarit, ruskeat riisinjyvät sekä sokeri ja karamellisoitu sokeri yhdistelmänä vettä kielelle herautakaan. Päälle on kuitenkin lätkäisty IPAmaiseen makuun hyvin sopivat  Simcoe-, Amarillo- ja Nelson Sauvin-humalat, jotka päässevät sokerin runkoa ohentavan vaikutuksen ansiosta hyvin esille. Olen hieman skeptinen, mutta silti avoimin mielin – onhan se hienoa, että myös keliaakikoille halutaan tarjota maistuvia vaihtoehtoja oluenkin saralla! Olut on muuten pantu mm. Mikkellerin hovipanimona tunnetun De Proefbrouwerijn toimesta Belgiassa, joka on myös Green'sin luottotoimija.

Alta löytyy pieni listaus hyödyllisiä linkkejä, joista löytyy tarkempaa informaatiota aiheesta, mutta myös esimerkkejä vastaan tulleista gluteenittomista panimoista ja oluista.

Green's India Pale Ale
Hieman hailakka, oranssinen ja kuparisen ruskeakin olut melko näpsäkällä vaahdolla. Tuoksultaan hieman vaisu, mäntyisen tunnelman seurana hiven sitruksista pirskahtelua, kevyttä karamellia sekä kukkaisuutta. Aika laimean kuvan antaa.

Mausta taasen löytyy enemmän potkua ja täytyy sanoa, että olen positiivisesti yllättynyt. Suurta hekumaa ei toki tarjolla ole, mutta varsin pätevä  ja maistuva olut on aikaan saatu. Greippinen, hivenen mäntyinen katkeruus on parhaiten esillä, mutta taittuu lopussa hauskasti kukkaiseen tuoreuteen päin – myös hennompaa niitty-yrttisyyttä on mukana. Hienoista karamellistakin makeutta joukossa on. Ajoittain tuntuukin, että kokonaisuus lässähtää sokeriseksi liruksi, mutta korjausliike seuraa ennen kuin edellinen ajatus pääsee loppuun saakka. Hivenen tunkkainen, suutuntumaltaan yllättävän täyteläinen ja mielestäni varsin mukavasti pureva olut. Ehkä jonkinlaista sivuaromia taustalta löytyy, mutta lienee pitkälti mallaspohjan erikoisen rakenteen aikaansaannosta. Kevyt vihanneksisuus ilmoittelee itsestään, muttei suuremmin roolia onnistu onneksi ottamaan.

Tuomio: IPAna ei maailmaa järisyttävä makukokonaisuus, mutta gluteenittomaksi vaihtoehdoksi todella hieno tapaus. Tasapaino löytyy pienen hapuilun jälkeen ja vivahteikas, yllättävän voimaisa humalointi toimii varsin mallikkaasti. Tietty omat kompastuskivensä tässäkin on, mutta runsasmakuista erityistuotetta tehtäessä mahtuu jokunen sivuaskelkin matkaan. Positiivinen kokemus kuitenkin.

Suosittelen erityisesti gluteeniherkille ihmisille todella hyvänä vaihtoehtona – toimii muillekin hyvänä näkemyksen avartajana.

Pisteet: 32/50

2 kommenttia:

  1. Hyvä teksti! Keliakiahan on muuten geeniperimän johdosta Suomessa ja Ruotsissa paljon yleisempää kuin missään muualla maailmassa, siksi gluteenittomia tuotteita on niin huonosti saatavilla muualla. Toisaalta gluteenia välttelevä dieetti on jonkinlainen muoti-ilmiö, ja sen kautta tuotteet yleistyvät, mutta toisaalta raja hämärtyy siitä, miten tarkasti gluteenittomat annokset ja tuotteet on pidettävä puhtaina jäämistä jos oikeasti potee keliakiaa.

    Mikkeller on muuten uutisoinut tekevänsä muutamasta oluestaan gluteenittomia versioita https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t1.0-9/10300699_805584186119262_692708051177155835_n.jpg

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, aihe oli itselleni hieman huonommin tunnettu, joten ajattelin hieman sivistää myös itseäni - takaraivossa oli nimittäin tuo muoti-ilmiö ja Jimmy Kimmelin video: http://abc.go.com/shows/jimmy-kimmel-live/video/vdka0_ch1i11x5 :)

      Autoimmuunisairaudet tuntuvat muutoinkin olevan tuttu juttu skandinaaveille kun tuota D-vitamiiniä ei hirveämmin jaossa luontaisesti pimeässä pohjolassa ole... Tästäkö valtti terveysoluelle? :P

      Poista