Gluteeniton olut… Itselleni melko harvinainen tuttavuus ja
pienen salapoliisityön tuloksena selvisikin, ettei tarjonta aivan valtavan
suurta Suomessa vielä ole, vaikka suuntaus paranemaan päin nykyisin jo onkin.
Selvittelin hieman aiheen taustoja oluen suhteen, joten tarjolla onkin pientä
silmäiltävää arvioinnissa olevan oluen seuraksi. Haluan kuitenkin muistuttaa
lukijoita, etten ole alan asiantuntija (oluen saati gluteeniyliherkkyydenkään):
Huom! Seuraavan
tekstin kirjoittaja ei ole aiheen asiantuntija, vaan itsenäinen
kirjoittaja, joka on koonnut tiedot kasaan erinäisistä lähteistä. Mikäli aihe
koskettaa lukijaa henkilökohtaisesti tai jos olet epävarma oluiden
soveltuvuudesta itsellesi, suosittelen kääntymään virallisten tahojen, kuten
Keliakialiiton puoleen. Tämä teksti on tarkoitettu lähinnä lyhyeksi
tiedonannoksi blogin lukijoille. Tiedolla on tapana myös vanhentua – senkin vuoksi
virallisemmat kanavat ovat suositeltavampia reittejä etsiä tietoa aiheesta jo
pelkästään ajantasaisuuden vuoksi. Tämä teksti on kirjoitettu 17.6.2014.
Gluten free |
Keliakia on
autoimmuunisairaus, jossa elimistö ylireagoi gluteeniin, joka herkistyneillä
vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Suomessa on noin 30 000 diagnosoitua
keliaakikkoa ja joka vuosi määrä kasvaa noin parilla tuhannella. Keliakiaa
arvioidaankin esiintyvän jopa 2%:lla suomalaisista. Ainoa hoito on elinikäinen
ja tarkka gluteeniton ruokavalio. Keliakiaa sairastava ei voi siis käyttää
lainkaan vehnää, ruista tai ohraa sisältäviä elintarvikkeita ja ruokia.
Keliakia ja olut:
”Olut on ollut kielletty keliaakikon ruokavaliossa syksyyn 2005 saakka, jolloin
Keliakialiiton asiantuntijaneuvosto otti kantaa oluen soveltuvuuten
keliaakikoille. Keliakialiiton asiantuntijaneuvoston mukaan olut sopii
keliaakikoille, mikäli sen gluteenipitoisuus ei ylitä 20mg/kg, yritys on omavalvontasuunnitelmassaan varmistanut
riittävät toimenpiteeen gluteenittomuuden turvaamiseksi ja yritys on sitoutunut
jatkuvaan gluteenipitoisuuden seurantaan. - Keliakialiiton asiantuntijaneuvosto
painottaa, että keliaakikon tulee rajoittaa gluteenittoman ohrapohjaisen oluen
juontia korkeintaan kahteen 0,33 l:n pullolliseen päivässä, jotta päivittäinen
gluteenin saanti ei nouse liian suureksi.” (lähde: Keliakialiitto)
Gluteeniton olut vs. luontaisesti gluteeniton olut: Luontaisesti gluteeniton olut valmistetaan tyystin ilman gluteenia sisältäviä viljoja, kuten ohraa, ruista tai vehnää. Näitä korvaamaan voidaan käyttää esimerkiksi durraa, tattaria, riisia tai maissia. Gluteeniton olut sen sijaan yleensä valmistetaan ohrapohjaisena, mutta sen gluteenipitoisuuden tulee jäädä alle 20mg/kg. Molemmissa tapauksissa prosessi on tarkoin valvottu ja raportoitu, eli pelkillä raaka-aineilla ei valtuutusta keliaakikkosopivuusmerkintään saa. Luontaisesti gluteeniton vaihtoehto on näistä kahdesta turvallisempi.
Siinäpä aihekuvaus pähkinänkuoressa. Keliakialiitto on myös
listannut muutamia oluita, jotka todistetusti soveltuvat keliaakikoille. Lista
on lyhyt kuin ruotsalaisista sotasankareista kertova kirja – mukana on sekä
kotimaiset, että ulkomailla valmistetut, Suomesta saatavat tuotteet. Myös
Glu.fi-sivustolle on listattu soveltuvia oluita. Pienpanimoistamme vain Laitilan
Kukko-sarjan oluet (Vehnää lukuun ottamatta) kantavat kyljessään Keliakialiiton
Gluteenittoman tuotteen merkkiä
(katso koko tuotelistaus tästä). Aiemmin myös Nokian ja Mallaskosken oluet alittivat 20mg/kg rajan, mutta panimot luopuivat varotoimena merkinnästä
satojen vaihtelevien pitoisuuksien vuoksi. Ainakin Nokian Panimon sivuilla
ilmoitetaan, etteivät satokauden 2012 mallasohrasta valmistetut tuotteet sovellu
herkkyydestä kärsiville.
- Tyyli: India Pale Ale (gluteeniton)
- Alk.%: 5,0
- Panimo: Green's, Hazel Grove, Stockport, Englanti
- Pantu: De Proefbrouwerij, Hijfte, Belgia
Ja jottei päivän pääepistola pääsisi unohtumaan, niin
otetaanpa juttuun mukaan otsikossakin esiintyvä gluteeniton uutuutemme. Stockporttilainen
Green’s on nopeasti noussut maailman suurimmaksi gluteenittomien oluiden
tuottajaksi. Idea kyseisten oluiden
valmistukseen syntyi omakohtaisen kokemuksen kautta. Derek Green oli painiskellut keliakian ja oluen himon ikävän yhdistelmän kanssa vuodesta 1988 saakka, kunnes vihdoin vuonna 2002 hän päätti tehdä asialle jotakin. Tekstiilialan hommansa lopetettuaan Derek pureutui kunnianhimoiseen projektiin: kuinka valmistaa maistuvaa ja gluteenitonta olutta? Tyhjien kahmaisujen, tuloksettomien neuvotteluiden ja testien jälkeen onni vihdoin kääntyi. Derek löi viisaat päät yhteen belgialaisen professorin kanssa, jolla oli keliaakikko-tytär ja yhteinen päämäärä. Asiat etenivät ja vihdoin vuonna 2004 Green's julkisti Britannian ensimmäisen luontaisesti gluteenittoman oluen. Alkuvuodet mentiin muutaman tuotteen voimin, mutta 2008 kehitetyn innovaation ansiosta myös laajemman tuotekirjon tekeminen mahdollistui – keksittiin nimittäin keino poistaa gluteeni ohramaltaista. Kasvavan panimon
tuotekirjoon kuuluukin tällä hetkellä jo kaksitoista eri olutta – aina kuivahumaloidusta lagerista dark aleen ja IPAan!
Panimon oluet ovat siis joko luontaisesti gluteenittomia tai sitten deglutenoituja – eli ne eivät
sisällä lainkaan mainittuja proteiineja sisältäviä viljalajeja tai sitten mallasohrasta on uuden menetelmän avulla poistettu halutut proteiinit. Esimerkiksi kotimaiset Kukko-oluet taasen sisältävät ohraa, jonka gluteenipitoisuus on riittävän alhainen täyttääkseen aiemmin esitetyn määritelmän (>20mg/kg). Green’sin luontaisesti gluteenittomien oluiden raaka-aineina käytetäänkin perinteisen ohramaltaan sijaan
mm. hirssiä, riisiä, tattaria ja durraa sekä muissa keliaakikkoystävällisissä myös deglutenisoitua ohraa. Kaikkien tuotteiden pitäisi tätä myöten sopia hieman
herkemmillekin keliaakikoille, jotka eivät normaalisti pysty ohrapohjaisia gluteenittomia oluita nauttimaan. Oluet täyttävät myös vegaanien
vaatimukset, sillä Green’sillä oluita ei kirkasteta eläinperäisillä aineilla,
kuten esimerkiksi kalan uimarakosta valmistettavalla isinglassilla. Näiden
lisäksi oluita mainostetaan täysin vapaaksi perinteisistä allergeeneistä kuten
yllämainituista kaloista ja äyriäisistä mutta myös erinäisistä pähkinöistä, munista,
soijasta, laktoosista, maidosta, sinapista, selleristä ja seesaminsiemenistä.
Discovery oli saarivaltion ensimmäinen luontaisesti gluteeniton olut... |
Nyt Alkoihin saapunut Green’s IPA on tuoreeltaan ehtinyt
pokkaamaan palkintojakin. Keväällä se sai vyölleen Best Gluten Free Beer-tittelin FreeFrom Food Awardseilla (FFFA) Lontoossa,
vain jokunen hetki ensimmäisen julkistamisensa jälkeen. Oluen tuotekuvaus on
mielenkiintoinen ja rehellisesti sanoen hieman sekavia tunteita sen
tapittaminen nostattaa. Tottahan olut pitää maistoon ottaa, vaikkei mallastetut
hirssit, durrat ja tattarit, ruskeat riisinjyvät sekä sokeri ja karamellisoitu
sokeri yhdistelmänä vettä kielelle herautakaan. Päälle on kuitenkin lätkäisty
IPAmaiseen makuun hyvin sopivat Simcoe-,
Amarillo- ja Nelson Sauvin-humalat, jotka päässevät sokerin runkoa ohentavan
vaikutuksen ansiosta hyvin esille. Olen hieman skeptinen, mutta silti avoimin
mielin – onhan se hienoa, että myös keliaakikoille halutaan tarjota maistuvia
vaihtoehtoja oluenkin saralla! Olut on muuten pantu mm. Mikkellerin
hovipanimona tunnetun De Proefbrouwerijn toimesta Belgiassa, joka on myös Green'sin luottotoimija.
Alta löytyy pieni listaus hyödyllisiä linkkejä, joista
löytyy tarkempaa informaatiota aiheesta, mutta myös esimerkkejä vastaan
tulleista gluteenittomista panimoista ja oluista.
- Keliakialiiton kotisivut
- Keliakia ja alkoholi
- Gluteenittoman merkin tuotteet
- Green’sin olutvalikoima ja nettikauppa
- New Planet (toinen hyvän valikoiman tarjoava gluteeniton panimo)
- Esimerkkejä tarjolla olevista oluista (ulkomaat) (doc-tiedosto)
Green's India Pale Ale |
Hieman hailakka, oranssinen ja kuparisen ruskeakin olut
melko näpsäkällä vaahdolla. Tuoksultaan hieman vaisu, mäntyisen tunnelman
seurana hiven sitruksista pirskahtelua, kevyttä karamellia sekä kukkaisuutta.
Aika laimean kuvan antaa.
Mausta taasen löytyy enemmän potkua ja täytyy sanoa, että
olen positiivisesti yllättynyt. Suurta hekumaa ei toki tarjolla ole, mutta
varsin pätevä ja maistuva olut on aikaan
saatu. Greippinen, hivenen mäntyinen katkeruus on parhaiten esillä, mutta taittuu
lopussa hauskasti kukkaiseen tuoreuteen päin – myös hennompaa
niitty-yrttisyyttä on mukana. Hienoista karamellistakin makeutta joukossa on.
Ajoittain tuntuukin, että kokonaisuus lässähtää sokeriseksi liruksi, mutta
korjausliike seuraa ennen kuin edellinen ajatus pääsee loppuun saakka. Hivenen
tunkkainen, suutuntumaltaan yllättävän täyteläinen ja mielestäni varsin
mukavasti pureva olut. Ehkä jonkinlaista sivuaromia taustalta löytyy, mutta
lienee pitkälti mallaspohjan erikoisen rakenteen aikaansaannosta. Kevyt
vihanneksisuus ilmoittelee itsestään, muttei suuremmin roolia onnistu onneksi
ottamaan.
Tuomio: IPAna ei maailmaa järisyttävä makukokonaisuus,
mutta gluteenittomaksi vaihtoehdoksi todella hieno tapaus. Tasapaino löytyy
pienen hapuilun jälkeen ja vivahteikas, yllättävän voimaisa humalointi toimii
varsin mallikkaasti. Tietty omat kompastuskivensä tässäkin on, mutta
runsasmakuista erityistuotetta tehtäessä mahtuu jokunen sivuaskelkin matkaan.
Positiivinen kokemus kuitenkin.
Suosittelen erityisesti gluteeniherkille ihmisille todella
hyvänä vaihtoehtona – toimii muillekin hyvänä näkemyksen avartajana.
Pisteet: 32/50
Hyvä teksti! Keliakiahan on muuten geeniperimän johdosta Suomessa ja Ruotsissa paljon yleisempää kuin missään muualla maailmassa, siksi gluteenittomia tuotteita on niin huonosti saatavilla muualla. Toisaalta gluteenia välttelevä dieetti on jonkinlainen muoti-ilmiö, ja sen kautta tuotteet yleistyvät, mutta toisaalta raja hämärtyy siitä, miten tarkasti gluteenittomat annokset ja tuotteet on pidettävä puhtaina jäämistä jos oikeasti potee keliakiaa.
VastaaPoistaMikkeller on muuten uutisoinut tekevänsä muutamasta oluestaan gluteenittomia versioita https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t1.0-9/10300699_805584186119262_692708051177155835_n.jpg
Kiitoksia, aihe oli itselleni hieman huonommin tunnettu, joten ajattelin hieman sivistää myös itseäni - takaraivossa oli nimittäin tuo muoti-ilmiö ja Jimmy Kimmelin video: http://abc.go.com/shows/jimmy-kimmel-live/video/vdka0_ch1i11x5 :)
PoistaAutoimmuunisairaudet tuntuvat muutoinkin olevan tuttu juttu skandinaaveille kun tuota D-vitamiiniä ei hirveämmin jaossa luontaisesti pimeässä pohjolassa ole... Tästäkö valtti terveysoluelle? :P