sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Blanche de Namur

Brasserie Du Bocq on perustettu vuonna 1858 eli belgialaiseksi panimoksi se on vielä varsin ”nuori”. Panimo on taittanut yli 150-vuotisen taipaleensa yksityisomistuksessa ja sen toiminnasta vastaakin jo perustaja Martin Belotin suvun kuudes sukupolvi. Kotisivut ilmoittavat vuosituotannoksi 94.000.000 litraa olutta. Blanche de Namur on kevyttä kesäjuomakirjoa edustava, moneen kertaan makuisaksi ja mainioksi todettu witbier, jota yleensä tulee hankittua jokunen pullo kevään ensihelteille – näin kävi nyttenkin. Tokihan hellekeleille ja auringon paistatteluun riittää olut- ja muuta juomakirjoa runsain mitoin, mutta jollain tapaa tämä namurilainen on jäänyt tavaksi näin kesän aloituksen kynnyksellä… Olut on valittu World BeerAwardseilla Maailman parhaaksi vehnäolueksi (2009),  Euroopan parhaaksi belgivehnäksi (2012) sekä tuoreimpana saanut hopeaa eurooppalaisten oluiden sarjassa (2013)...

Blanche de Namur
Samea, läpitunkematon ja haalean keltainen olut kauniilla, valkealla vaahdolla. Tuoksussa vahvaa aromaattista pirteyttä vaalealla, vehnän ja hiivan muodostamalla pohjalla. Sitrus, korianterin tahdittama yrttisyys sekä pippurinen mausteisuus ohjastavat tätä vaaleaa ja raikastakin tuoksua. On kyllä mainiota… Hieman appelsiinin kuorta, sinällään hauskaa, raikkaan simamaistakin sävyä löytyy.

Maussa jatkuu sama meno. Korianterinen, hieman appelsiininkuorinen sitruunaisuus sekä raikkaiden yrttien ja pippurisen mausteisuuden kokoama makumaailma on melko voimakas, aromaattinen ja raikas – osin myös pirteän hapan ja hieman hedelmäinen. Tuntuman takapotku on sangen vaimea, ehkä vetinenkin, mutta suurempaa hämminkiä tuo ei onneksi aiheuta tähän kevyeen olueen. Monikäyttöinen ja makuisa.


Tuomio: Nautinnollinen kesäjuoma, jossa on puoltavia ominaisuuksia niin ruokailuun, rennompiin sessioihin kuin terassinautiskeluunkin. Yhdistä vain aurinko ja pääset pitkälle. Aromaattinen, vaalea, piristävä ja makuisa.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti