maanantai 9. kesäkuuta 2014

Riegele BierManufaktur Robustus 6

Tuossa vuoden pimeämpänä aikana testailin saksalaisen Brauhaus Riegelen Amaris 50-pilsnerin, joka oli varsin toimiva tapaus vahvan humalointinsa vauhdittamana. Robustus 6 kuuluu Amarisin tavoin panimon kahdeksan oluen sarjaan, BrauSpezialitäteniin, jota brändätään hieman laadukkaamman tarjonnan premium-tuotevalikoimana. Sarjan kaikkien oluiden nimestä löytyy myös luku, joka kuvaa aina jotain oluen tunnusomaista piirrettä. Amarisin lukema viittasi katkeropitoisuuteen (> 50IBU), Robustuksen kutosella taasen tarkoitetaan mallasrungosta löytyvien mallaslaatujen määrää. Joukkoon mahtuu niin kahta eri suklaamallasta kuin vehnä-, pale ale ja Münchener-maltaitakin sekä paahdettua ohraa. Oluttyyliksi on valikoitu porter ja vahvuudeksi kehkeytynyt melko hillitty 5%. Sarja sinällään vaikuttaa hyvältä tutustumisen kohteelta, joka käy läpi oluttyylejä laadukkaalla, saksalaisen tasapainoisella otteella…

Riegele Robustus 6
Tummanpuhuva, melko musta olut joka vaahtoaa varsin runsaasti. Tuoksu odotetusti tumman maltainen, kohtalaisen paahteinen. Pääsosassa on kuitenkin miellyttävä suklaan ja kaakaonibsien melko pehmeä, joskaan ei kovinkaan makea yhdistelmä joka luo vahvan assosiaation myös vaniljan läsnäolosta. Ehkä hieman kahvista aromikkuutta, joka kyllä sopiikin tummaan tuoksukuvioon. Noottia tuoksun syvyyden puutteista, mutta vahvuuteen peilaten kokonaisuus on vähintäänkin nautittava.

Myös maussa suklainen, hieman jauheva puolisko on vahvoilla – rehtiä kaakaopapuisuutta siinä kyllä on. Kahvinen paahteisuus on nostanut profiiliaan ja toimiikin hyvin yhteen ruskeaa makeutta tuovan suklaan kanssa. Hieman myös rehdin paahtunutta mallasta, mutta melko niukaksi sen rooli jää – taustalla myös ruskean sokeristakin kaikua. Lopussa suklaa valtaa alaa tummalla, hieman kuivallakin makeudellaan ja saa hentoa sävytystä miedosti purevista katkeroista – välissä vilahtaa myös kypsänä kuivattua hedelmäistä makeutta. Yleisilme on enemmän kuivaan suuntaan, mutta sopivaa vastapainoa on myös tarjolla.

Suutuntumaltaan makujen kirjoon ja voimakkuuteen nähden aivan liian ohut – runkoa ja soljuvaa pyöreyttä saisi olla enempikin. Vetiseksi tai latteaksi se ei kuitenkaan missään vaiheessa taannu, joten juotavuus ja nautittavuus ovat kumpikin ihan hyvällä tolalla puutteista huolimatta.

Tuomio: Kuivahkon suklaan värittämä, tumman paahteinen saksalainen, joka hyvästä ja peittoisasta makukirjostaan huolimatta kärsii osittaisesta tuntuman ohuudesta. Vahvuuteen nähden kuitenkin ensiluokkainen määrä makua ja näin ollen hieno suoritus.

Pisteet: 37/50

2 kommenttia:

  1. Jep ja pullokoko (0,66l) saa tuon muutenkin tuntumaan melko saksalaisen jämäkältä paketilta. Takaetiketin "insinööritaulukosta" tykkään myös.. Amariksen arvioon liitin kuvan siitäkin: http://olutkellari.blogspot.fi/2014/01/riegele-amaris-50.html

    VastaaPoista