tiistai 24. kesäkuuta 2014

Kisaolutta: Greene King Brasilia!

  • Tyyli: American Pale Ale
  • Alk.%: 4,1
  • Panimo: Greene King, Bury St. Edmunds, Englanti 
...
Kisaolut – tuo melko kliseisen hartwallimaisen kaiun ylleen saava lausahdus on aina vähän korvennut allekirjoittanutta*. Älkää nyt käsittäkö väärin, oluthan on mitä parhain kumppani urheilujuhlan seuraamiseen, mutta nämä uudelleen brändätyt kuus-yks-bulkkilagerit ovat kyllä tehokkaasti vesittäneet tuon symbolin kaunista mielikuvaa. Kisaoluen eli matsibissen ei kuitenkaan tarvitse olla haitarin toisesta ääripäästä löytyvä, munkkiluostareiden kellareissa hartaudella kypsytetty vintagevillihiivabelgistout – oikeastaan on suositeltavaakin valita juoma tilanteen mukaan niin, ettei itse pääasia pääse maistelun hetkellä unohtumaan. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että myös kisakatsomon antimissa saa olla makua! Hyvä olut, hyvä seura ja sopivat lisukkeet – täydellinen yhdistelmä tapahtuman kuin tapahtuman seuraamiseen…

*Toisaalta jännää onkin, että termi kisamakkara taasen saa välittömästi veden kielelle, vaikkei jauhomakkaraa kotigrillissä juuri käristelläkään…

Meneillään olevien kuningaslajin MM-kisojen tiimellyksessä kotisohvan reunalla onkin jo piipahtanut jokunen mallasherkku ja lautaselta on naposteltu kaikenlaista aina ibericosta juustonakkeihin ja Appenzelleriin... Juomapuoli on hoitunut varmoilla valinnoilla käsittäen edustajistoa lähinnä hefeweizen-, APA-, sessio-IPA- ja bock- linjalta. Ei liian konstikasta, mutta silti hyviä makuja tarjoavaa juotavaa – tokihan sitä voisi joku ilta huljutella hieman jotain hitaampaakin, mutta fiiliksen mukaan se on mentävä.

Aina suurten tapahtumien aikoihin myös bisnesmiehet ovat pelipäällä ja markkinoille tuputetaan jos jonkinmoista kisakrääsää ja logotilpehööriä. Harvemmin näistä innostuu eikä ”kisojen virallinen Budweiserkaan” onnistunut ostokäyttäytymiseeni vaikuttamaan. Jotain on ostoskorin pohjalle kuitenkin tarttunut, päätin nimittäin tutustua Britannian kolmanneksi suurimman brittiomisteisen panimon Brasilia-brändättyyn ”kisaolueen”. Kirkas lasipullo sekä kliseisen värikäs ja limsapullomainen etiketöinti toki olivat varsin luotaantyöntävä yhdistelmä, mutta Citra-Amarillo-yhdistelmä herätti sisäise¨n masokistin oluthyllyllä. Internetissä ei ole päästy yhteisymmärrykseen oluen tarkasta tyylilajista, mutta APAn ja Golden Alen välimaastoon se varmasti osuu – humalointi viittaa ensimmäiseen, yleismaun puolesta sijoittaisin ehkä jälkimmäiseen koriin… Joka tapauksessa kyseessä on brittiläisen Greene King-panimon rajoitettu ”kisaolut”, joka saarivaltakunnan tapoihin kuuluvasti on käytetty pintahiivalla. Katkerohumalaksi on valikoitu mainittu Citra, jota löytyy myös aromipuolelta Amarillon kaverina. Panimon kuvaus kuuluu ytimekkäästi näin:

“A perfect beer for Summer, easy drinking & refreshing with an intense citrus zing.”

Ps. kurkkaa Kaunishumala-blogin juttusarja maiden mukaan valikoiduista matsioluista…

Greene King Brasilia!
Kirkas, oranssihtavan vaalea, melko runsasvaahtoinen kisaolut. Tuoksultaan melko mieto, vaalea ja raikas. Kevyttä sitrusta, hieman vahvemmin kukkeaa tuntua sekä vaaleaa, tasapaksua mallasta. Aika harmiton, joskin toimii ihan kivasti.

Makunsa puolesta olut sopii kohtalaisen hyvin otteluiden seurantaan ja miksei kevyempään kesäpäivästä nautiskeluun. Vaalea, melko raikas ja kevyttuntumainen kokonaisuus tarjoilee riittävästi kukkaisen sekaista sitruksen hekumaa – ehkä jonkin verran heinikkoista tuoreuttakin. Tyylipuhdas sitruspommi tämä ei missään nimessä siis ole, mutta ehkä tukahdutettu pirskahtelevuus soveltuukin viheriöiden tunnelman aistimiseen paremmin niittytuntunsa ansiosta. Joukosta voi poimia myös ohuempaa hedelmäisyyttä sekä voimakkaampana maistuvaa, aavistuksen makeaa ja osin viljaisaa maltaisuuttakin. Sivulta kumpuaa myös ohutta rautaista kalskeutta, joskaan ei suurissa määrin – hentoa mausteisuuttakin on havaittavissa.

Tuomio: Helppo, kevyt ja sinällään ihan kesäinen kisaolut, joka ei siirrä huomiota pelin seuraamisesta toisaalle. Makua löytyy kesäoluelle ihan riittävästi, enkä ajoittaisesta monipuolisuudesta huolimatta usko sen perusbulkinkaan ystävää säikäyttävän. ”Ihan hyvä” vaihtoehto kisakatsomoon, joskaan muualle tätä tuskin tulisi yli kolmen euron pullohintaan raahattua.

Pisteet: 27/50
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti