tiistai 10. kesäkuuta 2014

Hartwallin Spesiaalierä: Karjala Maltti

  • Tyyli: Amber Lager / Vienna
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: Hartwall, Helsinki, Suomi 
”Karjala Maltin maussa ja tuoksussa tuntuu bourbon-viskin aromi. Runsaan maltainen maku vaatii malttia.”

Näin sanotaan Hartwallin tiedotteessa koskien maaliskuussa myyntiin tullutta Karjala Maltti-erikoispainosta. Vesi, ohra, humala ja aromi – ainesosaluettelo paljastaa nopeasti, ettei viskin kanssa suotta ole lähdetty lotrailemaan, vaan mainittu bourbon-viskin aromi on peräisin, noh, aromista… Tilavuudeltaan pintin kokoisen tölkin julkisivu verestelee tunnelmia ohramaltaiden olennaisesta osuudesta niin oluen kuin viskinkin valmistukseen, mutta täysmallasolutta tämä hartwallilainen ei siitä huolimatta ole. Tunnetusti sanan ohra esiintyminen raaka-aineiden joukossa tarkoittaa, että maltaan lisäksi keittoon on lipsahtanut myös ohratärkkelystä – eräänlainen kiertoilmaus kuluttajan huiputtamiseksi siis. Panimon tuotepäällikkö Tiina Turkulainen kertaa oluen syntyperiä seuraavanlaisesti:

”Suomalaiset kaipaavat olutvalikoimaan uusia makuelämyksiä. Karjala Maltti tarjoaa helposti lähestyttävän ja kiehtovan vaihtoehdon perinteisen kotimaisen lagerin ystäville, sillä bourbon-viskin aromi sopii suomalaisten makumieltymyksiin. Uutuusoluen nimi viittaa oluen maltaisuuteen ja vahvaan makuun, jonka nauttimiseen tarvitaan malttia”.

Nimestä löytyy kaksinaismerkityksellinen sanaleikki. Maltti johtuu mallasta tarkoittavasta sanasta malt, joka kuvaa oluen maltaista makumaailmaa, mutta viittaa myös runsaan maun luomaan hitaasti pureksittavaan nautiskeluun – malttia matkaan siis. Jostain syystä olen ollut varsin skeptinen tätäkin uutuutta kohtaan ja rehellisesti sanottuna se ei kiinnostuksen mittareita väräyttänyt keväällä missään vaiheessa. Hetken mielijohteesta kuitenkin nappasin tölkin lähi-Siwasta matkaan – voihan tämä oikeasti yllättääkin. Ainakin panimon tiedotteen mukaan sen käyttökohteet pelkästään ruokapöydässä ovat vähintäänkin rajattomat aina kesämenetelmin valmistetuista liharuuista hedelmiä sisältäviin suolaisiin leivoksiin… Mieluustihan sitä näiden erikoiserien joukossa näkisi jotain muutakin kuin ylihinnoiteltuja lagereita (no onhan tämä vissiin wieniläistyyppistä ainakin värinsä perusteella) tai sitten edes täysmaltaista tavaraa – suodattamattomuuskin olisi jo suurta plussaa, mutta näillä on mentävä, aromia peliin ja malttia kehiin!

Karjala Maltti
Kirkas, hivenen rusketusta omaavan pähkinänkeltainen olut, jonka vaahto on nopeasti katoavaa sorttia. Tuoksu melko mitätön, lähinnä hennolti limppuista makeutta maltaan voimin, muutoin metallista sävyä sekä vienohko talousviskin epämiellyttävä henkäys.

Maku ei varsinaista hekuman sinfoniaa ole, joskin makua oluesta jonkin verran löytyykin. Mallaspuoli on hyvin esillä ja ihan miellyttävää, kevyen limppuista otetta siinä on. Ensituntuma on kuitenkin pakkausmuovinen, jonka jälkeen esiin nousee kohtalaisen voimakaskin halpisviskinen aromi, joka kalskahtaa pitkälti talousviskin alkoholiselta ruskeudelta. Hienoinen katkeron nipistys lopussa, kohtalaisen miellyttävä ja voimakas jälkimaku lähinnä maltaan voimin.

Tuomio: Täyttää tasoltaan odotukset melko hyvin, joskaan suurta painoa niille ei tällä kertaa laskettukaan. Kohtalaisen hyvin makua tarjoava olut tämä lopulta on, mutta maltti on valttia, eli liikoja makujen kirjoon ei kuitenkaan ole panostettu ja lopullinen kohderyhmäkin on hieman hankala lähteä arpomaan... Eihän tuo "bourbon" kaikessa halpuudessaan oikein ketään liiemmin kosiskele. Perusbulkkia maistuvampi kuitenkin, joskaan ei ylistystä ansaitsekaan.

Pisteet: 22/50

2 kommenttia:

  1. On kyllä surkuhupaisaa, jos oluen nimen "maltti" yrittää viitata maltaaseen, kun kerran olut on tärkkelyslitkua ja viskin aromiksikin on valittu juuri se tyyli, jossa ei pääosaa näyttele niinkään mallas vaan maissi. :D

    Olisivat suoraan käyttäneet maissitärkkelystä oluen valmistuksessa ja nimenneet sen Maissiksi. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, näinpä. Tokihan maltaista makua tästä löytyy (yllättävän) hyvin, mutta vähän köykäisin eväin "erikoispainosta" on kyllä taas lähdetty tekemään... Maissi- tai Maisti-nimi olisi kyllä aika hauskakin veto. :D

      Poista