Schneider Aventinus Weizen-Eisbock 2014 ja 2011 |
- Tyyli: Eisbock
- Alk.%: 12,0
- Panimo: Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn, Kelheim, Saksa
Schneider Aventinus Weizen-Eisbock teki jokusen vuoden tauon
jälkeen paluun Alkon jouluolutvalikoimiin. Muistelin edellisen kerran olleen
pari vuotta sitten, mutta kellarista kaivamani pullo paljasta viime visiitin
tapahtuneen vuonna 2011 – jemmassa onkin siis jo kolmen vuoden ikään ehtineitä
pulloja. Tämän vuoden valikoima ei suurempia hekumoita herättele, mutta jokusen
tuotteen sain sentään matkaani noukittua. Luonnollisesti yksi näistä oli
Aventinus eisbockin tuorein painos, mikä tietenkin tarkoittaa
rinnakkainvertailua!
Saksan kehutuin vehnäolutpanimo Weissbierbrauerei G.
Schneider & Sohn on Alkonkin valikoimista tuttu toimija ja myös Olutkellari
vannottaa sen tuotteiden nimeen – laadukasta, maistuvaa ja runsasta
makumaailmaa tarjoilevasta tuotekirjosta löytyy monta helmeä eikä nyt
maistelussa oleva, vehnäinen eisbock tee tähän poikkeusta. Vuodesta 2002
lähtien valmistettu, jyhkeä nautiskeluolut on itse asiassa tiivistetty painos
panimon omasta suosikkioluestani, TAP6 Unser
Aventinuksesta. Aventinus Weizen-Eisbock, AWE, onkin käytännössä
jäähdytettyä TAP-kuutosta, josta on
noukittu ylimääräistä, prosessissa jäätynyttä vettä parempaan talteen. Jäljelle
on näin jäänyt tiiviimpi, tiukempi ja vahvempi vehnäbock, jonka vahvuuskin
kohoaa kunnioitettavaan 12,0%:n lukemaan.
Päivämäärätietoja oluiden takaa... |
Kun saksalaispanimoiden eisbockien syntytarinoita lueskelee,
pistää merkille kuinka yleinen ongelma on talven tuoma kylmyys ollut oluen
transportaatiolle – lähes jokainen kuuluu historiankirjojensa perusteella
oluensa tavalla tai toisella joskus jäädyttäneen. Mutta eipä hätää, aina on
löytynyt noheva panimomestari, joka on oivaltanut ikävän sattumuksen tarjoamat
mahdollisuudet – onhan tarina näin aina myyvämpi esimerkiksi panimokierroksen
turisteja ajatellen. Schneider & Sohnin tapauksessa tarina on alkuosiltaan
tuttua huttua… 1940-luvulla saakka Aventinusta toimitettiin ympäri Saksan maata
olemattoman lämpötilakontrollin ollessa enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Olut
tuppasi osittain jäätymään ja tuoreena korkattu tynnyri sisälsi usein hieman
tiiviimpää lopputuotetta osan vedestä ollessa vielä sitoutuneena jäähileisiin. ”Talvilaatuisesta”
Aventinuksesta kuitenkin pidettiin tiiviin ja runsaan makunsa ansiosta, joten
mikäpäs siinä – hyväähän se kieltämättä on. Vihdoin uuden vuosituhannen
puolella päätti panimomestari Hans Peter Drexler herättää henkiin vanhan ”vahinkolaukauksen”
ja näin syntyi nykyaikainen, tarkoituksella kehitetty Aventinus Weizen-Eisbock!
Seuraavaksi olisi tosiaan tarkoitus purkaa hieman auki,
kuinka olut on kolmen vuoden aikana päässyt kehittymään. Käytännössä tuo
ajanjakso on vietetty tasaisessa 14-16°C lämpötilassa valolta suojattuna,
pakasta vedetyn, tuoreen verrokin
pelastin Alkon lämpölamppujen alta ensimmäisen tilaisuuden turvin… Tässä
lähtökohtia tarkasteluun. Tuopin Ääressä-blogisti on muutama vuosi takaperin
vertaillut parivuotiaan AWEn arviotaan tuoreen painoksen vastaavaan ja ainakaan
tuossa testissä ikääntyminen ei näyttänyt vaikuttavan positiivisellä tavalla. Katsotaan
saanko toistettua kokeen vai kirjoitetaanko olettamus uusiksi – myös Olutoppaalta
löytyy käyttäjän Laiti tekemä kolmiportainen rinnakkain asettelu, mikä näyttäisi
vahvistavan Kouvolan miehen päätelmät… Katsotaan, katsotaan…
Schneider Aventinus Weizen-Eisbock 2014 ja 2011 |
Ulkonäkö
2014: Luumuisen rusehtava, samea ja läpitunkematon olut, joka valoa vasten kajastaa reunoiltaan punaisempaa hehkua. Syvä ja rauhaisa. Vaahtoa kertyy parin sentin verran ja kestoltaan se on varsin riittoisaa. 4/5
2011: Edellisen kanssa samoilla linjoilla, joskin vaahto jää
huomattavasti hätäisemmäksi kohtalaisen runsaasta alusta huolimatta. 3/5
Tuoksu
2014: Tummaa hedelmää, makeahkoa, ylikypsää banaania, hieman yskänlääkemäistä salmiakkia – kaikki nämä liköörisen tiiviissä, lämmittävässä muodossa. Alkuun hieman raa’ankin oloinen, kulmikas ja vahvuuttaan hyvin ilmentävä, mutta aika tuo mukaan sopivaa pehmeyttä nostaen profiilin miellyttävyyttä. Hienoista maustetta, aavistus tervapastilliakin… Banaanin sävyt lienevät eniten esillä, tiivistä on tuokin. 7/10
2011: Aika on selvästi pehmentänyt tunnelmaa ja arvokkaasti
kypsynyt veteraani vie tämän erän melko selvästi. Suorastaan samettista,
luumuin ja rusinoin ryyditettyä, kuivattua hedelmäisyyttä, joka henkii niin
kypsyyttä kuin jälkiruokaviinimäistä makeuttakin – banaanin on sulautunut
joukkoon, mutta sen ylikypsä tummuus on tärkeä palanen palettia edelleen.
Joukossa on myös hienoisesti punertavaa marjaisuutta, yleisesti barley
wine-tyyppisestä tunnelmasta löytyy jopa siirappisiakin piirteitä, mutta samaan
aikaan vahvat viitteet johtavat myös quadrupeleiden ihmeelliseen maailmaan.
Vahvuus on piilossa, joskin selkeä nautiskelupotentiaali viestiikin hitaasta
lähestymisestä. Upea, runsas ja viettelevä tuoksu. 9/10
Maku
2014: Maultaan tuoksua parempi, edelleen hienoista raakaa kulmikkuutta mukanaan kantava – toisaalta varsin luonteikas tapaus. Salmiakkiliköörinen reunus henkii anismaista yskänlääkevibaa, joka valtaa alaa etenkin pitkästä jälkimausta – olisiko kevyttä yrttiäkin mukana. Tumman banaanin tahdittama, ylikypsä hedelmäisyys on oluelle tunnusomaista, mutta myös mukavaa mausteisuuden potkua siitä löytyy. Edelleen vahvempien aineiden viitteitä, likööristä menoa on havaittavissa – alkoholi lämmittää, vahvuus ei unohdu, mutta yleisilme on kohtalaisen tasapainoinen ja nautittava. Kieltä nipistää, nielua hieman lämmittää, mieli lepää. Ronski, mutta palkitseva. 9/10
2011: Kypsyttely on jättänyt jälkensä myös makuun, mutta
vähintäänkin tasavahvan vastuksen tämä tuoreelle kumppanilleen antaa – eroja
löytyy, mutta toimivuus säilyy. Hienoa! Tumma, ylikypsäkin hedelmäisyys on
kuivatumpaa, hieman siirapin sekaisen makeaa ja tahmaavaa. Tuoksunkaltaista
pehmeyttä ei maun puolella koeta, sillä tuoreestakin tuttu yskänlääkemäinen,
aniksen mielikuvan herättävä nipistys viilaa pehmeimmän verhon tiehensä. Se ei
haittaa, särmä on hyväksi, mutta arvokkuus säilyy. Ei ehkä barley wineä, mutta
hyvinkin vakavasti belgian strong alejen tummempaa kaartia – hieman
terävöittynyttä mausteisuutta, liköörisen tiivistä tummuutta sekä tumman
marjaisaa kaikua. Jostain kaivan myös aivan ohkaista suklaatakin – ihan totta!
Lämmitävää on tämäkin ja melkolailla samat lopputekstit voi tuoreemman verrokin
makustelusta tähän kopioida. 9/10
Suutuntuma
2014: Keskirunsas, hieman ehkä kaipaisi jyhkeyttä vahvuuteen nähden. Kevyen tahmaava, jossain määrin suussa soljuva ja osin tiivis. Ei suuria puutteita, ehkä tasapaino kuitenkin jättää hieman toivomisen varaa. 3/5
2011: Hieman paremmin on paketti kasassa kypsytyksen
jäljiltä, joskin tevänlaiset hiilihapot hieman nousevatkin kapinaan – toimisi
paremmin flätimpänä, sahtimaisena. Mmmmm…sahti…
Ryhdikkäämpi joka tapauksessa, varsin pätevä. 4/5
Yleisvaikutelma
2014: Kaksikosta se kulmikkaampi, hieman ehkä raa’ankin oloinen loppujen lopuksi. Tästä huolimatta äärimmäisen nautinnollinen, kaunis ja viipyilevä tunnelman luoja. Kannatti taas jokunen hetki Suomen markkinoille ilmaantumista odotella, kyllähän tämä toimii aina. Hieno olut. 16/20
2011: Ikä on tehnyt tehtävänsä ja kauniistihan Eisbock harmaantuu.
Kypsyyttä uhkuva, poikamaiset virheet välttävä kokonaisuus nousee tässä
vertailussa arvoonsa ja ottaa ansaitusti sankarin viitan harteilleen.
Likööristä on tullut todellista nektaria, toivotaan että kulku jatkuu yhtä
vakuuttavana kellarissa jatkossakin – pari pulloa on vielä vartomassa. 17/20
Yhteispisteet
2014: 39/50
2011: 42/50
Eli näinhän siinä kävi, että vanhuuden viekkaudella
pyyhittiin nuoremmilla lattioita. Oikeastaan kilpa oli tasaväkinen, mutta erot
kävivät pitkässä juoksussa kuitenkin riittävän selviksi. Yleisesti ottaen
Aventinus Eisbock on kaunis olut, oli sillä ikää minkä verran tahansa… Täytyy
hakea uutta erää kellariin kypsymään, suosittelen.
Tuoreimman tutkimustuloksen varjossa Aventinus Weizen-Eisbock ikääntyy kauniisti..!
AWEt vierekkäin... Hyviä on molemmat! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti