perjantai 29. tammikuuta 2016

Saimaan Brewer’s Special ESB

ESBiä Saimaalta...
Saimaan Juomatehtaan Brewer’s Special –sarjan brittitoveri ESB on jo hyvä aikaa ollut vakiokasvo Alkon hyllyrivistöjen tarjonnassa. Sain sitä aiemmin syksyllä pullollisen testiin panimon muiden tuotteiden ohella, mutta onnistuin hupuloimaan näytepullon pihaterassin kostukkeeksi. Piti siis ottaa lakki nöyrästi käteen ja piipahtaa hakemassa korvaava tuote Alkosta.

ESB on ollut oluttyylinä eräänlainen tien valaisija porttereiden ja stoutien varjoon pitkäksi aikaa jääneiden, vähemmän tummien brittioluiden maailmaan. Kevyitä bittereitä ja mildejä en pullorahtina edelleenkään ymmärrä, mutta ovet English Pale Alejen ja etenkin British Strong Alejen salat ovat auenneet rymisten. Noh, mitä sitä kaunistelemaan, pitkältihän tässä Fuller’sin ESB:n hurmoksessa on menty. Ja sepä nostaa sopivasti tapetille päivän olutpohdinnan kohteen… 

Tyylinä ESB on panimoille haastava ja oikeastaan aika armotonkin. Fuller’s ESB on klasikko, ”kaikkien esbien äiti” ja vakuuttavan sulavalinjainen olut, johon kaikkia lajin muita yksilöitä kriittisesti verrataan – tahallaan tai tahattomasti, mutta yleensä kohtalokkain seurauksin.

Saimaan Brewer’s Special ESB
Rusinaisen ruskea, rauhallisen oloinen olut. Tuoksussa rusehtavan toffeista maltaisuutta kevyellä leipäisyydellä, rusinaa, kuivaluumuista hedelmäisyyttä ja puumaista kuivuutta. Melko makea, muttei imelä.

Maussa imelyyttä sitten jo löytyy ja kokonaisuus on muutoinkin aika pehmyt, jonkinlaista ryhdikkyyttä kaipaileva. Olen yleensä makeahkojen makujen perään, mutta nyt ollaan vähän hiinä ja hiinä. Laadullisia rosoisuuksia sen sijaan ei löydy eli nyt painitaan lähinnä makuasioiden ja omien mieltymysten kanssa.

Rusinaa, kuivaluumuista hedelmää, rusehtavaa toffeeta ja makeanlaista limppua. Kevyt pähkinä, puumainen kuivuus ja vähän konvehtisitruksinen purevuus leikkaavat pahinta soljuvuutta hieman ja pitävät juotavuuden miellyttävänä. Jälkimaku on hyvä, mukavasti potkiva ja hieman mausteinenkin. Paljon hyvää, mutta myös pientä tasapainonhakua. Fuller's ESB:n kanssa kilpailu on hankalaa, mutta kelpo olut tämäkin on – ei silti täysin iske.

Tuomio: Ihan näin makeanlainen ja pehmyt ESB ei ole minun juttu, vaikka paljon hyvää löytyykin.

Pisteet: 32/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti