lauantai 16. tammikuuta 2016

Nøgne Ø Gamle Rygene Brun

Norjalainen selällään...
How do you improve perfection? Imperialize it! That’s the mindset behind this celebration of our historical building and our surroundings. What you are about to consume can probably be described as an imperial old brown.
Old tradition with a new perception. Very much like the brewery itself
Grimstadilaispanimon kymmenprosenttinen brown ale ei luonnollisestikaan kuulu ehkä vähän tylsäksikin luonnehdittavan oluttyylin perustallaajiin.  Jonkinlaiseksi imperial old brown aleksi ehkä luokiteltavissa oleva tumma norjalainen on kiehtonut jo loppusyksystä lähtien, kun naapurini vihjaisi että ”nyt ois Harry’ssä muuten sulle hyvä olut”. Ja niinhän siellä olikin. Talveenhan tuo visiitti venähti, mutta odotus kyllä kannatti – kaikesta outoudestaan huolimatta… Gamle Rygene Brun muuten sointuu kauniisti Schwarzenegger-aksentilla lausuttuna.

Nøgne Ø Gamle Rygene Brun
Tumman ruskea, tiivisvaahtoinen ja muhkean oloinen olut. Tuoksu on punertavan marjaisa, hieman tammisen tunnelmainen. Taustalla tummanlaista, pähkinäisen paahtunutta maltaisuutta.

Maultaan moitteeton. Tumma, jopa kahvisen paahteinen maltaisuus on hyvin esillä ja sekoittuu sulavasti punertavaan, puumaisen vivahtavaan marjaisuuteen. Kevyttä vaniljaa, suklaata ja ehkä vähän pähkinääkin. Jälkimaussa kirpeän salmiakkinen tuntu, kohtalainen katkeron sivallus. Kuivattu hedelmäisyys luo taustalla syvyyden tuntua, eikä alkoholistakaan ole maun puolella tietoakaan. Tunnelma jyhkeys ja suutuntuman hitaus tosin paljastavat, että nyt on jykevä olut lasissa. Monipuolinen, syvä ja vivahteikas.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti