torstai 4. lokakuuta 2018

Fuller's & Friends: New England IPA w/ Cloudwater

Fuller's & Friends: New England IPA w/ Cloudwater
Tämä tarina on tuore kuin kahdeksan euron jenkki-IPA Alkon valikoimissa eli vähän jo menneen kesän asioita. Lontoolainen luottopanimo Fuller’s aloitti joskus vuosi sitten paperilla mielenkiintoisen yhteistyöprojektin saarimaan nuorekkaampien toimijoiden kanssa. Mäskikauhaan on tartuttu muun muassa Thornbridgen, Moor Beerin sekä Fourpuren kanssa ja yhteistyön hedelmiä on ollut tarjolla meillä Suomessakin – niin Alkossa kuin ravintoloissakin.

Omakohtaiset kokemukset sarjasta jäävät tähän Cloudwaterin kanssa juonittuun New England IPAan, joka omasta mielestäni on enemmänkin ”New England IPA” tai jos suoraan sanotaan, niin aika tavanomainen, maltaisemman pään IPA. Hyvä olut kaiken kaikkiaan, mutta hyvin kaukana NE-etuliitteen saaneista sameista aromipommeista saati Cloudwaterin normitekemisistä lajityypin saralla. Hyvin pitkälti Fuller’sin näköinen tuote siis. Hyvä, muttei hyvällä uskollakaan NEIPA.

Rungossa toki tyyliin yhdistettäviä raaka-aineita, kuten kauraa ja vehnää. Humalalajikkeet on kerätty USAsta (Chinook ja Simcoe) sekä Englannista (Olicana) ja olut on jälkikäynyt pulloissa. Fuller’sin maut tästä tunnistaa hienosti, mutta Cloudwater läsnäoloa ei ilman etiketin tekstiä osaisi arvata.

Fuller's & Friends: New England IPA w/ Cloudwater
Sameahko, muttei samea. Utuinen. Eli ei lajityypin peruskuravesimäisyyttä ulkonäössä. Tuoksu on hyvä, mutta viittaa ehkä enemmän perushyvään IPAan kuin Vermontin trendiin. Ei huono asia sekään. Ei siis mehumaisuutta, vaan enempi kiinteämpää hedelmää tarjolla. Sitrusta on aika runsaasti, samoin kypsää aprikoosia ja mangoakin. Keksimäinen mallas on makeahkoa ja vaaleaa.

Maku jatkaa tuoksun linjoilla. Ei tämä NEIPAa ole, mutta hyvää juomaa joka tapauksessa. Mallas on esillä mainitun keksimäisenä, hieman karamellisena. Aprikoosi, mango ja persikka ovat kypsähkönlaisia, sitrus pirteää ja sopivasti purevaa. Jälkimaku nappaa hyvin kiinni ja tarjoaa kohtalaisen katkeran ja greippisen tunnelman pitkäksi aikaa.

Oikeastaan juuri sellainen "NEIPA" kuin Fuller'silta voipi odottaa: ei lajityypin trendikkäin, mutta oluena tasapainoinen ja nautinnollinen. Hyvä, hivenen maltainen IPA siis.

Pisteet: 36/50

2 kommenttia:

  1. Nää neipa-kusetukset alkaa olla jo arkipäivää ja itsellä tyylilajissaan epäonnistunut olut ei saa hyviä pisteitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, NEIPA-termi on ollut aika rennossa käytössä joka puolella. Itse olen tyylilajittelun suhteen vähän hövelimpi eli jos olut itsessään maistuu hyvälle niin en minä "väärästä" kategorisoinnista lähde rokottamaan, vaikka paikoin se vähän korpeaakin. :)

      Poista