maanantai 9. lokakuuta 2023

Alkon Jouluoluet 2023

Alkon perusvalikoiman joulukattaus ei tänäkään vuonna tarjoile suuria yllätyksiä suuntaan tai toiseen. Kuudentoista oluen joukosta löytyy lukuisia jo aiemmila vuosilta tuttuja jouluntekijöitä mutta luonnollisesti jokunen uudempikin nimike vastapainoksi. Vuodesta toiseen kummastuttava Ridgeway on ainoa kahden tuotteen läpilyöjä, mutta onneksi vakiokasvojen joukosta löytyy aina takuuvarmaa Eicheä, Ayinger Winterbockia ja joka talvi hyvin toiminutta Luostarin Talvipolkuakin.

Suuret, kaikkein tummimmat ja jyhkeimmät maut uupuvat listalta tänäkin vuonna, jollei belgityylien ryhdikkäitä edustajia tämän määritelmän alle halua asettaa. Edelleen muistelen aikaa, jolloin Mikkellerin kolmenvartin joululeka ilmestyi pitkäripaisen hyllyyn. Ajat toki muuttuvat ja maailmaa kulkee eteenpäin. Nykyään näitä nimikkeitä saa helposti kotiin Euro-markkinoilta, mutta kyllähän Santa's Little Helperistä ja vastaavista edelleen innoissaan olisi, joskin ainakin osittain ehkä puhtaan nostalgian vuoksi. 

Eiköhän tuosta listasta muutama jo mainittu vakio-ostos tule tehtyä ja ainakin kotimaisten tekijöiden uusia tuttuvuuksia käyn varmasti ajanmittaan hipelöimässä. Sivuhuomina todettakoon, että KOFFin Jouluolutta ei näy listalla tänäkään vuonna...

Tuttu ja varmaotteinen ruukki-dubbel.

Fiskarsin Panimo Luostarin Talvipolku

Dubbel / 6,7%

3,79€ / 0,33l

Luostarin Talvipolku näkyy nousseen jo jonkinlaiseksi jouluvalikoiman perusnimikkeeksi, mikä sopii minulle. Talveen istuva, keskivahvan linjan tummempi belgi on ollut omakohtaisesti pidetty joulusesongin tunnelmanluoja, jolla on hintapistekin mukavan maltillisella tasolla. Makumuistelot edellistapaamisesta löytyy täältä:   

Olutkellari: Fiskars Luostarin Talvipolku

Malmgård Xmas Porter

Porter / 6,8% 

4,34€ / 0,33l

Malmgårdin tummat sävyt ovat piirtyneet lämpiminä muistoina mieleni syövereihin mm. maan mainion X-Porterin voimin. Joulusesongin paahteinen portteri näkyy olevan hieman kevyempi, silti edelleen sopivan ryhdikäsrunkoinen. Lähtenee maisteluun.

Ridgeway Very Bad Elf

Strong Winter Ale / 7,5%

4,98€ / 0,5l

Ridgewayn tonttuoluiden "ilkeämmän pään" edustaja näkyy voittaneen tonttujen jäsentenväliset tänäkin vuonna ja on raivannut tiensä Alkon valikoimiin toista kertaa perätysten. Pitäisi ehkä kalibroida omaa tonttututkaa muutaman vuoden tauon jälkeen, mutta aika ei liene parantanut aiempien kokemusten haavoja vielä riittävästi. Ehkä ensi vuonna sitten?

Ayinger Winterbock

Doppelbock / 6,7%

4,87€ / 0,5l

Klassikko. Haen.

”Ayinger Winterbock on laatuoluista laatuoluin ja aina tervetullut valikoimiin. Tummien, ryhdikkäiden lageroluiden ehdotonta eliittiä.”- Olutkellari

Ridgeway Lump of Coal Dark Holiday Stout

Stout / 7,5%

4,98€ / 0,5l

Ridgewayn tonttuoluita lähtökohtaisesti kiinnostavampi Lump of Coal oli tarjolla viime vuonnakin. Joskus olen sen perään näissäkin tarinoissani haikaillut (lähinnä Elf-oluiden korvaajaksi), joten pientä painetta testaamiseen voisi ollakin. Katsotaan, Stoutit kiinnostavat kyllä.

A. Le Coq Jõuluporter

Porter / 6,5%

4,90€ / 0,5l

Tarttolaisten balttiportteri onkin tuttu ilmestys mm. viime vuodelta. Hinta noussut vajaalla eurolla ja alkaa olemaan jo aika kova suurpanimon tekemäksi.

Neuzeller Weihnachtsbier Lager Hell

Heller Bock / 6,2%

3,98€ / 0,5l

Vähän tömäkämpää tarjontaa vaaleiden lagereiden saralle saadaan Itä-Saksasta, aivan Puolan rajan tuntumasta. Neuzellerhän on suht tuttu tekijä Alkon normivalikoimissa, mutta kosketuspinta jäänyt melko vähäiseksi. Tällä kertaa tyyli kuitenkin kiinnostaa ja tätä Heller Bockia voisi joulun alla käydä maisteluun hakemassakin.

Aecht Schlenkerla Eiche

Savuolut / 8,0%

4,98€ / 0,5l

Klassikko, haen. On nimittäin niin tunnelmarikas savuolut niin isolla ässällä, kuin kuvitella vain saattaa. Ja samaan koriin sitten pari pulloa Urbockia, eikös?

Olutkellari: Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock

Abbaye d'Aulne Christmas Beer

Belgian Strong Ale / 9,0%

4,11€ / 0,33l

Charleroin lähiseuduilta, jo raunioituneen "Leppäluostarin" mukaan brändätty vahva belgiolut nähtiin meillä jo viime vuonna. Puolitumma kokonaisuus lienee tarjolla enemmälti lahjamaisen ulkoasunsa puolesta, mutta voi olla maistelun paikka eritoten vahvempien belgioluiden ystäville, joilta tämä jäi männä vuonna vielä testaamatta.

Mallaskoski Yuletide Doppelbock

Doppelbock / 7,2%

4,88€ / 0,5l

Mallaskosken jouludobbeli on pernajalaisten paahdepommin tavoin melko varmasti testiin lähtevä uutuustuote. Panimon True Bock uppoaa makuhermoon erittäin hyvässä kulmassa ja Alkolle annetussa luonnehdinnassa vilahtava termi "hennon palvikinkkuinen" saa tässä kohtaa täyden huomioini. Savua lienee siis odotettavissa, ainakin jossain määrin.

Leffe d´Hiver

Belgian Ale / 6,6%

9,98€ / 0,75l

Suomalaisten suosikkibelgi Leffen jouluteos tulee tuttuun tapaan suuremmassa pakkauskoossa. En ole täysin varma, onko d'Hiver eri tuote kuin viimevuotinen de Noël. Talvioluen esittelyissä viitataan monin paikoin Noëliin, mutta molemmille on ATK:n arviopalstoilla myös omat avauksensa. Mene ja maista, niin ehkä tiedät. Ei varmastikaan hassumpi, vannoutuneille belgipäille oletettavasti vähän särmätöntä "peruskamaa", kuten Blonde ja Brunekin. Mikä ei aina ole huono juttu.

Erdinger Schneeweisse

Hefeweizen / 5,6%

3,98€ / 0,5l

"Schneeweisse on tuote, josta ei taideta päästä koskaan eroon", oli toteamukseni viime ja toissa vuonnakin. Ihan kelpo "talvivehnää" ilman sen suurempaa särmää tai huipun tavoittelua. Tasapainoa, hillittyä tunnelmaa ja hyvää makua sellaista etsivälle.

Klosterbrauerei Furth Kloster Dunkel

Dunkel / 5,7%

3,97€ / 0,5l

Hienon ja pelkistetyn etiketin taakse kätkeytyy oletettavan perusvarmaa dunkkelia, jota etenkin näin pikkupakkasten aikaan kulutan oikein mielelläni. Lähtenee maisteluun.

Gouden Carolus Christmas

Belgian Strong Ale / 10,0%

4,99€ / 0,33l

GCC ei ehkä ilman joulusesonkia toimisi omaan pirtaan, mutta jotenkin tuo ylitse lyöty mausteisuus ja ryhdikäs vahvuusluokka yhdistettynä vuoden pimeimmän ajan rauhaan ja hiljaisuuteen vain toimii. 

Vaikka maustevirityksiä pääasiassa vierastankin, on Gouden Caroluksen korianterin, aniksen, lakritsin, pomeranssinkuoren ja kamomillan voimin ryyditetty, runsas ja jyhkeä jouluolut kaikessa tunnelmallisuudessaan kovinkin miellyttävä tapaus. -Olutkellari

Shepherd Neame Christmas Ale

English Strong Ale / 7,0%

4,99€ / 0,5l

Sepi Niemen perusvarma jouluolut on ehkä ihan olennainen osa joulutarjontaa. Ei oma suosikki hienolta panimolta, mutta oluena sellainen, jonka kaataa lasiinsa varsin mielellään, kun brittihammasta kolottaa.

Sepi Niemen brittitunnelmoinnit lämmittävät mieltä ja aateloivat hiljentymisen hetkiä ympärivuotisesti, mutta Christmas Ale ei kuulu perinteikkään panimon parhaimmistoon. Se on ihan hyvä, mutta panimon muuhun tasoon nähden vaatimaton eikä tuo oikein lisäarvoa Alkon perusvalikoiman kapealle brittitekemiselle. -Olutkellari

Hohenthanner Winterfestbier 

Märzen / 5,8%

3,99€ / 0,5l

Hohenthaneria ollut ennenkin, mutta jäänyt vielä testaamatta. Panimon Märzeniähän tuli jo syysvalikoimaan osana oktoberfest-settiä. Saksalaisen lagerin ystäville yksi tuote lisää.


4 kommenttia:

 1. Ihmettelen, ettei Tuborg Julebrygia saatu tänä(kään) vuonna valikoimiin. Bulkkijouluoluiden kiistaton klassikko ja oikeasti hyvä olut. Eicheä ja Shephardia lähtee kyllä taatusti mukaan ja Malmgårdia ehkä myös. Mutta saunaa varten salkku Julebrygia olisi poikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuborgia ei tosiaan näkynyt oikein missään muodossa pitkäripaisessa. Heidän jouluolut onkin itselleni ihan tuntematon tuttavuus, mutta pitänee kehun myötä ottaa maistoon, jos sattuisi jossain tulemaan vastaan.

   Poista
 2. ”3,79€/0,33, hinta maltillinen”, onhan tuo nyt ihan törkeän kallista. No tyhmä ei ole se joka….

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo, kaikki on toki suhteellista ja ehkä vähän mieltymyskohtaistakin. Minusta ihan kelpo hinta Alkossa myytävälle suomalaisen pienpanimon lähes seiskapinnaisesta oluesta. Tämähän oli pari vuotta sitten euron kalliimpi, mikä jo minustakin on suht tyyris.

   J-P

   Poista